Dekstoza i hipoglikemija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mary »

Mislim da je hrana svakako ukusna ukoliko si open minded! :D
Moja porodica je do skoro bila porodica gurmana. Bilo mi je teško da se naviknem i na ovakav način ishrane koji sada koristim, ali brzo sam shvatila da je hrana samo još jedna od neophodnih stvari i da je važno da unosim ono što mom organizmu prija a ne mom čulu ukusa.

Nedavno mi se desilo da sam posle dužeg vremena pojela komad čokolade i da me je posle toga satima boleo želudac.

To je potvrdilo reči jedne makrobiotičarke koju sam slušala: Šećeri su kao droga. Kada se odvikneš oni čak i prestanu da ti prijaju! :D
secerko75
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 22, 2004 10:53 pm

Post od secerko75 »

postoji maklrobioticki centar na novom beogradu,imaju telefon u yellow pages,nalazese u narodnih heroja.organizuju kurseve i konsultacije
sasa.k
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 18, 2005 12:01 am

pozdrav svima

Post od sasa.k »

Pozdrav svima.
Da ne dužim, samo nekoliko opservacija.
1. Trnjenje u prstima može biti posledica i nekog drugog oboljenja, reumatizma npr ili spondiloze (okoštavanja) vrata, a da ne spominjem multipleks sklerozu. Znam o čemu govorim, jer su mi se upravo takvi simptomi, uz bol i u ramenu, javili nakon renoviranja stana, konkretnije, farbanja i krečenja. U mirovanju i nakon uzimanja antireumatika, ovi simptomi prestaju. Reagujem i na promene vremena, kao i svi reumatičari.
2. Ne slažem se sa teorijom uzimanja masti jer se kod dijabeta 2, po mojim informacijama, ne zna zbog čega je nastao dijabet: kao poremećaj metabolizma masti ili kao poremećaj metabolizma šećera.
Kod mene konkretno, pre dobijanja dijabeta, glikemije su uvek bile u granicama normale, dok su mi trigliceridi i holesterol bili višestruko povećani. Bolujem od dijabeta 2 deset meseci, glikemije su mi u redu, a holesterol i trigliceride još ne mogu da dovedem u red.
Inače,svojoj doktorici ne mogu da oprostim neznanje. Na nekom sajtu specijalizovanom za dijabetičare lepo piše (između ostalog), da su povećani trigliceridi i holesterol siguran pokazatelj da će se oboleti od dijabeta. Ne znam čije je ona rezultate gledala, ali meni tako nešto nikada nije spomenula.
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 12:57 pm
Kontakt:

Post od Brka »

Duze od sedam meseci sam na Low Carb rezimu sa drasticno ogranicenim unosom UH i slobodnim rezimom belancevina i masti. Poslednji rezultati od Petka su: trigliceridi na samoj donjoj ivici, ukupan holesterol na samoj donjoj granici, odnos dve frakcije holesterola idealan. Izgleda paradoksalno, ali Low Carb, ili druge varijacije Atkinsonove dijete, normalizuju masti u krvi. I to nije samo moje iskustvo. Postoji veliki broj dobro kontrolisanih studija, koje su sve bile usmerene na "obaranje" Atkinsonove dijete kao nezdrave, i sve do jedne su se saplele o rezultate masnoca u krvi. U svim studijama je doslo do normalizacije triglicerida i holesterola, a to su dva najveca bauka dijabetesa.

Savremena proucavanja ukazuju na INSULIN kao glavnog "krivca" za poviseni holesterol, trigliceride i gojenje. Danas se smatra greskom ne odrediti nivo insulina "na gladno", i ne bi trebalo da bude preko 10, a idealno bi bilo da je oko 5. Kazem insulina, a ne samo glikemije. Povecan nivo insulina na gladno je direktna smrt za sve, pa i za nas. Dijabeticari tipa 2, najcesce imaju povecanu rezistenciju na insulin, i po pravilu povecan nivo insulina u krvi, tako da je upravo kontraproduktivan tretman insulinom. Da, glikemija se dovede u normalu, ali se nastavlja (i povecava) propadanje cirkulacije.

O mastima sam procitao takodje gomilu studija, mnoge od njih u potpunosti rehabilituju zivotinjske masti, i prstom ukazuju na trans masti kao prave trovace,a to su sva rafinisana ulja, odnosno 90% onoga sto danas koristimo kao zdravo. Trans masti su masne kiselina kojima je izmenjena struktura obradom, i hemijska veza se nalazi na drugom mestu nego sto je prirodno, zato i prefiks "trans".

I kod nas ima jeretika sa izvanrednim rezultutatima u lecenju kardivaskularnih bolesti, koji pacijentima savetuju da striktno ukinu sva ulja i vrate sa na cvrsete zivotinjske masi.
Ziveo kajmak i slanina, dole hleb i krompir. Meso forever.
sasa.k
Novi član
Novi član

komentar

Post od sasa.k »

Bez ikakvih zadnjih namera, znam da će moj komentar zazvučati " zlobno": Koliko mi je poznato, dr. Atkins je umro zbog kardiovaskularnih komplikacija.
Primer 2.: Brinuli smo o izvesnoj gospođi dijabetičarki, koja je, uprkos našem izričitom protivljenju konzumirala svakodnevno, čvarke i kajmak. Umrla je od posledica moždanog udara. Toliko.
Svako je gospodar svoje sudbine.
sasa.k
Novi član
Novi član

dodatak

Post od sasa.k »

I još nešto, mislim da je velika količina proteina veliki atak na bubrege.
Rešenje je, po meni, u umerenosti.
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Cvarci kajmak i jos ponesto

Post od Brka »

Ad Atkinson. umro je u pristojnoj starosti, a prethodnog dana, bukvalno prethodnog dana se dogovarao sa svojim saradnicima o daljim istrazivanjima.

Jos ad Atkinson. On je licno bio tezak kardiovskularni bolesnik, i celu dijetu je napravio da sebi pomogne, i dogurao je do starosti koju njegovi protivnici nisu smeli ni da zamisle. Ustvari trebalo je da umre jos pre nekih 30 godina, ali iz prizemne genijalnosti je to odbio.

Zasto ste vi branili izvesnoj gospodji cvarke i kajmak a niste recimo branili hleb sto bi bilo mnogo razumnije? I na osnovu cega ste tako nepokolebljivo sigurni da su pravi izvor opasnoti masti zivotinjskog porekla a ne recimo vocni sokovi, banane, grozdje i sl.

I koji to dijeteticar (dobro bi bilo da se cuje i ime) ima studije koje potvrdjuju, ili bar ukazuju, da je voce izvor zdravlja, a da su zitarice osnov svake "normalne", "balansirane", "jedino razumne" i slicne dijete.

Atkinsonova dijeta ima samo jednu gadnu osobinu: odbija da se, u studijama, proglasi stetnom. Studije (i to veoma dobro kontrolisane) koje su posle sa osnovnim ciljem utvrdjivanja stetnosti Atkinsonove dijete, upravo su konstatovale znatno smanjenje i triglecirida i holesterola. Sramota.

Svakako Bernard So ima argumente i za to: "Niko doduse nije video, ali sta bi inace drugo bilo?"

Atkins forever. No passaran
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Brka »

Ad proteini i bubrezi.
Postoje studije koje ukazuju da metabolizam belancevina za energetske potrebe podize nivo azota i polsedicno tome javlja se amonijak, koji bi mogao da bude problem za izlucivanje kod obolellog bubrega, odnosno kod bubrega koji je oboleo iz sasvim drugih razloga. Zato je doktrina da se kod oboljenja bubrega izbegava unos belancevina koje bi se metabolisalu u enrgetske potrebe. Niko nika nigde nije uztvrdio, a jos manje dokazao da ishrana bogata belancevinama izaziva oboljenje bubrega. Dijabetes izaziva oboljenje bubrega, i to vrlo tesko, ali tako sto hiperglikemija unistava cirkulaciju i bubrezi propadaju zbog toga, a ne zbog odstranjivanja amonijaka.

Dalje, uopste nema potrebe da se belancevine koriste za energetske potrebe. Za energetske potrebe se koriste masti, i ako neki nadobudni dijeteticar nije smislio posno mleko, posno meso, ili neku drugu zajebanciju, uzimanje normalnog mesa, uvek obezbedjuje dovoljno masti za energetiku, tako da se belancevine ne koriste u ove svrhe. A i organizam je dovoljno vispren da prvo trosi zalihe masti za pokrivanje metabolickih potreba, pa tek zatim, i to dobro tek zatim, okrece se i belancevinama kao poslednjoj rezervi.
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Brka »

Umalo da zaboravim: Dr Atkins se okliznuo na neociscen led i pao u komu od udarca. Stvarno je umro od ugruska u mozgu ali kao posledica slucajnog pada 8-og Aprila 2003 u svojoj 72 godini.
sasa.k
Novi član
Novi član

Post od sasa.k »

Dovoljni su mi dijabetes i reumatizam, nije mi potrebno i "ispiranje mozga". Peace, broather, peace.
Ciao.
sasa.k
Novi član
Novi član

dodatak

Post od sasa.k »

Ja rekoh, i dušu spasih.
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Brka »

Reumatizam nemam, a dijabetes mi je bio u visku.
secerko75
Stalni član
Stalni  član

Post od secerko75 »

ne bi se slozio brko s tobom po pitanju tipa ishrane koji forsiras a to je atkinsova dijeta.nema teorije da su masnoce i meso zdravije od zitarica ,voca i povrca.najduze i najzdravije na kugli zemaljskoj zive narodi cija ishrana se zasniva na zitaricama i povrcu uz povremeni unos ribe.zapadno mesozderska civilizacija ima velikih problema za zdravljem ,gojaznost i dijabetes su u velikom porastu.nebi se bas oslonio na rezultate medicinskih strucnjaka i farmaceutske industrije znajuci da iza njih stoji velika lova.oni ce i koka kolu proglasiti zdravom.evo pogledaj u prodavnicama carnexovu jetrenu pastetu koja ima na sebi znak zelene jabuke,koji predstavlja zdravu hranu!!!volio bih da upoznam coveka koji je to odobrio,s obzirom da nista otrovnije od pasteta i konzerviranih proizvoda nepostoji!jedina ishrana koja lesi od teskih bolesti ( za razliku od savremene koja to nemoze)jeste ishrana sirovom hranom ili makrobiotika,ocemu govore iskustva ljudi sirom sveta.mislim da bi trebalo da upoznas ljude koji su to uspeli( ja jesam)i da procitas vise knjiga o ishrani zdravom hranom a ne da se slepo pridrzavas americkih strucnjaka za dijete.ti ces mozda da smanjis holesterol ali sve ostalo ces zeznuti,gde su tu zivi enzimi,gde su tu antioksidansi ...ja se godinama bavim proucavanjem zdrave ishrane i mislim da atkinsova dijeta nevodi nicemu...moje misljenje! zamisli da se nalazis u camcu koji je probusen i polako se puni vodom .mesto da se potrudis i zacepis rupu da voda ne ulazi ti ces dobiti kofu da vodu izbacujes.moci ces da izdrzis neko vreme dok se ne umoris i ne potones;alternativna medicina je onaj cep sa kojim cesda zatvoris rupu ,onaj koji ti daje kofu to je sadasnja medicina,ona nezna da otkloni uzrok vec samo produzava agoniju ,a tebi polako olaze nervi pa kapilari,pa gangrena,pa amputacija i sve to zato sto tako mora..A DA LI MORA ILI SE MOZE IZBECI???
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Brka »

O konzervama imamo potpuno isti stav, to je cisti otrov. O sirovoj hrani imamo potpuno isti stav, to je zdravlje (ja bas redovno jedem sirovu ribu, po jednom starom ruskom receptu, kao i to malo povrca sto uzimam: cvekla, sargarepa, paradajz, crni i beli luk). Znaci tu smo saglasni, i to je 80% koncepta.
Ne slazemo se u dozvoljenoj kolicini UH.
Pre pronalaska insulina, znaci pre 1924, dijabetes se tretirao upravo low carb rezimom, sa veoma dobrim rezultatima, ponovicu ovo: sa veoma dobrim rezultatima. Dijeta je za to vreme bila "neobicna" ali funkcionalna. Pronalazak insulina i njegovo uvodjenje u lecenje je omogucilo pacijentima da se "normalno" (uobicajeno) hrane i da kontrolisu glikemiju insulinom. Normalno sto vise UH u hrani, odnosno sto je ishrana "uobicajenija", to je potrebno vise insulina da se glikemija kontrolise. Koncept je razvijen do savrsenstva, odnosno do pumpe za insulin, a stav medicine je: samo vi slobodno jedite, "pokricemo to insulinom".

Istina o stetnosti insulina, odnosno o njegovim razarajucim efektima na zdravlje se tesko probijaju i prikrivaju. Coca Cola je amater u odnosu na farmaceute i insulinski lobi.

Eksplozija gojaznosti i dijabetesa u Americi (dijabetes je postao epidemija) KOINCIDIRA sa promocijom low fat - hihg carb rezima. Rezima koji je doneo milijarde profita farmaciji i proizvodjacima hrane, a desetine miliona gradjana zavio u crno (dijabetes, skoro 20 miliona).

Low carb rezim, sto podrazumeva steady state insulin (stabilan i nizak nivo insulina), pocinje da dobija pravo gradjanstva u Americi, bas tamo gde je i napravljena najveca greska, ako je greska, a ne cista visoko-profitna govnarija.

Savremeni pristup dijabetesu je kontrolisanje insulina i njegovo odrzavanje u granicama ispod 10, a idealno je oko 5 (kod nas se to i ne radi).

Nisam je protivnik insulina, niti slepi pobornik low carb rezima (drugi naziv za Atkinsonovu dijetu), samo mi zdrav razum nalaze da ucinim sve da racionalizujem uzimanje insulina (najmanje doze ili nulte doze ako je moguce). Izmedju insulina i antibiotika postoji veoma mnogo slicnosti, i prvo cu probati da oborim temperaturu starom, konvencionalnom, terapijom, ali kada god mi je rizik visok, pa normalno da cu uzeti antibiotik. Nikada, ali nikada necu uzeti antibiotik "da se siroko pokrijem protiv svih rizika", kao sto nikada necu pristati da uzimam insulina vise nego sto mi treba.

Moj izbor je jasan: izmedju low carb (Atkinsa) rezima i vecih nivoa uzimanja insulina, ja se, bez dvoumljenja, odlucujem da prvo drasticno smanjim unos UH, pa zatim, ako moram, da ostatak kompenzujem insulinom, ili cim vec drugim.
secerko75
Stalni član
Stalni  član

Post od secerko75 »

brko posto vidim da znas nesto o stetnosti inzulina,daj malo reci nesto o tome jer nisam stigao da procitam nista o tome,ne mogu da verujem da je toliko stetan.
Odgovori