Da li ste probali koren komorača?

Dok seme komorača (ili morača) efikasno pomaže kod tegoba kao što su loše varenje, nadimanje, gasovi i zatvor, kao i zadržavanje vode, i koren ove biljke ima mnogobrojna pozitivna zdravstvena svojstva.

Koren komorača može se jesti svež, kuvan ili pečen, a karakteriše ga slatkasta aroma slična anisu. Siromašan je kalorijama (30 kcal na 100 g) a bogat vlaknima koja produžavaju osećaj sitosti, tako da komorač predstavlja odličnog saveznika ukoliko želite da smršate.

Bogat je vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom i manganom, kao i fitonutrijentima među kojima su kvercitin, rutin, kempferol glikozidi i anetol, a kojima se pripisuju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Koren komorača podstiče varenje time što poboljšava lučenje želudačnih sokova i žuči, dok istovremeno sprečava stvaranje gasova u crevima i smanjuje grčeve i bolove u stomaku. Zbog pozitivnih efekata koje ima na digestivni trakt, komorač je čest sastojak preparata koji pomažu kod sindroma iritabilnog kolona.

Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, komorač takođe deluje kao diuretik te podstiče dobro funkcionisanje bubrega. 

Najzad, jedna ranija studija je pokazala da bi ekstrakt komorača mogao da pomogne i kod simptoma menopauze kao što su valunzi (naleti vrućine), nervoza i nesanica.

 

Ključne reči:
antiinflamatorno dejstvo antioksidansi gasovi nadimanje varenje vlakna zatvor

Pogledajte više