Ka1 ne znam gde se zamrzava sperma kod nas ili tačnije rečeno, ne mogu se tačno setiti ali sam siguran da sam ovde na urologiji pročitao jedno takvo pitanje sa odgovorom pa pokušaj da ga pronadješ, uglavnom barem po odgovoru na to pitanje, postoji zamrzavanje i kod nas.
za maboleth: stvarno nisam više pametan šta se kod mene dešava i čini mi se upravo da je problem kod mene u glavi tj. nerviranje. Kad pričam sa doktorima oko toga da se nerviram zbog svega što mi se dešava njihov komentar je uglavnom pa što se nerviraš , možeš zamisliti ? Baš mi dodje da nekoga oteram onako ladno u PM - zamisli što se nerviraš. Pa kad bi ja njemu iščupao jaja dal bi se on nervirao ? Neverovatne gluposti i nekopetentnosti sam susretao sa ovim problemom.
Ja ne znam šta se dešava sa doktorima i ko je tu pobrkao lončiče u vezi dotičnih ali definitivno imaju jako , jako loš prilaz pacijentu. Zamisli imaš loš ili nikakav spermogram koji radiš npr. prvi put i to ti saopštavaju onako ladno kao da je sve OK ( to otprilike izgleda kao rečenica : e umro ti neko blizak i taj koji ti saopštava vest počne da se smeje - bukvalno tako ). Baš se pitam ko bi prvi tebao da se leči u toj situaciji. Svakako da je jedna takva pojava jako stresna za one koje je zadesila i svakako treba pacijenta psihički pripremiti za jednu tako lošu vest a ne tek onako BUM

!
Definitivno se slažem sa tobom da varikokela može a i ne mora da bude uzrok steriliteta - potvrđeno u praksi a i kod mene. Čak i da se nadje puno razloga zbog kojih spermogram može da bude jako loš ili nikakav , otklanjanje tih razloga ne mora da znači da će problem biti otklonjen u jako puno slučajeva.
Sve sam više ubedjen da je glavni problem u psihi čoveka. Konkretno u mom slučaju pored ovog problema imao sam par jako stresnih situacija u prethodnih par meseci koji su se odrazili barem sam toliko primetio na moj hormonski status. Hormoni mi jednostavno divljaju svaki sledeći put kada ih radim i ono što je bilo OK više nije, ono što je bilo ispod granica bude iznad i obrnuto - dakle stres jako puno utiče definitivno.
Zato sam ti i napisao u najboljoj nameri da se raspitaš gde možeš da zalediš spermu dok su spermatozoidi tu, pa posle se leči i radi šta hoćeš, to ti govorim iz sopstvenog iskustva. Kod mene postoji spermatogeneza koja je utvrđena na biopsiji testisa i iz nekog razloga se stopira dalji razvoj odnosno njihovo sazrevanje do spermatozoida.
Kad uradiš ono što sam ti napisao u vezi zaledjivanja onda idi i prekontroliši hormonski status više puta jer zaista jedna kontrola ne znači ništa, izbegavaj privatne laboratorije i filozofiju, nadji dobrog urologa , endokrinologa i ako je potrebno psihijatra. Ne znam koliko godina imaš ali sam znaš kako stoje stvari po tom pitanju.
Raspitaj se koji su najbolji medju doktorima za problem koji te snašao da bi išao u pravom smeru.
Da treba da pokušaš da vodiš drugačiji i zdraviji život to stoji. Alkohol, nikako ne koristiti a takodje i pušenje. Ja iskreno nisam još uspeo ostaviti cigarete i taj problem mi se nekako stalno odlaže za neki drugi put i nadam se da ću to uspeti eliminisati.
Šta da ti kažem , želim ti zaista svu sreću ovog sveta da uspeš da popraviš spermogram !
SREĆNO !