Bozicni post posle hepatitisa C
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Jao hvala ti punooooo Jeco srce si!
A Majjo, sto ne moze konzervisano, npr.te pecurke procitacu tacno sta pise na konzervi al ja mislim da su samo u ulju......mada,ko zna,bolje ne rizikovati. A sta mislite devojke o pici.....to je kao obican hleb, tj.pogaca a odozgo stavim neko povrce i eto to je to....
U vezi Crkve Jeco daleko sam ti ja od severa, na sredini IT, a rekoh vec da u Rimu nema nase Crkve, ima samo ruska a ni to nisam bas sigurna.
Slazem se sa Majjom, tema je odlicna i pogodna i za post Bozicni i za "jetrin" post.
A Majjo, sto ne moze konzervisano, npr.te pecurke procitacu tacno sta pise na konzervi al ja mislim da su samo u ulju......mada,ko zna,bolje ne rizikovati. A sta mislite devojke o pici.....to je kao obican hleb, tj.pogaca a odozgo stavim neko povrce i eto to je to....
U vezi Crkve Jeco daleko sam ti ja od severa, na sredini IT, a rekoh vec da u Rimu nema nase Crkve, ima samo ruska a ni to nisam bas sigurna.
Slazem se sa Majjom, tema je odlicna i pogodna i za post Bozicni i za "jetrin" post.
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Rosi, najmanji je to problem, veruj mi, teze ce biti tebi da spremisRosa39 napisao:Jao hvala ti punooooo Jeco srce si!
A Majjo, sto ne moze konzervisano, npr.te pecurke procitacu tacno sta pise na konzervi al ja mislim da su samo u ulju......mada,ko zna,bolje ne rizikovati. A sta mislite devojke o pici.....to je kao obican hleb, tj.pogaca a odozgo stavim neko povrce i eto to je to....
U vezi Crkve Jeco daleko sam ti ja od severa, na sredini IT, a rekoh vec da u Rimu nema nase Crkve, ima samo ruska a ni to nisam bas sigurna.
Slazem se sa Majjom, tema je odlicna i pogodna i za post Bozicni i za "jetrin" post.


cek imam negde i recept za pizzu posnu

Sto se pecurki tice, pa koristi marinirane, ne znam sto je to problem??
Sama ih mariniraj, prokljucaj vodu, u koju ces dodati limuntos ili sirce, stavi pecurke samo jedan kljuc (tipa izbroji do 10




Ma može pica, super je pica. Povrće, pečurke, ima sad i onaj biljni kačkavalj (mada je to čisto ulje
), kečap. Ma da može i tunjevina
Nego šta fali ruskoj crkvi?
evo našla sam recepte za pice: http://www.sv-luka.org/cook/indexsr.htm
Тесто за пицу
3,5 шоље брашна
3 кашике уља
9 гр сувог квасца или 60 грама свежег
1 шоља млаке воде
1/2 кашичице шећера
1 кашичица соли
Квасац растворити у млакој води, додати шећер и оставити да одстоји око 10 минута. Затим 3 шоље брашна ставити у чинију, у средини направити удубљење за надошли квасац, со и уље. Све то месити док маса не постане уједначена, а потом на дасци, уз постепено додавање брашна, умесити тесто, лоптасто га обликовати, прекрити салветом и сачекати око 60 минута, да се маса удвостручи.
Тесто премесити и оставити да поново нарасте, а затим га развући оклагијом тако да се добије тесто за пицу жељене дебљине. На тесто ставити одговарајући фил и пећи у пећници.
Пица са парадајзом
1 тесто за пицу
1 шоља печурки
1 зрео парадајз
2-3 зелене паприке
1 главица црног лука
1 кашика рузмарина
мало нане
1 чешањ белог лука
1 шоља кечапа
мало љуте паприке (по жељи)
мало уља
Тесто кружно развући и намазати уљем, затим премазати кечапом, па ређати на колутове исечен парадајз, прстенасто исечен црни лук и зелену паприку, иситњен бели лук, исецкане зачине и печурке исецкане на танке листиће. Може се додати и сир од соје. По жељи све то на крају прелити са мало уља.
Пећи на јакој температури са мало уља.
Пица са зељем
1 тесто за пицу
1/2 кг спанаћа или неке друге врсте зеља
1 кашика капара
3/4 шоље црних маслина
1 чен белог лука
3/4 шоље уља
бибер, со
Очишћено и опрано зеље обарити у врелој води и оставити да се оцедити у цедиљки. Из маслина извадити коштице и исећи на кришке. Преполовљен бели лук пропржити на уљу како би попримило његов мирис. Из уља извадити лук и бацити га, а додати маслине, зачине, зеље и со, промешати, па све заједно пржити на умереној температури десетак минута. Развити тесто за пицу и на њега ставити претходно припремљени фил од зеља. Пицу пећи на јакој ватри око 30 минута.

Nego šta fali ruskoj crkvi?
evo našla sam recepte za pice: http://www.sv-luka.org/cook/indexsr.htm
Тесто за пицу
3,5 шоље брашна
3 кашике уља
9 гр сувог квасца или 60 грама свежег
1 шоља млаке воде
1/2 кашичице шећера
1 кашичица соли
Квасац растворити у млакој води, додати шећер и оставити да одстоји око 10 минута. Затим 3 шоље брашна ставити у чинију, у средини направити удубљење за надошли квасац, со и уље. Све то месити док маса не постане уједначена, а потом на дасци, уз постепено додавање брашна, умесити тесто, лоптасто га обликовати, прекрити салветом и сачекати око 60 минута, да се маса удвостручи.
Тесто премесити и оставити да поново нарасте, а затим га развући оклагијом тако да се добије тесто за пицу жељене дебљине. На тесто ставити одговарајући фил и пећи у пећници.
Пица са парадајзом
1 тесто за пицу
1 шоља печурки
1 зрео парадајз
2-3 зелене паприке
1 главица црног лука
1 кашика рузмарина
мало нане
1 чешањ белог лука
1 шоља кечапа
мало љуте паприке (по жељи)
мало уља
Тесто кружно развући и намазати уљем, затим премазати кечапом, па ређати на колутове исечен парадајз, прстенасто исечен црни лук и зелену паприку, иситњен бели лук, исецкане зачине и печурке исецкане на танке листиће. Може се додати и сир од соје. По жељи све то на крају прелити са мало уља.
Пећи на јакој температури са мало уља.
Пица са зељем
1 тесто за пицу
1/2 кг спанаћа или неке друге врсте зеља
1 кашика капара
3/4 шоље црних маслина
1 чен белог лука
3/4 шоље уља
бибер, со
Очишћено и опрано зеље обарити у врелој води и оставити да се оцедити у цедиљки. Из маслина извадити коштице и исећи на кришке. Преполовљен бели лук пропржити на уљу како би попримило његов мирис. Из уља извадити лук и бацити га, а додати маслине, зачине, зеље и со, промешати, па све заједно пржити на умереној температури десетак минута. Развити тесто за пицу и на њега ставити претходно припремљени фил од зеља. Пицу пећи на јакој ватри око 30 минута.
Poslednja izmena od Jefimija u Uto Nov 27, 2007 11:52 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Посне ванилице
1 шоља кристал шећера
2 шоље брашна
2 шоље млевених ораха
1 шоља уља
1 кесица ваниле
сода бикарбона
шећер у праху
џем
Начин припреме
Добро замесити брашно, кристал шећер, орахе, уље и врло мало соде бикарбоне. Добијено тесто растањити оклагијом до дебљине од 0,5 cm, а затим малом округлом модлом вадити ванилице и ређати их у подмазан плех. Пећи у претходно загрејаној рерни на умереној температури. Испечене ванилице премазати пекмезом, па спајати по две, а затим их уваљати у шећер у праху помешан са ванилом.
Кестен куглице
Састојци
1 kg кестена
300 грама шећера
какао
млевени ораси
Начин припреме
Кестен обарите, очистите и самељите. Ушпинујте шећер као за слатко. Помешајте кестен и шећер, уједначите масу, па обликујте куглице. Прокувајте какао у мало воде и шећера, па у то умачите сваку куглицу. На крају, куглице уваљајте у млевене орахе.
и још ово што се колача тиче,иначе одосмо на дијету а не на пост :mrgreen:
Посна бајадера
Састојци
400 грама шећера
200 грама кекса
150 грама млевених ораха
сок од поморанџе
1 кашика чоколаде
Глазура
4 кашике шећера
2 кашике уља
100 грама чоколаде
Начин припреме
Ушпиновати шећер са 10 кашика воде. Додати чоколаду, кекс, орахе и сок од поморанџе. Добро измешати да би се добила хомогена смеса, па сипати у одговарајућу посуду. Одвојено ушпиновати 4 кашике шећера у 4 кашике воде, па у то додати чоколаду. Промешати, па склонити са ватре и додати уље. Добијеном глазуром прелити смесу.
Стругана бела ротква(може као додатак јелу или као салата)
потребно је:
1 бела ротква
1 јабука
1 шаргарепа
со
сирће(најукусније је јабуково природно)
начин припреме:
настругати целу белу роткву,јабуку и шаргарешу,помешати смесу,додати со и сирће по укусу.
Укус је изврстан,иначе је ово одличан чистач организма од каменца и чистач крви од бактерија...
ако се дода уље,много је укусније али је и овако изузетно добро
1 шоља кристал шећера
2 шоље брашна
2 шоље млевених ораха
1 шоља уља
1 кесица ваниле
сода бикарбона
шећер у праху
џем
Начин припреме
Добро замесити брашно, кристал шећер, орахе, уље и врло мало соде бикарбоне. Добијено тесто растањити оклагијом до дебљине од 0,5 cm, а затим малом округлом модлом вадити ванилице и ређати их у подмазан плех. Пећи у претходно загрејаној рерни на умереној температури. Испечене ванилице премазати пекмезом, па спајати по две, а затим их уваљати у шећер у праху помешан са ванилом.
Кестен куглице
Састојци
1 kg кестена
300 грама шећера
какао
млевени ораси
Начин припреме
Кестен обарите, очистите и самељите. Ушпинујте шећер као за слатко. Помешајте кестен и шећер, уједначите масу, па обликујте куглице. Прокувајте какао у мало воде и шећера, па у то умачите сваку куглицу. На крају, куглице уваљајте у млевене орахе.
и још ово што се колача тиче,иначе одосмо на дијету а не на пост :mrgreen:
Посна бајадера
Састојци
400 грама шећера
200 грама кекса
150 грама млевених ораха
сок од поморанџе
1 кашика чоколаде
Глазура
4 кашике шећера
2 кашике уља
100 грама чоколаде
Начин припреме
Ушпиновати шећер са 10 кашика воде. Додати чоколаду, кекс, орахе и сок од поморанџе. Добро измешати да би се добила хомогена смеса, па сипати у одговарајућу посуду. Одвојено ушпиновати 4 кашике шећера у 4 кашике воде, па у то додати чоколаду. Промешати, па склонити са ватре и додати уље. Добијеном глазуром прелити смесу.
Стругана бела ротква(може као додатак јелу или као салата)
потребно је:
1 бела ротква
1 јабука
1 шаргарепа
со
сирће(најукусније је јабуково природно)
начин припреме:
настругати целу белу роткву,јабуку и шаргарешу,помешати смесу,додати со и сирће по укусу.
Укус је изврстан,иначе је ово одличан чистач организма од каменца и чистач крви од бактерија...
ако се дода уље,много је укусније али је и овако изузетно добро
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
A posna pizza ? E to je otkrice...
Skuva se oko 50 gr soje u komadicima,400 gr sampinjona a za testo se napravi od vode i svezeg kvasca.
Tepsija moze da se "podmaze" samo sa brasnom.
Lepo legnu i kornisoni odgore,posoli se malkice pre toga,stavi malo origana...
Soja se skuva tako sto se ostavi da odstoji u vodi,ili se pusti da malo duze kljuca,najbolje da odstoji par sati u vodi.
Dodatak...testo dakle pravis od vode i kvasca tj i brasna, umesto soje mozes sta god zelis, imas i posni sir, biljni kackavalj, imas tu i tofu od soje....to je na ulju doduse, ali mozes kooje god povrce zelis i volis, neko voli i sa kukuruzom, stavi svo moguce povrce, pecurke, paprike...ma pusti masti na volju....
Kad te bas mrzi, nezaobilazne su makarone sa orasima i secerom
brza i slatka poslastica 
Skuva se oko 50 gr soje u komadicima,400 gr sampinjona a za testo se napravi od vode i svezeg kvasca.
Tepsija moze da se "podmaze" samo sa brasnom.
Lepo legnu i kornisoni odgore,posoli se malkice pre toga,stavi malo origana...
Soja se skuva tako sto se ostavi da odstoji u vodi,ili se pusti da malo duze kljuca,najbolje da odstoji par sati u vodi.
Dodatak...testo dakle pravis od vode i kvasca tj i brasna, umesto soje mozes sta god zelis, imas i posni sir, biljni kackavalj, imas tu i tofu od soje....to je na ulju doduse, ali mozes kooje god povrce zelis i volis, neko voli i sa kukuruzom, stavi svo moguce povrce, pecurke, paprike...ma pusti masti na volju....
Kad te bas mrzi, nezaobilazne su makarone sa orasima i secerom



-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Joj svidja mi se ova vasa tema, pa recepti
, domacice moje
. Avo da i ja dam doprinos:
posne makarone
-skuvati makarone u posoljenoj vodi, isprati hladnom vodom
-dodati obarenu soju u zrnu i posni sir (biljno kackavalj ili nesto dr.)
-dodati tunjevinu i ajvar (moze kecap ali ja preferiram prvo)
-zaciniti bosiljkom.
Prijatno




posne makarone
-skuvati makarone u posoljenoj vodi, isprati hladnom vodom
-dodati obarenu soju u zrnu i posni sir (biljno kackavalj ili nesto dr.)
-dodati tunjevinu i ajvar (moze kecap ali ja preferiram prvo)
-zaciniti bosiljkom.
Prijatno

-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Ma samo opusteno

Rossi, ovo je samo deo recepata, ja vise nemam na kompu, ali sve sto jos pronadjem stavljam, nisam ja se nikada preterano time zanimala, pa nisam ni cuvala
Eeeee, Iksic polako sa tim domacicama
Da, inace za brzu hranu tu je FORNETI od visnje, kajsije i slani stapici, a da i onaj pizza ukus, zatim starkove napolitanke, kao i one nove, VIP, ima i posnih palacinaka, na ribi u gradu imate divne sendvice na teraijama na pocetku prolaza ka Nusicevoj...a od slanih dzidzabidza isto ima svacega...samo ce nas Majjce ubiti, to nije zdravo

kisssssssssssssssssss


Rossi, ovo je samo deo recepata, ja vise nemam na kompu, ali sve sto jos pronadjem stavljam, nisam ja se nikada preterano time zanimala, pa nisam ni cuvala

Eeeee, Iksic polako sa tim domacicama

Da, inace za brzu hranu tu je FORNETI od visnje, kajsije i slani stapici, a da i onaj pizza ukus, zatim starkove napolitanke, kao i one nove, VIP, ima i posnih palacinaka, na ribi u gradu imate divne sendvice na teraijama na pocetku prolaza ka Nusicevoj...a od slanih dzidzabidza isto ima svacega...samo ce nas Majjce ubiti, to nije zdravo



kisssssssssssssssssss
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Е другари и домаћице
. Сад нам је баш Normaly убацио неке нове интересантне податке о соји http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=16833
Не би било лоше растчати се по интернету и ово проверити.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=1276816

ovo sam s mukom procitao
ali eto
ovako
soja u sebi sadrzi fitoestrogene
sojino mlijeko je novija izmišljotina, namijenjena zapadnom svijetu koji guta sve što je s istoka , na istoku se jedu vrlo male kolicine soje i to najčešće u fermentiranom obliku (tofu, tempeh, shoyu, tamari, miso, ...) što nije loše radi male količine ženskih hormona.
ALI, za vrijeme trudnoće sojino mlijeko može dovesti do blokiranja stvaranja majčinog mlijeka.
Ako tada majka počne hraniti dijete s nadomjesnim proizvodima na bazi soje i sojinim mlijekom, mogući su i gastrointestinalni poremećaji djece, a kod dječaka se u kasnijoj dobi može razviti gynecomastia, iliti povećanje grudi zbog previše ženskih hormona (fitoestrogeni).
Nadalje se u tom slučaju javlja i problem prekomjerne konzumacije mangana i aluminija, kojih ima puno u soji. Naveo bih i brojke, ali one nisu bitne. U principu, oko 100 puta više aluminija od netretiranog kravljeg mlijeka. Način dobivanja mlijeka iz grahorica je također užasan.
Ostale posljedice povećane konzumacije soje, a posebno sojinog mlijeka su: znatnije hormonalne disfuncije, uključujući i nemogućnost začeća, hipotiroidizam, pa čak i rak štitnjače.
Soja ima i svojih dobrih strana, ali samo kad se konzumira na način kao što istočnjaci rade: fermentirani proizvodi, do 2-3 dkg tjedno.
pa samo nek se uzima
peace
Не би било лоше растчати се по интернету и ово проверити.
http://content.karger.com/ProdukteDB/pr ... Doi=100820Collectively, these data provide evidence that soy protein with low or high isoflavone content may have therapeutic significance in reducing severity of diabetes, MS, and renal disease as demonstrated in this preclinical model.
http://www.isoflavones.info/isoflavones ... e-symptomsWomen with the highest intake of soy isoflavones showed a significant higher bone mineral density compared to women with lower soy isoflavones intake. The menopausal symptoms palpitation, backaches and aching joints were significantly less severe in the group with the highest isoflavones intake. Other menopausal symptoms were less severe in the high isoflavones group but the differences were not significant.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=1276816
http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/137/6/1390Diet did not alter serum estradiol and testosterone concentrations or epididymal and testicular sperm counts. Organ weights and histologic indices did not differ among treatment groups. Mammary gland histopathologic and histomorphometric analysis revealed no abnormalities and no indication of gynecomastia. We found no evidence of an adverse effect of soy isoflavonoids at physiologically relevant doses within the reproductive organs of adult male macaques