Nasljedjivanje krvne grupe od roditelja

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Aleksandar_BL
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 07, 2006 3:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Nasljedjivanje krvne grupe od roditelja

Post od Aleksandar_BL »

Molim vas da mi odgovorite.
Otac je A rh+ a majka je 0 rh +!
Zensko dijete je 0 rh- (negativno).
Da li je to moguce i ako nije koji je proces dokazivanja ocinstva?
Hvala.
Sasa
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Pozdrav.Evo konkretno kod mene u porodici otac je A+,majka O+,ja O+ ali zato je moja sestra A-!!!Dakle ka sto vidis,sasvim je moguce....Koliko ja znam i koliko su nas ucili u medicinskoj skoli,nasledjuje se krvna grupa ali ne i rh faktor!Pozdrav!!!
Milona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 10:15 am

Post od Milona »

Pozdrav!
Naravno da je moguce,Rh faktor moze da se nasledi i od babe,prababe,cukundede :D itd.,samo se krvna grupa nasledjuje
gogakgbg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 10, 2005 5:31 pm

Re: Nasljedjivanje krvne grupe od roditelja

Post od gogakgbg »

Aleksandar_BL napisao:Molim vas da mi odgovorite.
Otac je A rh+ a majka je 0 rh +!
Zensko dijete je 0 rh- (negativno).
Da li je to moguce i ako nije koji je proces dokazivanja ocinstva?
Hvala.
Da moguce je.samo bih da dodam da se nasledjuju i krvna grupa i Rh faktor.I to kako?Krvna grupa je odredjena sa dva gena.Jedan od oca i jedan od majke.Geni mogu da A, B ili O i u zavisnosti od njihove kombinacije dete ima odgovarajucu grupu.Tako da kombinacija:
1. A(od jednog roditelja) i B(od drugog) daju krvnu grupu AB,
2.A (od jednog roditelja) i O(od drugog) daju krvnu grupu A
3.B -------II-------------- i O (od drugog) daju krvnu grupu B
4. O ---------II----------- i O ----II-------- daju grupu O

A sto se Rh tice ide ovako:isto ima dva gena jedan + i jedan -, pa njihove kombinacije izgledaju ovako:
1. + i + daju plus
2.+ i - daju plus
3. - i - daju minus

Tako da u ovom slucaju otac ima kobinaciju AO i +- pa je njegova grupa A Rh +, a majka ima kombinaciju OO +-, pa je njena grupa O Rh + i to sve znaci da je dete od oca dobilo gene O i - a od majke isto O i - pa ima kombinaciju OO -- tj krvnu grupu O Rh -.
Igor R.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 6:52 pm

Krvne grupe (Bombay phenotype)

Post od Igor R. »

Kod nasljedjivanja krvnih grupa osim pravila po Mendelu postoji i iznimno rjedak fenomen, pod nazivom (Bombay phenotype).
Navest cu dva primjera : 1. Otac krvne grupe (AB) majka (O) njihovo djete ima (O). krvnu grupu.
2. Oboje roditelja su krvne grupe (O) a njihovo djete krvne grupe (A). Da li neko zna nesto vise o tome ? Molio bih nekakav dobar link ili dokument.
Kod transfuzije krvi i davatelj i primatelj moraju biti bombaj fenotipovi !
Pozdrav, Igor
gogakgbg
Novi član
Novi član

Bombay phenotype

Post od gogakgbg »

Evo ti jedan link gde je cela stvar oko bombay fenotipa prilicno objasnjena.

http://www.bh.rmit.edu.au/mls/subjects/ ... uency4.htm

Ako i dalje budes imao nekih dodatnih pitanja ili ti ne bude sve bilo jasno, bice mi drago da pomognem.

Pozdrav
Igor R.
Novi član
Novi član

Bombay phenotype

Post od Igor R. »

Zahvaljujem se na javljanju i linku !
Zanima me , kada je u pitanju klasicna krvna grupa (O) i Bombay grupa .
Do reakcije prilikom transfuzije dolazi zato sto bombay grupa ima antitjela na H antigen koji se normalno nalazi na povrsini eritrocita klasicne nulte krvne grupe. Da li sam dobro shvatio ?
Imam poznanika, koji je najvjerovatnije (Bombay phenotype).
Otac (AB) majka (O) a on krvna grupa (O).
vjerovatno: ABHh + OOHh ili OOhh = AOhh ili BOhh odnosno fenotip Ohh(bombay)
Znaci i od oca i od majke je nasljedio recesivni (h) = hh
Moze li se to utvrditi laboratorijski, s obzirom da je on par puta bio dobrovoljni davaoc, brine ga da njegova krv nije upotrebljena na kriv nacin s obzirom da se krvna grupa odredjuje rutinski.
Koju vrstu pretrage traziti i gdje ?
Veliki pozdrav !
Igor R.
gogakgbg
Novi član
Novi član

Re: Bombay phenotype

Post od gogakgbg »

Dobro si razumeo razlog nastajanja reakcije prilikom transfuzije.Naime nepostojanje H proteina na eritrocitima bombay fenotipa omogucava nastajanje antitela na taj protein jer je on za organizam osobe bombay fenotipa antigen( strano telo) i kao takav je meta imunog sistema.
Sto se tice tvog prijatelja iako je on bombay fenotip, mislim da se prilokom transfuzije, a skoro sam siguran da je tako, vodi racuna i bombay fenotipu iako je on zaista redak.Najbolje bi bilo da se javi u zavod za transfuziju krvi(ako je u beogradu, to je onda u Ul. Svetog Save) u svom mestu gde cemu detaljno objasniti sve rizike i komplikacije,ukoliko postoje, a naravno pre svega proveriti da li je on yaista bombay. Ne znam koji se testovi koriste za tu pretragu, ali sam siguran da su komercijalni i dostupni.
s.and.i
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 2:43 pm

Post od s.and.i »

gogakgbg napisao:
A sto se Rh tice ide ovako:isto ima dva gena jedan + i jedan -, pa njihove kombinacije izgledaju ovako:
1. + i + daju plus
2.+ i - daju plus
3. - i - daju minus
Kako onda i sestra i ja imamo Rh-, :o

mama je AB +, a tata O - ? (Inace obe smo B krvna grupa) :)

hvala :)
Igor R.
Novi član
Novi član

Bombay phenotype

Post od Igor R. »

Jos sam se dodatno informisao na ovu temu preko interneta. Saznao sam, da postoji i opcija (para-Bombayphenotype). Ako je to u pitanju onda se moze primiti klasicna NULTA krvna grupa.
To mi nije bas najjasnije, pa bih volio razluciti Bombay i Para-bombay. Pogledajte ovdje : http://www.bh.rmit.edu.au/mls/subjects/ ... uency4.htm
Pozdrav, Igor
gogakgbg
Novi član
Novi član

Post od gogakgbg »

s.and.i napisao:
gogakgbg napisao:
1. + i + daju plus
2.+ i - daju plus
3. - i - daju minus
Kako onda i sestra i ja imamo Rh-, :o

mama je AB +, a tata O - ? (Inace obe smo B krvna grupa) :)

Vdi ovako: ako pogledas ovu tabelu koju sam ponovo citirao ovde videces da uvek dva gena odredjuju Rh grupu. Ako vas otac ima O - grupu to znaci da je kombinacija gena kod njega OO u ABO sistemu i "-" "-" u Rh sistemu, a vasa majka je AB + tj. ima kombinaciju gena AB u ABO sistemu, a Rh sistemu "+" "-" kombinaciju koja ako pogledas moju prvu poruku takodje daje Rh pozitivnost.
Dakle da skratim:
I ti i tvoja sestra ste od oca nasledili "-"( jer on samo ima "-" gene za Rh), a od majke ste nasledili takodje "-".Znaci vasa genska kombinacija je "-""-" i to daje Rh negativnost.

Ako ti i dalje nije jasno, javi se probacu da jos objasnim.
s.and.i
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 2:43 pm

Post od s.and.i »

gogakgbg napisao:
Vdi ovako: ako pogledas ovu tabelu koju sam ponovo citirao ovde videces da uvek dva gena odredjuju Rh grupu. Ako vas otac ima O - grupu to znaci da je kombinacija gena kod njega OO u ABO sistemu i "-" "-" u Rh sistemu, a vasa majka je AB + tj. ima kombinaciju gena AB u ABO sistemu, a Rh sistemu "+" "-" kombinaciju koja ako pogledas moju prvu poruku takodje daje Rh pozitivnost.
Dakle da skratim:
I ti i tvoja sestra ste od oca nasledili "-"( jer on samo ima "-" gene za Rh), a od majke ste nasledili takodje "-".Znaci vasa genska kombinacija je "-""-" i to daje Rh negativnost.

Ako ti i dalje nije jasno, javi se probacu da jos objasnim.
Skapirala :oops: , hvala! :)
Nena1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 23, 2006 2:37 am

Post od Nena1 »

Muz mi je malo skeptik po pitanju krvne grupe naseg deteta. Moja grupa je A- a njegova B+, dok nase dete ima A+. Da li je ovde sve ok, mislim na mogucnost ove kombinacije. Pomozite mi hitno je. Ja nikako ne znam da se snadjem sa ovim odgovorima koje ste vec dali.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Naravno da je moguće da dete bude A+, ako ste vi A-, a muž B+.

I krvna grupa i Rh faktor nastaju kombinacijom dva gena, pri čemu se jedan nasledjuje od majke drugi od oca.
A krvnu grupu daje kombinacija AA ili AO
B krvnu grupu daje kombinacija BB ili BO
Rh pozitivnost daje ++ ili +- kombinacija
Rh negativnost daje -- kombinacija

Ako ste vi AA, a vas suprug BO, dete je moglo od vas da nasledi A gen a od supruga O gen i da ima kombinaciju AO, što je A krvna grupa. Vi ste mogli da imate kombinaciju AO, dete bi opet moglo da bude A krvne grupe, takodje sa kombinacijom AO.

Ako ste vi Rh- vaša kombinacija gena je --, a suprug je pozitivan sa kombinacijom ++, dete je moglo da nasledi jedan vaš - gen i jedan suprugov + gen i da ima kombinaciju +- i bude Rh+. Vas suprug je mogao da bude i sa kombinacijom +-, dete bi opet moglo da bude Rh+.

To ovako izgleda
Ovo biste mogli da bude vi
Mama (A-) & Tata (B+) = Dete (A+)
AA-- (A-) & BO+- (B+) = AO+- (A+)
AO-- (A-) & BO++ (B+) = AO+- (A+)
AA-- (A-) & BO++ (B+) = AO+- (A+) ...
Nishwille
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 06, 2006 11:20 am

Molim za odgovor

Post od Nishwille »