:o Insulinska Pumpa- problem sa kateterima i bezobrazluk l

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

nesa24casa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:59 am

Post od nesa24casa »

Diabeta napisao:Ako ti je apoteka greškom isporučila 9 mm, ona mora da ti zameni katetere za 6 mm. Garantujem ti da možeš sve neotvorene kutije da zameniš. Ako ti prave pitanje, slobodno napravi haos i zovi zdravstvenu inspekciju. Oni nemaju pojma koji kateteri idu kome, već napamet - ako si dete onda 6 mm, ako si odrastao 9 mm ne pravivši razliku da li je neko mršav ili ne... :o
Sutra takođe pozovi i broj telefona koji imaš na diabeta.net (u odeljku Saopštenje - za postojeće korisnike insulinske pumpe).
Ne treba ti novi nalog kako su ti rekli na Internoj B (očigledno ni oni ne znaju), već je isporučilac dužan da ti zameni pogrešno izdat potrošni materijal.
U tvom slučaju sve se rešava na nivou apoteke i nemoj da posustaješ.
Molim vas da mi potvrdite nekim dokumentom ovo.
Ovde *ebe lud zbunjenog a sve me vise zbunjuju ;)

i zamislite novi problem
ponestaju mi trake i kazu da do 12.06 nemam pravo na nove
WTF
Kada sam lezao na isntitutu nisam uzimao trake
WTF
Odgovoran dijabeticar meri pre svakog jela i pred spavanje

E sad
Ako se zapusi pumpa ( a nedaje nikakve znakove ili ih daje vece secer se samo naduva) i ja izmeri secer 12-15 dam 1-1,5j i onda ako se za sat vremena promenio-pao onda je ok a ako nije menja se kateter ;)
E sad da bih izmerio secer moram da potrosim tracicu.
Nisam vidovita zorka pa da znam da li je sve ok sa pumpom ili ne.

OVO JE SVE MNOGO TUZNO MAMU IM

Molim moderatora da ako sam negde rekao nesto ruzno da prepravi jer sam stvarno fuc*edup

Sada mi je kateter na butini

Srbija mala bara puna budala
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ja nemam dokument kojim mogu ovo da ti potvrdim, dakle morala bih da se angažujem poprilično. Pravilnik je pun rupa i tu mnoge stvari uopšte nisu definisane!!! :evil:
Pošto si zvao sve nadležne, moram da razmislim koga bi još mogao da okreneš. Sa Ministarstvom, bojim se, tek ćeš da gubiš vreme, oni su pravi dinosaurusi...

Pravo na tračice imaš za period od mesec dana. Tako i piše na nalogu kada ideš u apoteku "od tog-i-tog do tog-i-tog datuma".
Mi stariji od 26 godina imamo pravo samo na 50 traka mesečno, a ja takođe moram da budem "odgovoran dijabetičar", pa ti vidi koliko para ode od penzije.

Ako ima neko na forumu ko može da pomogne da ti pošaljemo par
katetera za Paradigmu od 6 mm, neka se javi.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Dodatno je u celoj priči i Jugohemija, koja nije zdravstvena, već dilerska kuća. Pošto i nju drži čika Delta, klupko nam je zamršeno do besvesti... :roll: Hehe, važno je da su oni proknjižili i zaradili...
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

i zamislite novi problem
Ja mogu da ti dam kutiju traka da premostis do 12. juna ako koristis Accu Check Go aparat!
nesa24casa
Stalni član
Stalni  član

Post od nesa24casa »

Diabeta napisao:Dodatno je u celoj priči i Jugohemija, koja nije zdravstvena, već dilerska kuća. Pošto i nju drži čika Delta, klupko nam je zamršeno do besvesti... :roll: Hehe, važno je da su oni proknjižili i zaradili...
Cika delta bi mogao malo da mi ga povuce :lol:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pošto si ti fini dečko i mi ne treba da psujemo ovde, sigurno misliš da te povuče za kateter :lol:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Dok ne napravimo udruženje korisnika insulinskih pumpi, ja sam bila vredna i danas poslala ovo pismo:

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Beograda
Klub: Savski trg 9, Dom RVI, Beograd
www.diabeta.net

Dr Jasna Ljoljić
Republički zavod za zdravstveno osiguranje
Dr Aleksandra Kostića 9, Beograd

Beograd, 05.06.2008. g.

Predmet: Predlog za dopunu Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima

Poštovana dr Ljoljić,

Obraćamo Vam se povodom Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja, a konkretno na deo koji se odnosi na spoljne portabilne insulinske pumpe. Insulinska pumpa je veoma skup instrument i cenimo sve napore Zavoda da se korišćenje ovakvog pomagala omogući što većem broju osiguranika. Iz tih razloga, mišljenja smo da bi u Pravilniku tebalo da stoji tekst kojim se uređuju i štite prava i obaveze, kako RZZO, tako i osiguranika.

Predlažemo da dopunite tekst postojećeg Pravilnika sledećim odredbama, odnosno odgovorima na pitanja:
1. Ko je nadležan u slučaju kvara i na koji način se obezbeđuje privremena zamenska insulinska pumpa?
2. Šta spada u rezervne delove i pod kojim uslovima se vrši zamena dela i/ili celog pomagala?
3. Ko je nadležan u slučaju krađe ili nenamernog oštećenja insulinske pumpe (npr. saobraćajna nezgoda)?
4. Na koji način može da se osigura insulinska pumpa od krađe ili nenamernog oštećenja, s obzirom da je preuzeta na revers i samim tim je vlasništvo Zavoda?
5. Ko je nadležan u slučaju isporuke neodgovarajućeg potrošnog materijala i na koji način se ostvaruje odgovarajuća zamena?
6. Koja su prava i obaveze u garantnom roku od 5 godina, a koje nakon isteka garantnog roka?
7. Kome i pod kojim uslovima se vraća ili oduzima pravo na korišćenje insulinske pumpe?

Za većinu pomagala iz Pravilnika postoje detaljno formulisane odredbe za održavanje i to u mnogome olakšava sprovođenje prava osiguranika, izdavanje i nesmetano korišćenje pomagala. Za insulinske pumpe ne postoji nikakav tekst o popravci, zameni rezervnog dela, zanavljanju i tome slično, odnosno, nije predviđen "Obrazac za održavanje pomagala br. 3".

Molimo Vas, ukoliko je moguće, da na nekom od sledećih sastanaka Upravnog odbora RZZO stavite ovu tačku na dnevni red i pokušate, zarad svih nas, i osiguranika i Zavoda, da uredite stanje u kome trenutno vlada "lov u mutnom" i dvostruki aršini. Za neke od gore navedenih situacija imamo i konkretne primere iz prakse.

Sigurni smo da ovako neuređene situacije bespotrebno oduzimaju značajna finansijska sredstva Zavoda, a često i samih osiguranika. Mišljenja smo da bi dopuna Pravilnika omogućila još efikasniju kontrolu Zavoda o korišćenju izdatih insulinski pumpi u okviru zakonske regulative.

Unapred smo Vam veoma zahvalni i nadamo se daljoj uspešnoj saradnji.
Za sve dodatne informacije i organizaciju eventualnog sastanka, stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

Stela Prgomelja
Predsednica Društva

Dostavljeno:
- Naslovu
- Direktorki filijale za grad Beograd
Poslednja izmena od Diabeta u Čet Feb 26, 2009 5:12 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Ja sam skroz ZA osnivanje drustva pumpasa! Mislim da je to odlicna ideja.
dsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 10:14 pm

Post od dsara »

Naravno da je lakse doci do cilja uz postojanje drustva, a za pismo 5+!Ja sam ponovo zvala" beli telefon",pa da vidim da li funkcionise!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Treba nam još ljudi za udruženje, kao i da se dogovorimo ko će da ga vodi. Zvaću lagano sve koje poznajem na pumpi, a tako i vi. Ja sam angažovana već u dva udruženja, plus sajt, plus forum.... Do'ta od mene! Ali, pomagaću maksimalno, naravno.
Videla sam da sam napravila par grešaka u pismu, ali kako sam ga kucala u dahu, dobro je :) Javiću vam da li su se udostojili odgovora...
nesa24casa
Stalni član
Stalni  član

Post od nesa24casa »

Filos napisao:
i zamislite novi problem
Ja mogu da ti dam kutiju traka da premostis do 12. juna ako koristis Accu Check Go aparat!
nazalost koristim aktiv
nesa24casa
Stalni član
Stalni  član

Post od nesa24casa »

Diabeta napisao:Treba nam još ljudi za udruženje, kao i da se dogovorimo ko će da ga vodi. Zvaću lagano sve koje poznajem na pumpi, a tako i vi. Ja sam angažovana već u dva udruženja, plus sajt, plus forum.... Do'ta od mene! Ali, pomagaću maksimalno, naravno.
Videla sam da sam napravila par grešaka u pismu, ali kako sam ga kucala u dahu, dobro je :) Javiću vam da li su se udostojili odgovora...
mislim da postoji neki zakonski rok od mesec dana da odgovore na dopis
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ha ha haaaa!!! :D :lol: Zar posle svega ti veruješ u zakonske rokove!? :lol:
Znam ih ja dobro, dopisujemo se godinama. Bolje reći, mi im pišemo, a oni retko kada odgovore :D
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Cao Stela,
Imas moj glas ZA udruzenje "pumpasa", registrovacu sve Pozarevacke...samo kazi
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

I ja se slazem za osnivanje drustva. :lol:

Nego imam jedno pitanje:
Ko odlucuje o tome da li da se dobije kateter od 6mm ili 9mm?
Ja nigde nisam procitala u svom nalogu da je to naznaceno,a odgovaralo bi mi iskljucivo 6mm. :roll:
Odgovori