dijabetes i potomstvo
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
dijabetes i potomstvo
Pozdrav svima!
Utvrđen mi je dijabetes tip II u 31.god (sad imam 37).Veoma sam zabrinut
za buduće potomstvo.Koliki je rizik da se moje dete rodi sa dijabetesom, ili
da ga dobije kasnije?Znam da u trudnoći mogu da se obave genetske analize,pa se prva varijanta gotovo isključuje,ali me više brine ova druga mogućnost.
Da li postoje neke analize pre trudnoće?
Kakva iskustva Vi imate?
Ja ne znam da li sam od nekog predka dobio ovo,ili sam ja začetnik?
Utvrđen mi je dijabetes tip II u 31.god (sad imam 37).Veoma sam zabrinut
za buduće potomstvo.Koliki je rizik da se moje dete rodi sa dijabetesom, ili
da ga dobije kasnije?Znam da u trudnoći mogu da se obave genetske analize,pa se prva varijanta gotovo isključuje,ali me više brine ova druga mogućnost.
Da li postoje neke analize pre trudnoće?
Kakva iskustva Vi imate?
Ja ne znam da li sam od nekog predka dobio ovo,ili sam ja začetnik?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Za ovo drugo, niko ne moze sa sigurnoscu da ti unapred kaze. Mozda dete i ne bude nosilo gen, a mozda i da. Takodje, i ako nosi gen, mozda se nikad u zivotu nece inicirati pojava dijabetesa. Mnogi faktori mogu uticati na to da se dijabetes ispolji, makar i ne postojala istorija u porodici. Koji je kod tebe slucaj bio, mislim za nastanak?
Pročitao sam u jednoj knjizi:
Rizik od nastanka šećerne bolesti kod deteta relativno je mali.Bolest tipa I
slabije se prenosi na potomstvo nego bolest tipa II.Ako od šećerne bolesti
tipa I boluje samo jedan roditelj,rizik kod dece iznosi 5-8 odsto,što je samo neznatno više od uobičajenog rizika.A ako oba roditelja imaju bolest tipa II,rizik za potomstvo je skoro 100 odsto,iako to uopšte ne znači da će potomstvo bolest i doćekati.
Da li ovo znači da ako jedan roditelj boluje od tipa II,rizik je 50 odsto?
Rizik od nastanka šećerne bolesti kod deteta relativno je mali.Bolest tipa I
slabije se prenosi na potomstvo nego bolest tipa II.Ako od šećerne bolesti
tipa I boluje samo jedan roditelj,rizik kod dece iznosi 5-8 odsto,što je samo neznatno više od uobičajenog rizika.A ako oba roditelja imaju bolest tipa II,rizik za potomstvo je skoro 100 odsto,iako to uopšte ne znači da će potomstvo bolest i doćekati.
Da li ovo znači da ako jedan roditelj boluje od tipa II,rizik je 50 odsto?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Mislim da je na to pitanje jako teško odgovoriti sa sigurnošću. I dete najzdravijih roditelja može oboleti od tipa 2 (!), ako mu se u ranim godinama dozvoljavaju slatkiši u neograničenim količinama, ako vreme provodi uglavnom ispred PC-ja umesto napolju da jurca i da se bavi nekim sportom, jede zdravu hranu i sl. Ukoliko tvoje dete bude odmalena naučeno da se normalno hrani i razvija, sigurno neće imati problema. Bitno je da u startu vodite računa o detetu kao da je ono već "na granici" i da to doživotno usvoji i primenjuje.
Kao sto sam vec pisala moj ujak zivi i radi u svajcarskoj dijabeticar je 40 god ima cetvoro zdrave dece i troje unucica od kojih je samo moja Marija (13.5 meseci stara) kombinacijom gena ili mozda ne kako doktori kazu( ili ne znaju...?) obolele pre dva meseca zato ne misli o tome jer kako vidis nema pravila sve je u glavnom kombinacija i sreca i sudbina a posto prvo zavolis pa onda ispitujes nasledne bolesti nadji osobu koja ce da te vili pazi mazi razume podrzava stalno a to je sve moguce i pravi bar troje pa kako moj muz Dusko mene tesi kad ja kazem da mi je ona dovoljna jer imam puno obaveza,(tj samo nacin na koji moram da je hranim) a inace je jako zahvalno dete i takvih bi rodila stotine i kaze da i ako bi znao sve kako ce da bude opet bi hteo nju a i jos par njih pa makar otvorili seceranu
jer sva su deca slatka samo su neka preslatka kako ja kazem zato bez brige i napred u akciju

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 03, 2004 8:12 pm
Impotencija
Ja sam cuo da muskarci sa dijabetisom 1 tip vremenom gube potenciju, a spermatozoidi bivaju manje pokretni. Zato neki lekari savetuju da se ranije odluce na potomstvo. Da li je tako obavezno ili ne mora biti?
FUTURE SHOW
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 03, 2004 8:12 pm
Prosek
Da sve je to ok ali to ne znaci da je tvoj ujak prosecan primer ili opsti uzorak za muskarce dijabeticare. Moje pitanje se vise odnosi na kvalitet potencije kod muskaraca dijabeticara koji su stigli u srednje ili presli srednje godine a boluju vec 10 ili vise godina. Licno znam za primer gde je covek imao problema s potencijom, zena ga pocela varati, brak se raspao a covek postao jos i alkoholicar pored dijabetesa.
FUTURE SHOW
Imam knjigu prof.dr. Bozidara M.Bojovica koja se zove Zivjeti sa secernom bolescu koji na temu potencije kod muskaraca kaze da se javlja u kasnijem periodu ali da je vise uzrok psiholoski nego da ima veze sa secerom mada uz ne regulisan secer ide kao komplikacija ali da se treba konsultovati sa lekarom.Tako da ako zaista mislis da bi mogao imati problema pitaj vec lekare ali ja mislim da nije to bas tako lako "zaraditi" kao i za ostale komplikacije koje su moguce treba imati u vidu i pokusati ih spreciti ili bar ublaziti zato glavu gore i napred.Ja sam mama novotkrivenog dijabeta moja Marija ima samo 14 meseci pa zamisli kako je meni i sta sve nju moze da strefi a tek je tri meseca dijabeticar.......sta ja da radim?:( sve je ovo odvratna sudbina koju treba da pobedimo kako tako ....zato cuvaj se i napred....