Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Razvijanje "otrova" u kuhanom krumpiru
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 4:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 4:51 pm
Postovi: 2
Pozdrav,

napravio sam si bakalar na bianco sa maslinovim uljem i po tome receptu kojem sam ja radio u njega ide malo krumpira. Kako inace to volim napravio sam si kolicinu za otprilike tjedan dana.

Jutros mi stara kaze da sta sam ja lud to jesti tjedan dana jer kao da je cula od neke zene da kao kuhani krumpir stajanjem razvija neke "otrove". Buduci da ja babama svakojakim bas i ne vjerujem a opet sad nemam mira, zanima me da li je to istina. Inace ono sto sam pojeo sam jeo neka dva dana od spremanja.

E da, bakalar je bio u frizideru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 6:28 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
Zbog oksidacije..

Nash organizam trpi dosta zbog oksidacije i stvaranja slobodnih radikala.
Krompir nekako najbrzhe oksidishe.
U krompiru ima 3/4 vode, kalijuma ,kalcijuma,magnezijuma od vitamina ima C.B1,B2,B6.Dva krompira (150gr) ti zadovoljava dnevnu potrebu za aminokiselinama.

Termicki obradjeni krompir( cipsevi npr) isto izlozhen O2(kiseonik) oksidishe i povecava nivo SOLANINA.Zato se i pakuje hermeticki i drzhi u hladnom u prodavnicama.
Ako krompir gorci , ostavljaj jer je krenulo da nivo solanina raste.

Trovanje solaninom izaziva:
grcevi,prolivi,drhtanje,znojenje,znaci groznica pa čak i halucinacije...

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 6:29 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
http://www.coolinarika.com/clanak/solanin-u-krumpiru


jos malo o solaninu iz krompira i jos nekog povrca

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 11:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 4:51 pm
Postovi: 2
Iscrpno, hvala!

A ne postoji neko vremensko ogranicenje trajanja (reklo bi se rok trajanja)? Samo je gorkast okus pokazatelj?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 20, 2009 11:15 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Postovi: 1893
spremljen,termicki obradjen,przen krompir se koristi odmah za jelo i ne bi trebalo da stoji dugo! upravo zbog razloga navedenih gore!

meni licno ,krompir,ohladjen,koji je stajao duze i nije bas primamljiv za jelo!

_________________
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 79 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: