Koje povrće nam pomaže da duže ostanemo mladi?

Da biste bili zdravi, najbolje bi bilo da svakodnevno jedete nekoliko porcija povrća dnevno. Danas vam preporučujemo povrće koje je naročito bogato hranljivim materijama i antioksidansima te mu se pripisuje svojevrstan anti-age efekat na kožu i uopšte na organizam.

Paprike predstavljaju odličan izvor vitamina C koji neophodan za sintezu kolagena, ubrzava zarastanje rana i podstiče imunitet, dok istovremeno pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Šargarepe i slatki krompir (batat) obiluju karotenoidima kao što je beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže u obnavljanju oštećenog kolagena i time čini kožu elastičnijom. Paradajz sadrži još jedan karotenoid, likopen, koji deluje kao antioksidans i ublažava oštećenja nastala dejstvom UVA i UVB zraka. Tu je i spanać koji obiluje beta-karotenom, luteinom i zeaksantinom. Istraživanja su pokazala da karotenoidi (beta-karoten, likopen, lutein, zeaksantin) koje ovo povrće sadrži, osim što štite od štetnog dejstva slobodnih radikala i time usporavaju proces starenja kože, istovremeno pomažu i u prevenciji karcinoma, kao što su karcinom pluća, kože, dojke i prostate.