Kako da umirite digestivne tegobe i poboljšate varenje?

Tradicionalna medicina veliku važnost pridaje zdravlju digestivnog trakta, a sve je više i zvaničnih naučnih istraživanja koja ukazuju na značaj uravnotežene ishrane i održavanja normalne crevne flore za sveukupno zdravlje. 

Prema Ajurvedi, tradicionalnom vidu lečenja poreklom iz Indije, ono što jedemo i pijemo može da hrani i jača naš digestivni trakt, ili pak da nepovoljno utiče na varenje. Pržena hrana, mesne prerađevine i veoma hladna hrana tako dovode do nesvarenih ostataka hrane u organizmu koji stvaraju toksine, i potom uzrokuju bolest. Da bismo sprečili ovu pojavu treba da se pridržavamo nekih osnovnih načela:

- Najpre treba jesti samo kada smo gladni. Između obroka takođe treba da prođe bar tri sata da bi prethodni obrok uspeo bolje da se svari.

- Kada je reč o izboru hrane, treba izbegavati masnu i prženu hranu, ali i ledeno hladna jela i pića. Izbegavajte da u okviru istog obroka kombinujete vruću i vrlo hladnu hranu ili piće.

- Tokom pripreme jela koristite začine kao što su korijander, kurkuma, kumin (indijski kim), komorač ili đumbir, a bilo bi dobro da jednom dnevno popijete i šolju čaja od đumbira ili kumina.

Ključne reči:
ajurveda začini varenje probava digestivni trakt prevencija

Pogledajte više