arwena, kao neko ko od 2003. mnooogo vremena dnevno provodi u borbi za zdravu kožu (što izmedju ostalog, podrazumeva i položaj ispred ogledalaarwena napisao:hm... nenno, ako ti je površina kože ravna, tj. mitiseri i komedoni su unutra, ne bi trebalo da ostaju fleke posle ceđenja, bar ja imam takvo iskustvo. kada se baš unakazim, fleke ostanu samo tamo gde su komedoni već izašli na površinu i vide se kao neke kvržice.

Podrazumeva se da sam nastavila sa čišćenjem pora u domaćoj radinosti. Hiljadu puta mi se desilo da dodjem odspolja, i dok perem ruke posmatram lice na neonskom svetlu koje je još pod šminkom i puderom i krenem da ga demoliram bez ikakve pripreme. To je svega par minuta "posla", i nekada mi se čini kao da sam hipnotisana dok to radim i kad završim samodestrukciju i vidim šta sam uradila, dodje mi da bacim bombu na samu sebe.

Generalno, pre oko 4 godine kad mi se dogodio hormonalni haos i sve se to odrazilo na kožu, lice mi je bilo "mila majka" u odnosu na ovo stanje sada. A tada mi se činilo da neću da "preživim" to što me snašlo. Obilazila sam do besvesti beogradske dermatologe i slepo slušala njihove instrukcije, verujući da nešto mora da upali. Onda sam otkrila ovaj forum, i ne postoji krema, gel, losion, maska koju je neko ovde preporuičo a da je nisam isprobala. Bez ikakvog trajnog uspeha. A upravo su me najviše uništila sva ta agresivno-abrazivna sredstva i do te mere su mi istanjila kožu i učinila je osetljivom, da koliko god ja bila nežna dok se kopam, mora da ostane pripremeno crvenilo. Kad često "čistiš" pore kao što ja činim, neminovne su posledice u vidu izmaltretirane kože...ne mogu da kažem da mi ostaju klasične fleke posle kopanja, ali definitivno sam mu ukinula prirodnu moć regeneracije.
Vreme je da malo iskuliram i da se okrenem prirodi.