spermogram - ja sam u ocaju!

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

janko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 7:41 pm

Post od janko »

sto se tice spermatozoida(samo da kazem da sam laik i da nemam pojma o medicini:), cuo sam i ja to, da je naveca koncetracija u tom prvom mlazu a cuo sam i da je kvalitetnija blabla i ima veci stepen pokretljivosti(sto je jako bitno) kada evakuiras-masturbiras drugi put...naprimer posle sat vremena
kikica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 4:45 pm

Post od kikica »

Ono sto je meni i mm ginekolog u prolazu napomenuo (kazem u prolazu jer mm, hvala Bogu nema problem sa hormonima) je da visoki FSH pravi problem kod muskarca gde se i danas , sa danasnjom naukom o tome, ne moze nista uciniti! Srecom, to nije problem kod tebe... A kako ti je vec receno, za nizi FSH se ne brini, cak moli Boga da je to jedini uzrok losih rezultata, jer ce to par vestackih hormona srediti i imacete bebu pre nego sto stignes i da pomislis da se za nekom devojkom (koja nije tvoja lavica), okrenes! :wink:
Pozdrav svima!
kikica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 4:45 pm

Post od kikica »

janko napisao:sto se tice spermatozoida(samo da kazem da sam laik i da nemam pojma o medicini:), cuo sam i ja to, da je naveca koncetracija u tom prvom mlazu a cuo sam i da je kvalitetnija blabla i ima veci stepen pokretljivosti(sto je jako bitno) kada evakuiras-masturbiras drugi put...naprimer posle sat vremena
Izvini, Janko, sta je to BLABLA?
maboleth
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:01 am

Post od maboleth »

Kikice, hvala jos jednom na duhovitim komentarima i podrsci! :lol: Ne, necu se sigurno okretati i nadam se da ce to ostalo biti istina! :lol: :D

Janko, mislim da si pobrkao loncice. :) Kazu da relativno kratka apstinencija (2-3 dana) poboljsava pokretljivost, sto ce reci - seks svaki drugi dan poboljsava spermu, ali ne i 2-3x dnevno. ;)

Ja sam danas bio dovoljno zaludan da uzmem mini-mikroskop (maybe baby) i bacim pogled na blabla. :lol: Iznenadio sam se, prijatno naravno! U pocetku sam mislio da nema nicega, medjutim, toliko su sitni da se covek mora dobro zagledati. Iznenadio sam se jer sam samo u jednoj sicusnoj kapljici sa ovim tzv. mikroskopom video bar 10 aktivnih plivaca. Moguce da je bilo i vise, ali je jako tesko uociti i izostriti. Mozda i nije neki broj, ali svakako vise nego 7 pokretnih u 1ml, kao sto rece spermogram.

Sad sam ipak nekako mirniji. Znam da nisam neko cudo prirode sto se tice reprodukcije :roll: , ali bar znam da ih imam i da je taj broj veci nego ranije. Imam utisak da stvari ima da se poprave i krenu na bolje!! :D
maboleth
Stalni član
Stalni  član

Post od maboleth »

Ovde nastavljam svoju pustolovinu i borbu za ocuvanje, konzervaciju i preporod dragih mi spermica!

Na ovim sajtovima sam nasao neke zanimljivosti:
http://www.endotext.org/male/male7/male7_2.htm

Ako gledamo tablicu, ja spadam u onu donju, iliti:

concentration <1 Motile sperm present
Causes: Severe oligospermia of specific or nonspecific causes,
Primary seminiferous tubule failure, Partial genital tract obstruction

Taj "PARTIAL GENITAL TRACT OBSTRUCTION" mi je zapao za oko! Do sada sam bio ubedjen da kada ima bar par spermatozoida znaci da zacepljenja semevoda, epididima, itd. treba eliminisati kao potencijalne uzroke. Ispada da nije tako.

Ovaj drugi sajt to potvrdjuje:
http://www.springerlink.com/content/nx74ep0htt6ddmm1/

...u kome se pominju muskarci koji imaju probleme jake oligospermije nakon operisane kile (taj sam), tacno i kada je zacepljenje samo jednostrano!

Ljudi, u nedostatku dobrih doktora, ja sam prs'o. A to je zadnje sto mi treba. Posle ovoga mi stvarno dodje da batalim sve i odem i "castim se" biopsijom! Muka mi je od mrcvarenja i psihickog maltretiranja.

Da rezimiram svoj problem: normalni i veliki testisi, normalni epididimi (pasemenici), normalni hormoni (FSH na donjoj granici, visi testosteron, ali sve u ref. vrednostima), bez upale, varikokele, hidrocele, normalna prostata. Spermatozoida <1 milion u mililitru iliti "izbrojis ih na prste jedne ruke". :evil:

Naci endokrinologa, specijalistu za reproduktivne hormone je ravno traziti iglu u plastu sena! Pritom mi treba neko ko zna znanje, a ne neko ko je cuo od Zike da je citao nesto o tom problemu!
slavojka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 18, 2006 11:19 pm

haloo

Post od slavojka »

halo svima
citam vas sve redovno ali jak rijetko pisem
moze li itko da mi kaze sa sime se moze fsh dovesti u normalu
kod MM je povisen tako da mislim da je to uzrok loseg SPERMOGRAMA
unaored hvala
milica83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 16, 2007 8:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica83 »

Htela bih vam postaviti jedno pitanje. Citajuci po forumima rezultate spermograma, ustanovila sam da pola od navedenih stvari ne postoji u rezultatima spermograma moga supruga, kao sto je fruktoza, leukociti, eretrociti... Nije mi jasno kako je to moguce s obzirom da se spermogram i spermokultura standardan test o pregledu sperme kao sto je za zene cervikalno bris ili vaginalni. Da li je moguce da neki zdravstveni centri ne rade kompletne analize?
maboleth
Stalni član
Stalni  član

Post od maboleth »

milica83 napisao:Da li je moguce da neki zdravstveni centri ne rade kompletne analize?
Moguce je. Nisi prva od koje to cujem. Spermogrami znaju biti diletantski uradjeni, posebno u manjim gradovima ili manje poznatim laboratorijama. Tuzno, ali istinito.
Sto je jos gore, lekari imaju vrlo slican pristup celoj stvari kao i ti laboranti. Povrsno i nestrucno.

Slavojka, FSH iznad normale moze biti uzrok loseg spermograma, ali na zalost, ja ne znam da li postoji nacin da se on spusta ikakvim lekovima i metodama. Znam da se moze podici, ali za obrnuto dejstvo ne znam.
SQL
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 8:06 pm

Post od SQL »

Slavojka koliko ja znam FSH iznad normale ukazuje na neki problem sa testisima ali takodje ne mogu da ti kažem da li i čime može da se spusti !

Milica83 na žalost, to o čemu ti pričaš je kod nas normalno :roll: jer ni u jednom od mojih spermograma ne postoji podatak koji si ti iznela dakle leukociti, eritrociti i fruktoza a čitao sam da su to jako bitni parametri koji mogu da ukažu na problem koji postoji. Zaista ne shvatam poentu rada laboratorija kada posao odradjuju površno. Ovaj put ću insistirati da mi urade kompletnu analizu, a za tako nešto potrebno je da lekar opšte prakse, navede sve ono što je potrebno da se uradi prilikom davanja sperme na analizu ( barem je meni tako rečeno ).

Za maboleth : Ipak je lakše naći iglu u plastu sena - nažalost :( !
Zdravlje je najveće bogatstvo !
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Trazimo, trazimo...

Post od zabrinuta75 »

Maboleth,

Otvorila sam novu temu na drugom forumu (deo foruma koji se bavi samo muskim sterilitetom), sa molbom da preporuce dobrog endokrinologa u Beogradu. Nadam se da ce ti neko ubrzo odgovoriti.

Evo linka:

http://www.roditelj.com/forums/index.ph ... wforum=168
maboleth
Stalni član
Stalni  član

Post od maboleth »

Joj hvala puno zabrinuta! Evo i mene tamo, samo da mi odobre prijavu da mogu da pisem.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Potraga se nastavlja

Post od zabrinuta75 »

Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

I ovamo:

http://www6.serbiancafe.com/lat/diskusi ... eo.html?35

Obrati paznju na par zadnjih postova, a narocito na onaj koji pise forumasica sa nickom "Longbrak".
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član

Post od zabrinuta75 »

Vidim da te na "Kolevci" vec ima, pa je najbolje da sam otvoris temu sa jasnim naslovom "Preporucite dobrog dr endokrinologa u Beogradu".

Srecno trazenje !!!

Do skorog zabebljenja !!! :lol:
maboleth
Stalni član
Stalni  član

Post od maboleth »

Znaci moja zena ima dobar nos. :lol:
Vidis da je i ova sa SCa preporucila istu! :D Ocigledno je to dobar znak!! Bas se radujem!! Hvala ti puuno!!!

Inace, za one koji prate ovu temu: nasli smo vise preporuka za dr Svetlanu Vujovic, endokrinologa, spec. za gonade (polne hormone). Ona je inace nacelnica endokrinologije pri Klinickom centru, ali radi i u Polimedic-i.tel:011/2084-123;124, Cvijiceva 24

Nisam bio kod nje, nije jos nista provereno, ali ta zena definitivno dobija najvise glasova "za".

P.S. Danas sam kupio piskavicu. Citajuci na internetu o "mirisu", ocekivao sam najgore, kad - ona mirise 99% na kari! Pa to uopste nije lose! Nemam jos uvek gde da je sameljem, pa nisam probao kakav je ukus, ali miris mi se svidja. Orijentalni, indijski. Verovatno sam jedini. :lol:
Odgovori