U ranijim tekstovima govorili smo o blagotvornim efektima redovnog konzumiranja kurkume i efikasnosti ovog začina u ublažavanju mnogobrojnih zdravstvenih tegoba. Danas govorimo o tome kako kurkuma utiče na mentalno zdravlje...
Tim američkih istraživača utvrdio je da pojedina prirodna jedinjenja koja se nalaze u kurkumi, crvenom grožđu i kori jabuke mogu da pomognu u prevenciji i lečenju raka prostate.
Poznato je da pojedini začini pomažu kod otežanog varenja i ublažavaju nadutost i mučninu. Danas govorimo o dva začina koja ublažavaju zapaljenje i na taj način umanjuju žarenje u želucu.
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, najbolje se apsorbuje ukoliko se koristi u kombinaciji sa crnim biberom i manjom količinom ulja, kao i ukoliko ovaj začin koristimo u vrućim jelima i napicima.
Smatra se da redovno konzumiranje povrća iz porodice kupusnjača kao što su karfiol, kupus, brokoli i dr. smanjuje rizik od nastanka karcinoma, naročito plućnog i kolorektalnog karcinoma.
Kurkuma je lekovita začinska biljka iz porodice đumbira. Koren ove biljke sadrži brojne vitamine i minerale, i samo jedna supena kašika mlevene kurkume sadrži bitnije količine dva važna minerala.
Beli, zeleni i crni biber dobijaju se od jedne iste biljke. Osim po aromi i boji, razlikuju se i po stepenu zrelosti. Zreo, neoljušten plod bibera ima crvenu boju.
Bundeva je idealan sastojak supa i čorbi, salata, kao i deserta - pečena bundeva sama po sebi je zdrav i lagan desert. Koje je vaše omiljeno jelo sa ovim ukusnim povrćem?
Kurkuma je začin koji svoja blagotvorna zdravstvena svojstva duguje kurkuminu, antioksidansu kojem se pripisuje i antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.
Copyright ©2002- Doktor.rs