Nasljedjivanje krvne grupe od roditelja
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
Re: tetkica
seven.maja napisao:25%Staša napisao:Ne, ne greška oboje su 0- a beba je A+ ???
0%. - i - daju + samo u matematici.
A što se tiče O i O da daju A, to je moguće u jako jako retkim slučajevima (Bombaj tip).
Sve mi se čini da svi ti rezultati ovde potiču iz iste laboratorije. Možda je duvala košava, pa se pomešali papirići?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Feb 04, 2009 6:08 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Bombay fenotip
Molim za odgovor oko Bombay fenotipa-da li je to tako redak fenomen u nasim balkanskim krajevima (kako to doktori navode)? Postoji li neka dobra web stranica gde se moze naci sve o ovom fenomenu? Web naveden u Forumu nisam mogla otvoriti. Pozdrav svima.
Rebeka
ovo sam pokupila sa nekog od foruma davno, mozda bas ovog>
U sistemu ABO krvnih grupa ovakva kombinacija u principu nije moguća, mislim da je moguća samo ako se radi o Bombaj fenotipu, što je vrlo redak slučaj čak i kod Indusa gde je prvi put otkriven.
Genotip je kombinacija alela koja se nasledjuje, a fenotip je ono kako se to spolja manifestuje. Kod ljudi A krvne grupe na površini eritrocita se ispoljava A antigen, kod B krvne grupe B antigen, a kod AB krvne grupe oba ova antigena. Prekursor u nastanku ovih antigena je H antigen. Ali kod Bombaj fenotipa postoji mogućnost da se ne nasledi nijedan dominantni H alel, a samim tim nema ni mogućnosti da se stvori H prekursor pa ni A ili B antigen na površini eritrocita. Takva osoba može imati bilo koji genotip, a fenotipski se ispoljiti kao O krvna grupa.
Npr. Majka je O, ali je od svojih roditelja nasledila oba recesivna h alela od kojih zavisi produkcija H prekrusora od koga zavisi ispoljavanje A ili B krvne grupe, pa ona može biti genotipski AB ili AA ili BB ili AO ili.. ali se fenotipski A i B neće ispoljiti i ona će biti fenotipski O krvna grupa.
Jedna od kombinacija bi mogla biti ova (a ima ih mnogo ako se uzme u obzir da majka može imati bilo koju genotipsku kombinaciju) : AB (Hh) + AA (hh) = jedno dete može naslediti jedan recesivni h od majke i drugi h od oca i ispoljiti se kao O (hh) krvna grupa fenotipski (a genotipski biti AA ili AB), a drugo dete može naslediti dominantni H od oca i recesivni h od majke i biti AB, jer H prekursor postoji a samim tim i mogućnost ispoljavanja AB krvne grupe.
Ja imam krvnu grupu 0+, moj suprug a+, kako je moguće da sin ima b- ? Hvala unapred.
--------------------------------------------------------------------------------
Tesko da to bas moze.......
Ag(antigeni) na eritrocitima oznacavaju prippadnosta ABO sistemu krvnih grupa
Oznacavanje krvnih grupa je uprosceno.
Homologi hromozom nosi dva gena prilikom nasledjivanja- Nasledjuje se po jedan gen od svakog roditelja
Kada se za nekog kaze da je A krvna grupa, on moze u stvari biti AA ili A0, posto svako u sebi nosi gene oba roditelja.
Kada se za nekog kaze da je B krvna grupa, on moze u stvari biti BB ili B0.
Osoba O krvne grupe moze imati samo OO gene (recesivno se nasledjuje)
Osoba AB krvne grupe ima AB gene na hromozomu nakon nasledjivanja
Primer: otac ima A, majka B krvnu grupu, koje su u stvari AA/A0 i BB/B0 krvne grupe - dete ima sanse da ima A0, B0, AB ili 00 krvnu grupu, sto zapisujemo kao A, B, AB i 0.
Zaboravih da kazem,slicno vazi i za Rezus faktor.
Vas konkretan primer
O+ znaci OO i ++/+-
A+ znaci AA/ AO i ++/+-
i ako nisam suvise zakomplikovala pricu gore napisanu i sami cete uvideti da po ovim pravilima nasledjivanja dete ovih roditelja ima 75% sanse na ima A krvnu grupu i 25% sanse za O krvnu grupu,a Rezus faktor moze biti - (bez obzira st su vece sanse za +) Postoji i tzv "jumping" efekat-kada dete kod roditelja A i O krvne grupe moze da poseduje B krvnu grupu ali to se desava jaaaaaaaaaaako retko i uzrok toga jos nije dovoljno istrazen
Molim vas da mi odgovorite na sledece:
Da li je moguce da moji roditelji imaju Rh+ faktore (O+,A+), a ja Rh- faktor (A-)????
--------------------------------------------------------------------------------
Moguce je !
kako je moguce ne razumem obijasnite mi
strucno se krvne grupe obelezavaju sa slovom I uz odgovarajuci indeks, ali radi lakseg objasnjenja ja cu sve krvne grupe obelezavati slovima.
svaku krvnu grupu i Rh faktor odredjuju dva alela. kod krvnih grupa nasledjivanje je kodominantno, a kod Rh dominantno..
znaci:
aleli 00 odredjuju 0 krvnu grupu
aleli 0A ili AA odredjuju A krvnu grupu(A dominantno u odnosu na 0)
aleli 0B ili BBodredjuju B krvnu grupu( B dominantno u odnosu na 0)
aleli AB odredjuju AB krvnu grupu(A i B su kodominantna, tj oba se ispoljavaju)
aleli Dd ili DD odredjuju Rh+
aleli dd odredjuju Rh-
pa tako
geneticki gledano njeni roditelji imaju
za 0+ : 00 dd
za A+: AO Dd ili AA Dd
kako pri nastanku gameta dolazi do razdvajanja alela moze se reci da je dete od prvog roditelja nasledilo alele 0 i d, a od drugog roditelja A i d
tako da je genotip deteta AO dd, sto znaci da je fenotip A-
kako pri nastanku gameta dolazi do razdvajanja alela moze se reci da je dete od prvog roditelja nasledilo alele 0 i d, a od drugog roditelja A i d
moram ispraviti slucajnu gresku
pa tako
za 0+ : 00 Dd
tako da je genotip deteta AO dd, sto znaci da je fenotip A-[
Nadam se da ce biti jasnije.
U sistemu ABO krvnih grupa ovakva kombinacija u principu nije moguća, mislim da je moguća samo ako se radi o Bombaj fenotipu, što je vrlo redak slučaj čak i kod Indusa gde je prvi put otkriven.
Genotip je kombinacija alela koja se nasledjuje, a fenotip je ono kako se to spolja manifestuje. Kod ljudi A krvne grupe na površini eritrocita se ispoljava A antigen, kod B krvne grupe B antigen, a kod AB krvne grupe oba ova antigena. Prekursor u nastanku ovih antigena je H antigen. Ali kod Bombaj fenotipa postoji mogućnost da se ne nasledi nijedan dominantni H alel, a samim tim nema ni mogućnosti da se stvori H prekursor pa ni A ili B antigen na površini eritrocita. Takva osoba može imati bilo koji genotip, a fenotipski se ispoljiti kao O krvna grupa.
Npr. Majka je O, ali je od svojih roditelja nasledila oba recesivna h alela od kojih zavisi produkcija H prekrusora od koga zavisi ispoljavanje A ili B krvne grupe, pa ona može biti genotipski AB ili AA ili BB ili AO ili.. ali se fenotipski A i B neće ispoljiti i ona će biti fenotipski O krvna grupa.
Jedna od kombinacija bi mogla biti ova (a ima ih mnogo ako se uzme u obzir da majka može imati bilo koju genotipsku kombinaciju) : AB (Hh) + AA (hh) = jedno dete može naslediti jedan recesivni h od majke i drugi h od oca i ispoljiti se kao O (hh) krvna grupa fenotipski (a genotipski biti AA ili AB), a drugo dete može naslediti dominantni H od oca i recesivni h od majke i biti AB, jer H prekursor postoji a samim tim i mogućnost ispoljavanja AB krvne grupe.
Ja imam krvnu grupu 0+, moj suprug a+, kako je moguće da sin ima b- ? Hvala unapred.
Tesko da to bas moze.......
Ag(antigeni) na eritrocitima oznacavaju prippadnosta ABO sistemu krvnih grupa
Oznacavanje krvnih grupa je uprosceno.
Homologi hromozom nosi dva gena prilikom nasledjivanja- Nasledjuje se po jedan gen od svakog roditelja
Kada se za nekog kaze da je A krvna grupa, on moze u stvari biti AA ili A0, posto svako u sebi nosi gene oba roditelja.
Kada se za nekog kaze da je B krvna grupa, on moze u stvari biti BB ili B0.
Osoba O krvne grupe moze imati samo OO gene (recesivno se nasledjuje)
Osoba AB krvne grupe ima AB gene na hromozomu nakon nasledjivanja
Primer: otac ima A, majka B krvnu grupu, koje su u stvari AA/A0 i BB/B0 krvne grupe - dete ima sanse da ima A0, B0, AB ili 00 krvnu grupu, sto zapisujemo kao A, B, AB i 0.
Zaboravih da kazem,slicno vazi i za Rezus faktor.
Vas konkretan primer
O+ znaci OO i ++/+-
A+ znaci AA/ AO i ++/+-
i ako nisam suvise zakomplikovala pricu gore napisanu i sami cete uvideti da po ovim pravilima nasledjivanja dete ovih roditelja ima 75% sanse na ima A krvnu grupu i 25% sanse za O krvnu grupu,a Rezus faktor moze biti - (bez obzira st su vece sanse za +) Postoji i tzv "jumping" efekat-kada dete kod roditelja A i O krvne grupe moze da poseduje B krvnu grupu ali to se desava jaaaaaaaaaaako retko i uzrok toga jos nije dovoljno istrazen
Molim vas da mi odgovorite na sledece:
Da li je moguce da moji roditelji imaju Rh+ faktore (O+,A+), a ja Rh- faktor (A-)????
Moguce je !
kako je moguce ne razumem obijasnite mi
strucno se krvne grupe obelezavaju sa slovom I uz odgovarajuci indeks, ali radi lakseg objasnjenja ja cu sve krvne grupe obelezavati slovima.
svaku krvnu grupu i Rh faktor odredjuju dva alela. kod krvnih grupa nasledjivanje je kodominantno, a kod Rh dominantno..
znaci:
aleli 00 odredjuju 0 krvnu grupu
aleli 0A ili AA odredjuju A krvnu grupu(A dominantno u odnosu na 0)
aleli 0B ili BBodredjuju B krvnu grupu( B dominantno u odnosu na 0)
aleli AB odredjuju AB krvnu grupu(A i B su kodominantna, tj oba se ispoljavaju)
aleli Dd ili DD odredjuju Rh+
aleli dd odredjuju Rh-
pa tako
moram ispraviti slucajnu gresku
pa tako
za 0+ : 00 Dd
tako da je genotip deteta AO dd, sto znaci da je fenotip A-[
Nadam se da ce biti jasnije.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 12, 2009 2:53 am
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 12, 2009 1:52 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Moja supruga i ja smo oboje O Rh+
bebac nam je takodje O Rh+. Koliko sam video druga kombinacija u tom slucaju ne postoji. Obzirom da sam procitao da ljudi imaju losa iskustva sa utvrdjivanjem krvne grupe,a meni je utvrdjena dok sam sluzio vojsku...
Moje pitanje glasi: da li je potrebno da ponovo utvrdjujem svoju krvnu grupu ili je sasvim dovoljan dokaz to sto mi je i cerka iste krvne grupe?
HVALA!!!
bebac nam je takodje O Rh+. Koliko sam video druga kombinacija u tom slucaju ne postoji. Obzirom da sam procitao da ljudi imaju losa iskustva sa utvrdjivanjem krvne grupe,a meni je utvrdjena dok sam sluzio vojsku...
Moje pitanje glasi: da li je potrebno da ponovo utvrdjujem svoju krvnu grupu ili je sasvim dovoljan dokaz to sto mi je i cerka iste krvne grupe?
HVALA!!!
Hm,... proradio crvić, pa buška li buška...Aki011 napisao:Moja supruga i ja smo oboje O Rh+
HVALA!!!
Naravno da ne treba da proveravaš, pogotovo ako si bio dobrovoljni davalac u vojsci.
Već sam pisala, uvek su moguće greške pa čak i tamo gde ih ne bi nikako trebalo biti. Koliko mi je poznato maksimalno se vodi računa o krvnim grupama kod dobrovoljnih davalaca i trudnica.
ALi, ako imaš novaca za bacanje, slobodno proveravaj i svoju i žene i deteta, a za svaki slučaj i cele ulice.... A možda da baciš i 1000 evrića na DNK?

Re: Nasljedjivanje krvne grupe od roditelja
Molim vas za odgovor, iako sam citala temu od samog pocetka. Odgovor trazim samo radi potvrde onog u sta sumnjam, tj da ne ispadne da sam se zbunila.
Moja majka je 0 + a otac AB +. Moja sestra je AB+, a ja sam 0+.
to je nemoguce, zar ne?
Tj, moguce je da je moja sestra AB, ali nije da sam ja 0+,jesam li u pravu?
U stvari Je li moguce da ukoliko je i jedan roditelj AB dete bude 0?
Koliko sam ja shvatila nije, ali se nadam da gresim...
Unapred hvala na odgovoru...
I jos nesto, linkovi za bombaj efekat ne rade...moze li neko reci kolike rizike nosi to sto neko mozda ima bombaj efekat?(osim pri transfuziji krvi)
za potomstvo ili nesto slicno(mislim na degeneraciju i sl)
Moja majka je 0 + a otac AB +. Moja sestra je AB+, a ja sam 0+.
to je nemoguce, zar ne?
Tj, moguce je da je moja sestra AB, ali nije da sam ja 0+,jesam li u pravu?
U stvari Je li moguce da ukoliko je i jedan roditelj AB dete bude 0?
Koliko sam ja shvatila nije, ali se nadam da gresim...
Unapred hvala na odgovoru...
I jos nesto, linkovi za bombaj efekat ne rade...moze li neko reci kolike rizike nosi to sto neko mozda ima bombaj efekat?(osim pri transfuziji krvi)
za potomstvo ili nesto slicno(mislim na degeneraciju i sl)
..............................greska, molim moderatore da obrisu 

Poslednja izmena od ajasofia u Sub Avg 22, 2009 10:56 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
POKUSAVAM DA POSTAVIM PITANJE ALI ICI CE KAO ODGOVOR,NAIME INTERESUJE ME DA LI JE MOGUCE DA AKO JE OTAC RH + ,MAJKA RH- DA SE RODI DETE RH+ IAKO JE MAJKA IMALA DO RODJENJA DETETA DOSTA NAMERNO PREKINUTIH TRUDNOCA?