Berlition

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Hadrijan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 11, 2007 10:27 am

Berlition

Post od Hadrijan »

Molim doktora Ivicu da mi odgovori na ovo pitanje (moze i neko od korisnika Foruma ko ima iskustva):

Od januara ove 2007 godine, zbog umerene polineuropatije (konstatovano EMG pregledom) lekar neurolog mi je savetovao da pocnem da upotrebljavam Berlition od 300mg, 2 tablete dnevno. U stvari, prvo sam Berlition primao infuziono, 10 dana, pa onda poceo sa uzimanjem tableta. Do sada.
Na proslonedeljnoj kontroli isti neurolog mi je rekao da prestanem da uzimam Berlition oko 6 meseci pa da posle toga opet pocnem sa infuzionom terapijom Berlitiona, potom sa oralnom.
Napominjem da imam poverenja u lekara neurologa. Ozbiljan je i strucan covek...

E sada...
Poznanik moga oca je lekar internista - dijabetolog (nije iz naseg grada),rekao mi je (moj otac ga je zamolio da razgovara sa mnom), da se Berlition uzima 2 godine bez prekida i da je tek u tim "uslovima" delotvoran. Takodje mi je preporucio da ponovo primim Berlition infuziono, ali ovoga puta duplo vise ampula nego sto sam primio prvi put.
Ovaj covek je takodje strucan i cenjen u svome poslu.

Postujem obojicu, ali sta ja sada da radim?
Da pravim pauzu?
Ili da ne prekidam terapiju?
Ili...

Dijabeticar sam dve godine, tip 1, sa dobro regulisanom glukozom. Trenutno u periodu "medenog meseca", na dijeti. HbA1c 4,7%.

HVALA unapred na odgovoru!
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pravi pauzu... Princip godišnjeg "servisiranja" je upravo ovaj koji ti je predložio neurolog. Prvo ampule intravenski, pa onda oralna terapija 2-3 meseca, pa pauza i tako svake godine. :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Hadrijan
Novi član
Novi član

Post od Hadrijan »

Diabeta napisao:Pravi pauzu... Princip godišnjeg "servisiranja" je upravo ovaj koji ti je predložio neurolog. Prvo ampule intravenski, pa onda oralna terapija 2-3 meseca, pa pauza i tako svake godine. :wink:
Stela, hvala na odgovoru!
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Hadrijane, kako ti se manifestuje polineuropatija?

Iz tvojih postova se vidi da si Tip 1 (a verovatno LADA, posto si tipicnih godina za to), sa odlicnom kontrolom i relativno kratkim dijabetickim stazom. Upravo mi je zato cudno da nakon tako kratkog staza i odlicne kontrole imas polineuropatiju. Da nisi pusac (bio)? Mozda gresim, ali par meseci koliko si mozda najvise vukao visok secer ne bi trebalo da budu dovoljan uzrok za polineuropatiju. Pogotovo sto si je konstatovao godinu dana nakon dijagnoze, sa dobrim secerima.

Inace, svaka cast na HbA1c! Znam ljude koji su potpuno otklonili neuropatiju odlicnom kontrolom.
Hadrijan
Novi član
Novi član

Post od Hadrijan »

Misure,

trnjenje stopala, prstiju stopala posebno, nekada vise nekada manje. Nekada imam osecaj u prstima nekada je vrlo slab.
Ponekad me "stajni" deo stopala boli... Zavisi od vremena najverovatnije.
Tako se manifestuje.

Pusac nikada nisam bio, mada sam "pasivni pusac" posto u kancelariji u kojoj radim "imam" pusaca koji popusi kutiju cigara od 7-15.

Vukao sam visok secer mozda nekoliko meseci, pretpostavljam toliko. I neurologu je cudno, premalo vremena za polineuropatiju, ali posle je rekao "izgleda da nema pravila", pa je verovatno tako.

Nadam se da se dobrom kontrolom nece pogorsavati i time bih zaista bio zadovoljan.

Eto...

Srdacan pozdrav!
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

moje iskustvo-nema pravila

Post od Zemunac »

Hadrijan napisao:Misure,

trnjenje stopala, prstiju stopala posebno, nekada vise nekada manje. Nekada imam osecaj u prstima nekada je vrlo slab.
Ponekad me "stajni" deo stopala boli... Zavisi od vremena najverovatnije.
Tako se manifestuje.

Pusac nikada nisam bio, mada sam "pasivni pusac" posto u kancelariji u kojoj radim "imam" pusaca koji popusi kutiju cigara od 7-15.

Vukao sam visok secer mozda nekoliko meseci, pretpostavljam toliko. I neurologu je cudno, premalo vremena za polineuropatiju, ali posle je rekao "izgleda da nema pravila", pa je verovatno tako.

Nadam se da se dobrom kontrolom nece pogorsavati i time bih zaista bio zadovoljan.

Eto...

Srdacan pozdrav!
Simptome poznajem.

Moja dijagnoza je bila teška diabetična polineuropatija. EMG potvrđen u SLO i Beogradu. Jedna od hipoteza je da sam insulinom pre brzo (u manje od dve nedelje) spustio šećer na relativno nizak nivo (Dnevni prosek oko 8 mmol/l). i da je to reakcija organizma. Kažem da je to hipoteza. Niko to ne tvrdi. Neurolozi, sve poznatiji od poznatijeg (i priznatiji) u obe države.
Nagutao sam se svega i svačega. Počeo sa Amizol-om, Neurontin-om do 3600 mg dnevno, Thiogama 600 mg/dan, Trodon na svakih 8 sati (skoro godinu dana), Mumja,... i ništa nije pomagalo. TENS (elektro stimulacija) 30 terapija. Akupunktura, ...I opet skoro ništa. Na kraju mi je moja dijabetologinja rekla, onako stidljivo, da je niko ne čuje. Probajte još elektro magnetni rezonančni sistem. Pitajte sestru S....Ona poznaje tog i tog terapeuta (struci zakonom zabranjeno promovisati bilo kakvu alternativnu, komplementarnu,... medicinu). Kao davljenik koji se hvata za slamku, 'ajde da probam još i to. I posle mesec dana, dva puta dnevno po sat vremena, ništa (normalno sve plaćam)! Lepo sam mu se zahvalio na saradnji....Odgovor je bio: teramo dalje - besplatno (ni on jadnik nije imao nikakvo iskustvi na neuropatiji). Tek posle sledeća dva meseca (ukupno 90 dana tretmana), počeo sam da spavam. Ponovo da jedem (u prva tri-četiri meseca sam pao sa 90-ak na 68 kila(već je familija počela da me posećije po logici "ajde da ga vidimo,..."). Iz sadašnje perspektive izgleda i komično).
Normalno, sve vreme sam gutao i medikamente koje mi je struka prepisala. U međuvremenu stanje se poboljšalo za bar 75%.
Posle godinu i po dana, sam sebi sam rekao, probaj koji dan bez lekova... Slično kao kada ostavljaš duvan. I,..., ni gore ni bolje. Ja? Zadovoljan! Doktori zadovoljni. Šećer uređen. HbA1c oko 6,5.
To stanje traje i danas. Zadnja dva meseca uzimam alfalipoinsku kiselinu (600 mg/dan) više kao preventivu (kupujem je u Beogradu).
Svejedno, ne mogu tvrditi da mi je pomogao el.magn.rezon. sistem ili lekovi (paralelno sam sve vreme koristio oba tretmana). Verovatno su se potpomagali. Kako je bilo? Dobro je!
Eto. To je moje iskustvo.
Od učesnika ovog foruma, mislim da Stela, nažalost iz ličnog iskusta, najviše zna o ovoj problematici i da je treba slušati.

Pozdrav[/color][/url]
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja imam pacijente kojima je Berlition (i Alfalipoinska kiselina od firme "Ivancic i sinovi") donela poboljsanje vec posle prve kutije.

Slazem se - Stela je veci strucnjak za diabetes nego svi mi zajedno!

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Joj, ljudi, molim vas ne preterujte :D Hvala što tako mislite, ali to podrazumeva i ogromnu odgovornost sa moje strane...
Većina nas ovde kada se skupi ima gomilu iskustva i rešenje za skoro sva pitanja, a to je najvažnije. :wink:
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Hadrijane, Zemunac,

ovo sa pogorsanjem polineuropatije nakon pocetne regulacije glikemija je izgleda vrlo cest slucaj. Uopznao sam nekoliko ljudi sa slicnim pricama, a skoro ista stvar se desava i sa vidom: po uspostavljanju normalnih glikemija, neuropatija (vid) se znacajno pogorsa. Neki ljudi cak nisu mogli ni da vide!

Ali, kao po pravilu, nakon par meseci, sve se vrati na normalu. Izgleda ipak, kontrola - majka!
Hadrijan
Novi član
Novi član

Hvala

Post od Hadrijan »

Hvala svima na savetima!

Srdacan pozdrav!
Korisnikov avatar
Suzis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 2:09 pm

Molim neko da pomogne

Post od Suzis »

ocajni smo, molim vas ako mozete pomoci savetom.
Radi se o ovome moja majka godinama vuce simptome valjda polineuropatije.simptomi su godinama unazad.
Pocelo je sa trnjenjem palca jedne noge pa druge to su kao mravci i zarenje izvestan period ostalo je na tome, onda su poceli trnuti sopala .Ima cuvstvo kao da su od drveta ili kao da su u lungeti ili cizme, ti simptomi sada se sire navise skoro do kolena, intenzivmnije je uvece kada noge I oticu I javlja se peckanje kao struja, zarenje.Na dodir misici I tkivo su bolni a osecaj je skoro izgubljen.Kada dodirne rukom odeca nogu, ali kada dodirne nogom o nogu nema osjecaj, ponekad gubi papuce.
Ona ne moze 5 minuta da sedi tera je bol, zarenje I neprijatnost da se dvizi.San joj je poremeten, mora nocu da ustane da se dvizi valjda od toga joj se javlja I depresija,
Nece da nam se zali a ako je pitamo kako je odma place. Napominjem da ima 71 godinu. Bili smo kod nekoliko internista, uradjen je EKG, protok krvi je dobar, tiroidna je OK, sedimentacija dobra, urinarni status dobar. Sve dobro, a ona ima takvu muku kaze da joj je cak I zlo . Nasi doktori nikad nisu posumnjali na polineuropatiju, valda zato sto ona nema poviseni nivo secera eto I secer je OK. Moram da kazem I to da je moj pokojni deda majcin otac stradao od noge ali nikad se nije uspostavila dijagnoza pa shodno tome ni lecenje.Zelim da pitam jeli mozda nasledno kod moje mame .Zelim da joj pomognem pa sve sam pretrazila I najzad nasla Vas. Citala sam o ALA I za vase iskustvo sa pacijentima.pa vas molim recite dali je ovo dovoljno da se postavi dijagnoza polineuropatije ili treba druga ispitivanja kako kazu EMG.
Sada uzima Analgin, Amyzol , Pyramil ,Corlan Aspirin 100 , na nasu ruku Neurobion (B1, B6, B12). I kaze da kad popije lekove ,,otseku,, joj se noge napominjem da je tek pre nekoliko dana pocela da uzima Amizol pre toga je primala Helex.
Zdravje je bogatstvo
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ukoliko sumnjate na polineuropatiju, uradite EMG. Polineuropatija nije samo oboljenje dijabetičara. Otiđite što pre kod neurologa.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm

molim info o berlithionu thiogami

Post od donkihot »

Molim ako neko zna da li se i gde nalazi berlithion ili thiogama na listi lekova ZZZo,da li se daju na recept, dali ima participacije ili su na listi pod nekim drugim imenom. Ja ni na jednoj listi nisam mogao da ih nadjem,a moram poceti da ih koristim.
Hvala unapred
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Berlition i tiogama nisu ni na jednoj listi lekova i kupuju se.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm

naslov

Post od donkihot »

hvala
Odgovori