Za dobar vid, jedite više ovog sezonskog voća

Kajsije su izuzetno bogate nutrijentima koji povoljno deluju na digestivni trakt, kardiovaskularni sistem i održavaju naše oči i kožu zdravima, dok su istovremeno siromašne kalorijama.

U 100 g kajsija ima 48 kalorija i 2 grama vlakana. Ova količina zadovoljava 39% dnevnih potreba za vitaminom A i 17% za vitaminom C. Kajsije sadrže i manje količine vitamina B-kompleksa, koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, a što se tiče minerala, najbogatije su kalijumom (260 mg u 100 g), koji je od ključne važnosti za kardiovaskularni sistem.
 
Predstavljaju odličan izvor beta-karotena, luteina i zeaksantina, koji ispoljavaju snažna antioksidativna svojstva. Ovi antioksidansi doprinose očnom zdravlju i smanjuju rizik od katarakte, makularne degeneracije i bolesti mrežnjače usled dijabetesa.
 
Kajsije sadrže i katehine, flavonoide koji se isto tako nalaze u breskvama, jagodičastom voću, ječmu, kakau, crnom i zelenom čaju. Istraživanja su pokazala da ovi fitonutrijenti imaju značajna antiinflamatorna dejstva i da bi mogli da pomognu kod simptoma reumatoid artritisa.

Ključne reči:
kardioprotektivno dejstvo katarakta makularna degenaracija oka minerali prevencija vitamini vlakna

Pogledajte više