Bozicni post posle hepatitisa C
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Bozicni post posle hepatitisa C
Dragi moji,htela bih najzad da i ja postim ovog Bozica,al bih volela da cujem strucno misljenje, da li je moj organizam u stanju bez posledica da iznese to, kao sto sam pisala dole vise puta, lecena sam i zalecena od heptatisa C, imala sam posle toga 3 negativne kontrole i ostala je jos jedna za godinu dana kada cu biti van opasnosti, znaci sve to traje oko 2 i po godine, samo lecenje je trajalo godinu dana a dijeta jos uvek. Moj DR nema vremena da se bavi mojim razmisljanjem o postu, a ja ne znam kome da se obratim. Ja kao laik prepostavljam da bi za jetru dobro doslo, ipak bih volela da budem sigurna da ne poremetim imuni sistem koji je "jedva stao na noge" posle ubitacne terapije,ili samo jetru ili ne znam sta vec.Hvala unapred.
Ja ne vidim prepreku.
Generalno, bitno je unositi što raznovrsniju hranu.
Pošto se ne koriste mlečni proizvodi, dobra zamena Ca bi bila soja i sušeno voće.
Fe umesto iz mesa i žumanca, bi moglo da se uzme iz spanaća.
Nije strog post, trebalo bi da može riba vikendom.
U suštini jedino je težak post na vodi, nedelju dana pred pričest. Ali ako se čovek unapred obezbedi svim potrebnim nutrijentima, i napravi plan obroka unapred za celu nedelju, ne bi trebalo da bude problem.
U krajnjem slučaju ako osetite da ne možete, možete pričati sa sveštenikom, pa vas može razrešiti posta. Bar celonedeljnog posta na vodi. Ipak ne pripremamo se za pričest samo hranom, već i svojim životom i delima.
Svako dobro
Generalno, bitno je unositi što raznovrsniju hranu.
Pošto se ne koriste mlečni proizvodi, dobra zamena Ca bi bila soja i sušeno voće.
Fe umesto iz mesa i žumanca, bi moglo da se uzme iz spanaća.
Nije strog post, trebalo bi da može riba vikendom.
U suštini jedino je težak post na vodi, nedelju dana pred pričest. Ali ako se čovek unapred obezbedi svim potrebnim nutrijentima, i napravi plan obroka unapred za celu nedelju, ne bi trebalo da bude problem.
U krajnjem slučaju ako osetite da ne možete, možete pričati sa sveštenikom, pa vas može razrešiti posta. Bar celonedeljnog posta na vodi. Ipak ne pripremamo se za pričest samo hranom, već i svojim životom i delima.
Svako dobro
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Slobodno posti!!
Ja jos uvek nisam na terapiji, cekamo taj famozni pegi vec 2.5g no...postim sve postove i moram da priznam, tada se najlepse osecam.
Ne mislim samo na taj deo sa hranom, post mi prija i duhovno, a opet tako mi je tesko "ne jesti ne samo meso, nego i ne jesti ljude"
Ja ne bih mogla da zamislim svoj zivot bez posta, bez duhovnog zivota....al svi smo razliciti i ne mogu ja drugom govoriti sta je dobro za njega.
Sto se tice pricescivanja, mi jesmo bolesni, mene sem hcv-a muce i druge bolesti, pa me je duhovnik razresio strogog posta, znaci ne postim kao zdravi ljudi, ponedeljak, sreda petak na vodi (samo jela kuvana na vodi, nema ribe), utorak cetvratk na ulju, a vikendom riba i vino sve zavisi od posta...nego postim na ulju i na ribi. Pricescujem se redovno, posto sve postim, kada nije visednevni post, samo ne jedem meso par dana pre Pricesca...sve je to individualno.
Ako shvatis post samo kao telesnu disciplinu, dobro dodje da se ocisti organizam...a ako shvatis kao duhovnu, bice jos bolje. Pravoslavlje nije skup pravila i zakona, nema teranja, sve je kako ti zelis, stvar dogovora, nosimo samo koliko mozemo poneti, niko te ne tera ni na sta. Idi do svestenika u svojoj parohiji, objasni mu situaciju i pitaj ga kako da postis, ukljuci njega, jer ipak to je poenta, ne da mi sami svojom voljom radimo takve stvari, nego da poslusamo nekog ko slusa Boga...videces, verovatno ti i nece reci "mora na vodi sve"...
Nece ti skoditi veruj mi, meni posle posta uvek padnu drage nam transaminazice, moja jetrica se slaze sa postom jako dobro
Ti si vec zavrsila pegi deo zivota, ovo ce ti samo pomoci da se jetra regenerise!
Sve najbolje ti zeli
pozitivna jeca
Ja jos uvek nisam na terapiji, cekamo taj famozni pegi vec 2.5g no...postim sve postove i moram da priznam, tada se najlepse osecam.
Ne mislim samo na taj deo sa hranom, post mi prija i duhovno, a opet tako mi je tesko "ne jesti ne samo meso, nego i ne jesti ljude"

Ja ne bih mogla da zamislim svoj zivot bez posta, bez duhovnog zivota....al svi smo razliciti i ne mogu ja drugom govoriti sta je dobro za njega.
Sto se tice pricescivanja, mi jesmo bolesni, mene sem hcv-a muce i druge bolesti, pa me je duhovnik razresio strogog posta, znaci ne postim kao zdravi ljudi, ponedeljak, sreda petak na vodi (samo jela kuvana na vodi, nema ribe), utorak cetvratk na ulju, a vikendom riba i vino sve zavisi od posta...nego postim na ulju i na ribi. Pricescujem se redovno, posto sve postim, kada nije visednevni post, samo ne jedem meso par dana pre Pricesca...sve je to individualno.
Ako shvatis post samo kao telesnu disciplinu, dobro dodje da se ocisti organizam...a ako shvatis kao duhovnu, bice jos bolje. Pravoslavlje nije skup pravila i zakona, nema teranja, sve je kako ti zelis, stvar dogovora, nosimo samo koliko mozemo poneti, niko te ne tera ni na sta. Idi do svestenika u svojoj parohiji, objasni mu situaciju i pitaj ga kako da postis, ukljuci njega, jer ipak to je poenta, ne da mi sami svojom voljom radimo takve stvari, nego da poslusamo nekog ko slusa Boga...videces, verovatno ti i nece reci "mora na vodi sve"...
Nece ti skoditi veruj mi, meni posle posta uvek padnu drage nam transaminazice, moja jetrica se slaze sa postom jako dobro


Ti si vec zavrsila pegi deo zivota, ovo ce ti samo pomoci da se jetra regenerise!
Sve najbolje ti zeli
pozitivna jeca

-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
nema veze za off
pazi sve zavisi od posta do posta, svaki veliki post ima svoje pravilo. Ponekad je samo sreda petak na vodi, ponekad i ponedeljak....nije isto uvek. Mada, obicno ide ponedeljak sreda petak.
Objasnjenje, ponedeljak je dan posvecen andjelima, pa monasi poste i ponedeljkom, doduse i to zavisi od tipika do tipika...sreda i petak stradanju Hristovom, tj izdaji i raspinjanju...zato se oni poste strozije.
Sve je individualno, i pred Pricesce van posta, i ovako...obicno su prva i zadnja nedelja posta najstrozije, pa se cele poste na vodi...a sve to opet kako kaze duhovnik tj nadlezni svestenik...
Moz' da bidne ne mora da znaci

pazi sve zavisi od posta do posta, svaki veliki post ima svoje pravilo. Ponekad je samo sreda petak na vodi, ponekad i ponedeljak....nije isto uvek. Mada, obicno ide ponedeljak sreda petak.
Objasnjenje, ponedeljak je dan posvecen andjelima, pa monasi poste i ponedeljkom, doduse i to zavisi od tipika do tipika...sreda i petak stradanju Hristovom, tj izdaji i raspinjanju...zato se oni poste strozije.
Sve je individualno, i pred Pricesce van posta, i ovako...obicno su prva i zadnja nedelja posta najstrozije, pa se cele poste na vodi...a sve to opet kako kaze duhovnik tj nadlezni svestenik...
Moz' da bidne ne mora da znaci


Hvala svima od srca! Bas skitam po netu ne bili se informisala kako treba i kako da prilagodim sebi. Jedini problem je sto ovde gde sam u IT nema nase Crkve, cak ni u Rimu, sigurno znam da ima u Trstu a to mi je jako daleko, za ostale gradove ko zna jer nasih je malo i to uglavnom na severu pa svi idu u Trst.Dobro je sto dolazim kuci 30.12. pa eventualno tad mogu da se posavetujem sa duhovnikom ako budem imala neke probleme.Bas steta sto nema Crkve i sto nemamo nikakvu mogucnost da stupimo u kontakt sa maticom kad eto imamo ovakve dileme.Pozdrav svima.
Tweti li pozitivna Jeco,bas lepo ime
da li mozda znas dal se sme jesti testenina, ovde sam navikla svaki dan se sprema za rucak, poslednjih godina sam je naravno prilagodila sebi.Npr.kuvano, testenina sa brokolima ili sa kukuruzom i mahunarkama, ili u danima kad moze ulje, sa pecurkama jer su iz konzerve, ili u danima kad se sme riba sa tunjevinom. Isto vazi i za pirinac na vodi to niko ne pominje. Bas razmisljam kako da sastavim jelovnik "pametno" pa bi mi svaki savet dobro dosao. Hvala i pozdrav.Zelim ti da sto pre pocnes sa terapijom pa da samo rezultatom budes negativna, a u svemu ostalom pozitivna, dace Bog.
da li mozda znas dal se sme jesti testenina, ovde sam navikla svaki dan se sprema za rucak, poslednjih godina sam je naravno prilagodila sebi.Npr.kuvano, testenina sa brokolima ili sa kukuruzom i mahunarkama, ili u danima kad moze ulje, sa pecurkama jer su iz konzerve, ili u danima kad se sme riba sa tunjevinom. Isto vazi i za pirinac na vodi to niko ne pominje. Bas razmisljam kako da sastavim jelovnik "pametno" pa bi mi svaki savet dobro dosao. Hvala i pozdrav.Zelim ti da sto pre pocnes sa terapijom pa da samo rezultatom budes negativna, a u svemu ostalom pozitivna, dace Bog.
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Draga Roso, pisacu ti na pp, da ne gusimo temu, sto se hrane tice...pa moze testenina samo nadji onu bez jaja il kako je zovu, bez holesterola...
Ne znam sta volis, evo majce kaze ne valja soja, ja je cesto jedem, proprzim je i picim u svim oblicima
Bitno je samo da nema jaja, il cega mrsnog, a sa povrcem svaasta nesto mozes da smislis. Pisem ti pp, imas i super kuvara na netu, imam i ja gomilu posnih recepata, samo da ih potrazim na kompu, obicno mene mrzi da "izvodim" sa hranom...moja kuma recimo voli za dorucak sendvic sa paprikama, samo malo na teflonu isprzi crvene paprike, doda malo paradajza, bosiljka, bibera...cini mi se samo to i napravi tost..kaze da je divno, a na vodi..mada ja ne volim paprike

Sto se Crkve tice, imas Via Genova 12, Trst kao i Via Marchi 10,Vicenza i kazu mi novu parohiju u Milanu. Mozda ti je tako lakse, pokusacu ako ne uspem adresu da nabavim mail
pisemo se!
Do tada ostaj nam pozitivno negativna

Pozzz
Ne znam sta volis, evo majce kaze ne valja soja, ja je cesto jedem, proprzim je i picim u svim oblicima

Bitno je samo da nema jaja, il cega mrsnog, a sa povrcem svaasta nesto mozes da smislis. Pisem ti pp, imas i super kuvara na netu, imam i ja gomilu posnih recepata, samo da ih potrazim na kompu, obicno mene mrzi da "izvodim" sa hranom...moja kuma recimo voli za dorucak sendvic sa paprikama, samo malo na teflonu isprzi crvene paprike, doda malo paradajza, bosiljka, bibera...cini mi se samo to i napravi tost..kaze da je divno, a na vodi..mada ja ne volim paprike


Sto se Crkve tice, imas Via Genova 12, Trst kao i Via Marchi 10,Vicenza i kazu mi novu parohiju u Milanu. Mozda ti je tako lakse, pokusacu ako ne uspem adresu da nabavim mail

pisemo se!
Do tada ostaj nam pozitivno negativna


Pozzz
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Evo i tweety zvane jelena

Roso, ma sto ne bi moglo, sve moze
Majce, vrlo rado...samo sto ja ti slabo imam iskustva, imam gomilu recepata posnih, evo postavljam po malo
njih nikad dosta 
- за подмазивање посуде или плеха(ако нису тефлонски) у којој печете неко тијесто се може користити прави пчелињи восак. Наравно потребно је предходно загријати посуду и лагано прећи комадићем воска по њој. Иначе невезано за пост на води ово је јако успјешно, посебно за славски колач да бисте били сигурни да се неће залијепити за суд у којем печете.
- Различита ситна пецива са маком, сусамом и другим непрженим сјеменкама. Сами одредите комбинацију, може са квасцом или прашком за пециво,
- Може и пита са кромпиром и празилуком, гљивама, киселим купусом, блитвом и сл. Важно је прије него је извадите из пећнице залити је са мало слане воде у којој сте искували ситно сјецкану главицу црног лука, да би била мекша, а и укуснија,
- Мој фаворит је шареник (зељаник) - комбинација кукурузно брашно, мало пшеничног, празилук и шпинат мало расољени и оцијеђени, прашак за пециво и све то замјешати са киселом водом да буде мало гушће од тијеста за палачинке. Излити у плех подмазан воском и пећи док не порумени. Може се јести са неком салатом или соком од парадајза. Може и обична кукуруза, закувана киселом водом.
- Може и палента без уља, посебно ако се у води предходно скувају коцкице кромпира. Ако се направи мало гушћа може се излити у плех и запећи или оставити да се охлади исјећи на квадрате и запећи (ја на тефлон тави, а може у тостеру или на грилу)
- Уз пецива и тијеста могу се правити неки краткотрајни намази од нпр. Пасуља, леблебије, сочива, грашка, мркве, шампињона или другог поврћа сл. Скувати поврће у сланој води, оциједити, измиксати, додати першуна, (али других зачин – босиљак, рузмарин, оригано и сл.) ко воли мало бијелог лука, можда сенфа, сјецканих маслина, кечапа или сока од парадајза. Комбинације могу бити врло успјешне, али не треба претјеривати са много зачина у једној.
- Тјестенина (макрони, резанци, шпагети) са кечапом – најпростија варијанта или неки од ових предходно споменутих намаза разриједити са мало воде у којој се кувало поврће и прелити тјестенину. Добра комбинација је празилук (и зелени дио) и мрква, скувати, измиксати и прелити тјестенину. Може и тјестенина или рижа да кад се оциједе, онако вреле, поспу ситно сјецканим бијелим луком и першуном, измјешати, поклопити и оставити да се сједини.
- Барено поврће и гљиве у свим комбинацијама. Некада као супа, некада чорба(коју можете згуснути љуспицам или обогатити комадићим соје) или да се скроз оциједи до воде. Може све то поврће и у ватросталну посуду, па у пећницу или очишћено поврће – мркву, лук, кромпир, гљиве посолити и ставити у алу-фолију формирану као џеп, затворити фолију и пећи у пећници.
- Опран и осушен кромпир може се и са љуском пећи у пећници, али то није тако добро у ел.шпорету, као у оном на дрва. Може се кромпир огулити, опрати, посушити изрезати на поле посолити и уваљати у кукурузно брашно и тако пећи у плеху. Формира се хрскава корица.
- Салате су супер, посебно ако су у домаћој производњи. Рецимо барена цвекла са сирћетом и бијелим луком (или без) је врло укусна, па кисели краставци, кисели купус – само исјецкан са, можда, мало бибера, и све остале киселе салате.
- Печене црвене паприке из замрзивача су стварно изузетне, наравно ко воли. Довољно их је одледити, ољуштити, посути бијелим луком и мало сирћетом, а укусне су и онако саме, са комадом кукурузе или споменутог шареника су врло укусан оброк. (Црвене паприке су за мене дефинитивно најбоља зимница – опрати их, осушити, поредати колико може стати у плех, пећи на високој температури док не почну да мало тамне – немојте да изгоре, извадити их у посуду са поклопцем и оставити кратко да се попаре и још вруће попаковати у врећице или посуде за замрзивач. Оставити их у замрзивач кад се охладе. Када хоћете да их користите, гледајте да их љуштите прије него се скроз одледе, јер ће ићи лакше, али и иначе врло лако се љуште.)


Roso, ma sto ne bi moglo, sve moze

Majce, vrlo rado...samo sto ja ti slabo imam iskustva, imam gomilu recepata posnih, evo postavljam po malo


- за подмазивање посуде или плеха(ако нису тефлонски) у којој печете неко тијесто се може користити прави пчелињи восак. Наравно потребно је предходно загријати посуду и лагано прећи комадићем воска по њој. Иначе невезано за пост на води ово је јако успјешно, посебно за славски колач да бисте били сигурни да се неће залијепити за суд у којем печете.
- Различита ситна пецива са маком, сусамом и другим непрженим сјеменкама. Сами одредите комбинацију, може са квасцом или прашком за пециво,
- Може и пита са кромпиром и празилуком, гљивама, киселим купусом, блитвом и сл. Важно је прије него је извадите из пећнице залити је са мало слане воде у којој сте искували ситно сјецкану главицу црног лука, да би била мекша, а и укуснија,
- Мој фаворит је шареник (зељаник) - комбинација кукурузно брашно, мало пшеничног, празилук и шпинат мало расољени и оцијеђени, прашак за пециво и све то замјешати са киселом водом да буде мало гушће од тијеста за палачинке. Излити у плех подмазан воском и пећи док не порумени. Може се јести са неком салатом или соком од парадајза. Може и обична кукуруза, закувана киселом водом.
- Може и палента без уља, посебно ако се у води предходно скувају коцкице кромпира. Ако се направи мало гушћа може се излити у плех и запећи или оставити да се охлади исјећи на квадрате и запећи (ја на тефлон тави, а може у тостеру или на грилу)
- Уз пецива и тијеста могу се правити неки краткотрајни намази од нпр. Пасуља, леблебије, сочива, грашка, мркве, шампињона или другог поврћа сл. Скувати поврће у сланој води, оциједити, измиксати, додати першуна, (али других зачин – босиљак, рузмарин, оригано и сл.) ко воли мало бијелог лука, можда сенфа, сјецканих маслина, кечапа или сока од парадајза. Комбинације могу бити врло успјешне, али не треба претјеривати са много зачина у једној.
- Тјестенина (макрони, резанци, шпагети) са кечапом – најпростија варијанта или неки од ових предходно споменутих намаза разриједити са мало воде у којој се кувало поврће и прелити тјестенину. Добра комбинација је празилук (и зелени дио) и мрква, скувати, измиксати и прелити тјестенину. Може и тјестенина или рижа да кад се оциједе, онако вреле, поспу ситно сјецканим бијелим луком и першуном, измјешати, поклопити и оставити да се сједини.
- Барено поврће и гљиве у свим комбинацијама. Некада као супа, некада чорба(коју можете згуснути љуспицам или обогатити комадићим соје) или да се скроз оциједи до воде. Може све то поврће и у ватросталну посуду, па у пећницу или очишћено поврће – мркву, лук, кромпир, гљиве посолити и ставити у алу-фолију формирану као џеп, затворити фолију и пећи у пећници.
- Опран и осушен кромпир може се и са љуском пећи у пећници, али то није тако добро у ел.шпорету, као у оном на дрва. Може се кромпир огулити, опрати, посушити изрезати на поле посолити и уваљати у кукурузно брашно и тако пећи у плеху. Формира се хрскава корица.
- Салате су супер, посебно ако су у домаћој производњи. Рецимо барена цвекла са сирћетом и бијелим луком (или без) је врло укусна, па кисели краставци, кисели купус – само исјецкан са, можда, мало бибера, и све остале киселе салате.
- Печене црвене паприке из замрзивача су стварно изузетне, наравно ко воли. Довољно их је одледити, ољуштити, посути бијелим луком и мало сирћетом, а укусне су и онако саме, са комадом кукурузе или споменутог шареника су врло укусан оброк. (Црвене паприке су за мене дефинитивно најбоља зимница – опрати их, осушити, поредати колико може стати у плех, пећи на високој температури док не почну да мало тамне – немојте да изгоре, извадити их у посуду са поклопцем и оставити кратко да се попаре и још вруће попаковати у врећице или посуде за замрзивач. Оставити их у замрзивач кад се охладе. Када хоћете да их користите, гледајте да их љуштите прије него се скроз одледе, јер ће ићи лакше, али и иначе врло лако се љуште.)
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Пуњене суве паприке
Састојци
15 сувих црвених паприка
300 грама пиринча
400 грама црног лука
1/2 шоље уља
Начин припреме
Паприке опрати и прелити врелом водом. Док стоје у води, припремити надев. На уљу продинстати исецкан црни лук, додати пиринач који је допола скуван, со, бибер, мало першуна и, по жељи, мало парадајз пиреа. Све измешати, па тим надевом пунити паприке и ређати их у посуду за ђувеч. Посебно загрејати мало уља, додати 1 кашику брашна, алеву паприку, промешати и додати две чаше вреле воде са 1/2 шоље пиреа од парадајза. Све промешати па прелити паприке да огрезну и додати још воде ако је потребно. Посуду са паприкама ставити у загрејену рерну и пећи док сва течност не испари.
Лосос с поврћем
Састојци (за 4 особе)
600 грама очишћеног и на комаде исеченог лососа
3 dl белог вина
200 грама шаргарепе
1 корен целера
1 dl винског сирћета
2 главице црног лука
2 ловорова листа
20 грама шећера
мало тимијана
неколико зрна бибера
со
Начин припреме
Црни лук исеците на танка ребарца, а шаргарепу и ољуштен целер на танке штапиће. Помешајте у посуди за кување вино, сирће, 5 dl воде, шећер, ловорово лишће, со, бибер и поврће. Од тренутка кад почне да кључа оставите да се кува 15 минута. Затим ставите комаде лососа и све заједно кувајте још 10 минута. Извадите рибу, сервирајте је са куваним поврћем, украсите тимијаном и служите.
Ово сам скоро испробала, па може послужити за славе или неку другу свечанију прилику.
Посна торта од мркве
За коре:
4 веће мркве
4 шољице шећера
1 шољица уља
4 шољице киселе воде
8 шољица брашна
1 прашак за пециво
2-3 кашике какаа
За фил:
1 л млијека од риже
3 пудинга од ванилије
5-6 кашика шећера
1 маргарин
½ кг сјецканог воћа из компота (нпр. тропска мјешавина или брескве, наравно и друго воће по избору)
џем од кајсија
Коре:Мркве нарендати скроз ситно (на ону страну ренде којом се шарају брдарице-хурмашице) и посути шећером. Оставити кратко вријеме да мрква пусти сок, и затим додати уље, воду и брашно помјешано са прашком за пециво. Добро измијешати и од масе испећи 3 коре, а у једну додати 2 кашике какаа.
Фил: Скувати 3 пудинга од ванилије у 1л млијека од риже и у охлађено додати израђен маргарин.
Филовати сљедећим редослиједом: жуту кору премазати кашиком џема од кајсије – фил – сјецкано воће – какао кору премазати кашиком џема од кајсије – фил – сјецкано воће – жута кора. Оставити мало фила и премазати торту около тек да се поравнају неравнине. Оставити накратко у фрижидер да се стегне и прелити глазуром од посне чоколаде или какаа и маргарина. Док је још топла глазура ножем обиљежити парчиће и рубове торте посути на штапиће исјецканим љуштеним бадемима. (наравно дозвољене су и све друге комбинације за украшавање, али је мени ова најефектнија и најбржа .
Напомена: фил се може правити и са ђусом или неким другим посним млијеком, мада је мени овако најукусније
Састојци
15 сувих црвених паприка
300 грама пиринча
400 грама црног лука
1/2 шоље уља
Начин припреме
Паприке опрати и прелити врелом водом. Док стоје у води, припремити надев. На уљу продинстати исецкан црни лук, додати пиринач који је допола скуван, со, бибер, мало першуна и, по жељи, мало парадајз пиреа. Све измешати, па тим надевом пунити паприке и ређати их у посуду за ђувеч. Посебно загрејати мало уља, додати 1 кашику брашна, алеву паприку, промешати и додати две чаше вреле воде са 1/2 шоље пиреа од парадајза. Све промешати па прелити паприке да огрезну и додати још воде ако је потребно. Посуду са паприкама ставити у загрејену рерну и пећи док сва течност не испари.
Лосос с поврћем
Састојци (за 4 особе)
600 грама очишћеног и на комаде исеченог лососа
3 dl белог вина
200 грама шаргарепе
1 корен целера
1 dl винског сирћета
2 главице црног лука
2 ловорова листа
20 грама шећера
мало тимијана
неколико зрна бибера
со
Начин припреме
Црни лук исеците на танка ребарца, а шаргарепу и ољуштен целер на танке штапиће. Помешајте у посуди за кување вино, сирће, 5 dl воде, шећер, ловорово лишће, со, бибер и поврће. Од тренутка кад почне да кључа оставите да се кува 15 минута. Затим ставите комаде лососа и све заједно кувајте још 10 минута. Извадите рибу, сервирајте је са куваним поврћем, украсите тимијаном и служите.
Ово сам скоро испробала, па може послужити за славе или неку другу свечанију прилику.
Посна торта од мркве
За коре:
4 веће мркве
4 шољице шећера
1 шољица уља
4 шољице киселе воде
8 шољица брашна
1 прашак за пециво
2-3 кашике какаа
За фил:
1 л млијека од риже
3 пудинга од ванилије
5-6 кашика шећера
1 маргарин
½ кг сјецканог воћа из компота (нпр. тропска мјешавина или брескве, наравно и друго воће по избору)
џем од кајсија
Коре:Мркве нарендати скроз ситно (на ону страну ренде којом се шарају брдарице-хурмашице) и посути шећером. Оставити кратко вријеме да мрква пусти сок, и затим додати уље, воду и брашно помјешано са прашком за пециво. Добро измијешати и од масе испећи 3 коре, а у једну додати 2 кашике какаа.
Фил: Скувати 3 пудинга од ванилије у 1л млијека од риже и у охлађено додати израђен маргарин.
Филовати сљедећим редослиједом: жуту кору премазати кашиком џема од кајсије – фил – сјецкано воће – какао кору премазати кашиком џема од кајсије – фил – сјецкано воће – жута кора. Оставити мало фила и премазати торту около тек да се поравнају неравнине. Оставити накратко у фрижидер да се стегне и прелити глазуром од посне чоколаде или какаа и маргарина. Док је још топла глазура ножем обиљежити парчиће и рубове торте посути на штапиће исјецканим љуштеним бадемима. (наравно дозвољене су и све друге комбинације за украшавање, али је мени ова најефектнија и најбржа .
Напомена: фил се може правити и са ђусом или неким другим посним млијеком, мада је мени овако најукусније
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Намаз од сусама200 гр. Сусама и кашика морске соли се пропржи на сувом тигању, па се самеље у млину за кафу. Онда се додаје по мало воде, док се не добије паштета
Намаз са леблебијом
100 гр. печених леблебија самлети. Око 2 кашике печеног сусама на сувом тигању – млети са леблебијом. По укусу додати соли, ренданог белог лука, лимуна, першуна, бибера... Додати малу кашику сенфа
Чорба од карфиола
Материјал:
1 мања главица карфиола;
2 кашике зачина;
1/3 морског орашчета
1/2 везе першуновог листа;
3 кашике брашна
јабуково сирће (лимун), со.
Обарити мању главицу карфиола у води са 2 кашике зачина.
Барени карфиол уситнити на мале главичице. Брашно размутити у хладној води, па усути у чорбу, досолити по укусу, закиселити лимуном или јаб.сирћетом, нарендати морски орашчић и усецкати першунов лист.
Паприкаш од свежих печурки
материјал:
1/2 кг. свежих печурки
1/2 кг. кромпира
3 главице лука
1 шаргарепа
2 кашике гриза
1 веза першуновог листа
со, бибер, сушен зачин
Очистити печурке, кромпир, црни лук и шаргарепу.
Све ситно исецкати, налити водом колико да поврће огрезне и кувати на тихој ватри око двадесет минута.
Додати сушен зачин, бибер и гриз. Посолити по укусу и додати сецкани першунов лист.
КОЦКЕ СА МЕДОМ
материјал:
1 шоља воде
1 шоља шећера
1 шоља меда
100 г. ораха
100 г. сувог грожђа
1 ванилин шећер
2 кашике пекмеза
брашно
2 дл.шербет чаја
Воду, шећер, мед, орахе, суво грожђе, ванилин шећер, пекмез и брашно (количина по потреби) замесити варњачом до густине качамака, да отпада са варњаче.
У брашно ставити један прашак за пециво на 1/2 кг. Узети плех и загрејати га у рерни, па га затим премазати воском.
Сада усути припремљено тесто и пећи. Када је колач готов прелити га шербет чајем. Када се колач охлади исећи га на коцке.
НАДЕВЕНЕ КОЦКЕ СА МЕДОМ
Испећи коцке као у претходном рецепту, с тим што се у то може додати посни какао.
Расећи коцке и надевати куваним пудингом од ваниле, а коцке потом са стране умакати у млевене орахе.
Намаз са леблебијом
100 гр. печених леблебија самлети. Око 2 кашике печеног сусама на сувом тигању – млети са леблебијом. По укусу додати соли, ренданог белог лука, лимуна, першуна, бибера... Додати малу кашику сенфа
Чорба од карфиола
Материјал:
1 мања главица карфиола;
2 кашике зачина;
1/3 морског орашчета
1/2 везе першуновог листа;
3 кашике брашна
јабуково сирће (лимун), со.
Обарити мању главицу карфиола у води са 2 кашике зачина.
Барени карфиол уситнити на мале главичице. Брашно размутити у хладној води, па усути у чорбу, досолити по укусу, закиселити лимуном или јаб.сирћетом, нарендати морски орашчић и усецкати першунов лист.
Паприкаш од свежих печурки
материјал:
1/2 кг. свежих печурки
1/2 кг. кромпира
3 главице лука
1 шаргарепа
2 кашике гриза
1 веза першуновог листа
со, бибер, сушен зачин
Очистити печурке, кромпир, црни лук и шаргарепу.
Све ситно исецкати, налити водом колико да поврће огрезне и кувати на тихој ватри око двадесет минута.
Додати сушен зачин, бибер и гриз. Посолити по укусу и додати сецкани першунов лист.
КОЦКЕ СА МЕДОМ
материјал:
1 шоља воде
1 шоља шећера
1 шоља меда
100 г. ораха
100 г. сувог грожђа
1 ванилин шећер
2 кашике пекмеза
брашно
2 дл.шербет чаја
Воду, шећер, мед, орахе, суво грожђе, ванилин шећер, пекмез и брашно (количина по потреби) замесити варњачом до густине качамака, да отпада са варњаче.
У брашно ставити један прашак за пециво на 1/2 кг. Узети плех и загрејати га у рерни, па га затим премазати воском.
Сада усути припремљено тесто и пећи. Када је колач готов прелити га шербет чајем. Када се колач охлади исећи га на коцке.
НАДЕВЕНЕ КОЦКЕ СА МЕДОМ
Испећи коцке као у претходном рецепту, с тим што се у то може додати посни какао.
Расећи коцке и надевати куваним пудингом од ваниле, а коцке потом са стране умакати у млевене орахе.
-
- Aktivan član
- Postovi: 263
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Блитва са бареним кромпиром
1 кг блитве
1 кг кромпира
3-4 чена бијелог лука
со
јабуково сирће
Блитву очистити, опрати и обарити у посољеној води. Кромпир опрати и такође барити у сланој води. Када је поврће скувано добро га оцједити, блитву исјећи на крупније режњеве, а кромпир ољуштити и исјећи на половине. Блитву зачинити ситно сјецкакним бијелим лукм и јабуковим сирћетом и служити уз обарен кромпир.
Сос-прелив од бијелог лука
бијели лук
сирће или лимун (боље лимун,здравије!)
со
першун
Изгњечити ченове бијелог лука у једноличну кашу. У масу умјешајте благо сирће (јабуково) или лимунов сок, да се разреди и посолити према укусу. Дода се ситно сјецкан першун.
Овим преливом, ако је строги пост, преливати барен кромпир и кромпир печен у љусци, плави патлиџан печен у љусци, шампињоне и друге печурке печене на фолији у рерни, куване ваљушке од кромпира, итд.
Пуњене јабуке
4 велике киселе јабуке
100 гр језгра ораха
4 супене кашике меда
Супена кашика сувог грожџа
Јабуке не треба љуштити. Ножем или кашичицом издубити им средину, водећи рачуна да доњи дио остане читав. Измрвити орахе и помјешати их са сувим грожџем. Овом смјесом филовати јабуке и кувати их (најбоље на пари) 15 минута. Мед се додаје непосредно пред сервирање.
ТОРТА ОД ЈАБУКА
Миксером мутити воду, шећер и крупно рендане јабуке. Додамо суво грожђе, млевене орахе, соду бикарбону и брашно. Смесу преспемо у науљену и набрашњену тепсију. Печемо 15 минута на 200 C. (Ја сам пекла неколико мин.дуже)
Торту сечемо на правоугаону парчад. Попрскамо млевеним орасима и украсимо парчићима ољуштене јабуке и језгрима ораха.
Потребно: 3 јабуке, 20 кашика брашна 15 кашика шећера, 100 гр млевених ораха, једна кафена кашика соде бикарбоне, 15 кашика воде, 100 грама сувог грожђа
Комплексност: лака
Направи се за 30-ак минута
1 кг блитве
1 кг кромпира
3-4 чена бијелог лука
со
јабуково сирће
Блитву очистити, опрати и обарити у посољеној води. Кромпир опрати и такође барити у сланој води. Када је поврће скувано добро га оцједити, блитву исјећи на крупније режњеве, а кромпир ољуштити и исјећи на половине. Блитву зачинити ситно сјецкакним бијелим лукм и јабуковим сирћетом и служити уз обарен кромпир.
Сос-прелив од бијелог лука
бијели лук
сирће или лимун (боље лимун,здравије!)
со
першун
Изгњечити ченове бијелог лука у једноличну кашу. У масу умјешајте благо сирће (јабуково) или лимунов сок, да се разреди и посолити према укусу. Дода се ситно сјецкан першун.
Овим преливом, ако је строги пост, преливати барен кромпир и кромпир печен у љусци, плави патлиџан печен у љусци, шампињоне и друге печурке печене на фолији у рерни, куване ваљушке од кромпира, итд.
Пуњене јабуке
4 велике киселе јабуке
100 гр језгра ораха
4 супене кашике меда
Супена кашика сувог грожџа
Јабуке не треба љуштити. Ножем или кашичицом издубити им средину, водећи рачуна да доњи дио остане читав. Измрвити орахе и помјешати их са сувим грожџем. Овом смјесом филовати јабуке и кувати их (најбоље на пари) 15 минута. Мед се додаје непосредно пред сервирање.
ТОРТА ОД ЈАБУКА
Миксером мутити воду, шећер и крупно рендане јабуке. Додамо суво грожђе, млевене орахе, соду бикарбону и брашно. Смесу преспемо у науљену и набрашњену тепсију. Печемо 15 минута на 200 C. (Ја сам пекла неколико мин.дуже)
Торту сечемо на правоугаону парчад. Попрскамо млевеним орасима и украсимо парчићима ољуштене јабуке и језгрима ораха.
Потребно: 3 јабуке, 20 кашика брашна 15 кашика шећера, 100 гр млевених ораха, једна кафена кашика соде бикарбоне, 15 кашика воде, 100 грама сувог грожђа
Комплексност: лака
Направи се за 30-ак минута