dijabetes i potomstvo

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

lolek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 02, 2005 12:43 am

dijabetes i potomstvo

Post od lolek »

Pozdrav svima!
Utvrđen mi je dijabetes tip II u 31.god (sad imam 37).Veoma sam zabrinut
za buduće potomstvo.Koliki je rizik da se moje dete rodi sa dijabetesom, ili
da ga dobije kasnije?Znam da u trudnoći mogu da se obave genetske analize,pa se prva varijanta gotovo isključuje,ali me više brine ova druga mogućnost.
Da li postoje neke analize pre trudnoće?
Kakva iskustva Vi imate?
Ja ne znam da li sam od nekog predka dobio ovo,ili sam ja začetnik?
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Za ovo drugo, niko ne moze sa sigurnoscu da ti unapred kaze. Mozda dete i ne bude nosilo gen, a mozda i da. Takodje, i ako nosi gen, mozda se nikad u zivotu nece inicirati pojava dijabetesa. Mnogi faktori mogu uticati na to da se dijabetes ispolji, makar i ne postojala istorija u porodici. Koji je kod tebe slucaj bio, mislim za nastanak?
lolek
Novi član
Novi član

Post od lolek »

Tačno ne znam,ali sumnjam na jednu jaku upalu grla u 26-toj godini kada
mi je šećer bio na gornjoj granici,a na ponovljenom testu bio je OK.
Kasnije su došli različiti stresovi,pa sumnjam i na to.Sve u svemu tačan
uzrok niko nije mogao da mi kaže,samo su me svi pitali ko ti ima šečer u
porodici?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da, oni tu uvek pitaju, da vide da li ima istorije bolesti u porodici. Stres ili jak virus moze izazvati dijabetes, makar ga nikad niko u familiji nemao. To je slucaj kod mene (doduse ja sam tip 1), posle saobracajke...
lolek
Novi član
Novi član

Post od lolek »

Pročitao sam u jednoj knjizi:
Rizik od nastanka šećerne bolesti kod deteta relativno je mali.Bolest tipa I
slabije se prenosi na potomstvo nego bolest tipa II.Ako od šećerne bolesti
tipa I boluje samo jedan roditelj,rizik kod dece iznosi 5-8 odsto,što je samo neznatno više od uobičajenog rizika.A ako oba roditelja imaju bolest tipa II,rizik za potomstvo je skoro 100 odsto,iako to uopšte ne znači da će potomstvo bolest i doćekati.
Da li ovo znači da ako jedan roditelj boluje od tipa II,rizik je 50 odsto?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Mislim da je na to pitanje jako teško odgovoriti sa sigurnošću. I dete najzdravijih roditelja može oboleti od tipa 2 (!), ako mu se u ranim godinama dozvoljavaju slatkiši u neograničenim količinama, ako vreme provodi uglavnom ispred PC-ja umesto napolju da jurca i da se bavi nekim sportom, jede zdravu hranu i sl. Ukoliko tvoje dete bude odmalena naučeno da se normalno hrani i razvija, sigurno neće imati problema. Bitno je da u startu vodite računa o detetu kao da je ono već "na granici" i da to doživotno usvoji i primenjuje.
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

Kao sto sam vec pisala moj ujak zivi i radi u svajcarskoj dijabeticar je 40 god ima cetvoro zdrave dece i troje unucica od kojih je samo moja Marija (13.5 meseci stara) kombinacijom gena ili mozda ne kako doktori kazu( ili ne znaju...?) obolele pre dva meseca zato ne misli o tome jer kako vidis nema pravila sve je u glavnom kombinacija i sreca i sudbina a posto prvo zavolis pa onda ispitujes nasledne bolesti nadji osobu koja ce da te vili pazi mazi razume podrzava stalno a to je sve moguce i pravi bar troje pa kako moj muz Dusko mene tesi kad ja kazem da mi je ona dovoljna jer imam puno obaveza,(tj samo nacin na koji moram da je hranim) a inace je jako zahvalno dete i takvih bi rodila stotine i kaze da i ako bi znao sve kako ce da bude opet bi hteo nju a i jos par njih pa makar otvorili seceranu :-? jer sva su deca slatka samo su neka preslatka kako ja kazem zato bez brige i napred u akciju
Alekmk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 09, 2005 7:48 pm

Post od Alekmk »

Pozdrav svima,

imam 31 god , dobio sam dijabetis na 20 god zbog stresa
interesuje me dali dijabetis smanjuje sanse za potomstvo ?
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Duskoo »

pa procitaj poruku iznad i sve ce ti biti jasno ja tako nesto jos nisam cula
Aleksa71
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 03, 2004 8:12 pm

Impotencija

Post od Aleksa71 »

Ja sam cuo da muskarci sa dijabetisom 1 tip vremenom gube potenciju, a spermatozoidi bivaju manje pokretni. Zato neki lekari savetuju da se ranije odluce na potomstvo. Da li je tako obavezno ili ne mora biti?
FUTURE SHOW
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Duskoo »

eto opet ja o mom ujaku najstari sin mu ima 35 pa mladji 26 pa jedna cerka 20 a druga 18 a on 50 sto znaci da to nema nikakve veze....ja bas znam da secerasi imaju mnogo vece"potrebe" za sexom on nas "normalnih"
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Akhm.... Jel??? :D :D :D
Aleksa71
Novi član
Novi član

Prosek

Post od Aleksa71 »

Da sve je to ok ali to ne znaci da je tvoj ujak prosecan primer ili opsti uzorak za muskarce dijabeticare. Moje pitanje se vise odnosi na kvalitet potencije kod muskaraca dijabeticara koji su stigli u srednje ili presli srednje godine a boluju vec 10 ili vise godina. Licno znam za primer gde je covek imao problema s potencijom, zena ga pocela varati, brak se raspao a covek postao jos i alkoholicar pored dijabetesa.
FUTURE SHOW
Aleksa71
Novi član
Novi član

Post od Aleksa71 »

najstari sin mu ima 35 pa mladji 26 pa jedna cerka 20 a druga 18 a on 50 sto znaci da to nema nikakve veze....To meni samo pokazuje da se covek odlucio pre 30 godine na potomstvo a zakljucak da to nema nikakve veze tesko da stoji....
FUTURE SHOW
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član

Post od Duskoo »

Imam knjigu prof.dr. Bozidara M.Bojovica koja se zove Zivjeti sa secernom bolescu koji na temu potencije kod muskaraca kaze da se javlja u kasnijem periodu ali da je vise uzrok psiholoski nego da ima veze sa secerom mada uz ne regulisan secer ide kao komplikacija ali da se treba konsultovati sa lekarom.Tako da ako zaista mislis da bi mogao imati problema pitaj vec lekare ali ja mislim da nije to bas tako lako "zaraditi" kao i za ostale komplikacije koje su moguce treba imati u vidu i pokusati ih spreciti ili bar ublaziti zato glavu gore i napred.Ja sam mama novotkrivenog dijabeta moja Marija ima samo 14 meseci pa zamisli kako je meni i sta sve nju moze da strefi a tek je tri meseca dijabeticar.......sta ja da radim?:( sve je ovo odvratna sudbina koju treba da pobedimo kako tako ....zato cuvaj se i napred.... :roll:
Odgovori