pyelonephritis acuta
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
pyelonephritis acuta
Moja tromesecna beba je pre nesto vise od nedelju dana zavrsila na Institutu za Majku i dete nakon sto smo izmerili temperaturu 38,3
Posto su joj uzeli urin i krv na pregled zakljuceno je da ima urinarnu infekciju i zadrzani smo u bolnici. Ispostavilo se da ima 10 miliona eserihiju coli Dok nije utvrdjeno koja bakterija je u pitanju primala je ceftriakson, amikacin i meronem. kasnije je nastavljeno samo sa amikacinom.
Sada\ nas ocekuje kontrastno snimanje besike kako bi se utvrdilo da li su mokracni kanali postavljeni kako treba ili pod uglo. Da li mozete da mi kazete sta znaci dijagnoza iz naslova i sta mogu da ocekujem dalje?
Hvala
Posto su joj uzeli urin i krv na pregled zakljuceno je da ima urinarnu infekciju i zadrzani smo u bolnici. Ispostavilo se da ima 10 miliona eserihiju coli Dok nije utvrdjeno koja bakterija je u pitanju primala je ceftriakson, amikacin i meronem. kasnije je nastavljeno samo sa amikacinom.
Sada\ nas ocekuje kontrastno snimanje besike kako bi se utvrdilo da li su mokracni kanali postavljeni kako treba ili pod uglo. Da li mozete da mi kazete sta znaci dijagnoza iz naslova i sta mogu da ocekujem dalje?
Hvala
Znaci da postoji zapaljenje bubrezne karlice i medule bubrega(deo bubrega koji sadrzi kanalice).Medjutim ovde su druge stvari u ispitivanju ,a to je VUR(veziko-ureteralni fefluks)tj mokraca se vraca iz besike u uretere i ova deca su inace podlozna urinarnim infekcijama tipa upravo pijelonefritisa izazvanog Gram negativnim crevnim bakterijama.Inace radi se o kongenitalnoj anomaliji.VUR kada se on ustanovi treba energicno leciti da ne bi doslo do rekurentnih pijelonefritisa i uspostavljnja hronicnog pijelonefritisa sa propadanjem bubrega i hronicnom bubreznom insuficijencijom.
Re: pyelonephritis acuta
To iz naslova oznacava akutnu upalu sabirnog sistema bubrega, bez zahvatanja glomerula/funkcionalnog drela bubreznog parenhima/, u kom se slucaju dijagnostikuje kao glomerulonefritis. Sve sto ste naveli odgovara postavljenoj dijagnozi. Titar Eserihije je vise nego znacajan i svakako je neophodna ozbiljna antibiotska terapija. Ceftriakson, Meronem, Amikacin - sve do pristizanja urinokulture!?!, a potom Amikacin?!? Do dijagnostckog dela se slazem, na dalje sam rezervisan.kjarahana napisao:Moja tromesecna beba je pre nesto vise od nedelju dana zavrsila na Institutu za Majku i dete nakon sto smo izmerili temperaturu 38,3. Posto su joj uzeli urin i krv na pregled zakljuceno je da ima urinarnu infekciju i zadrzani smo u bolnici. Ispostavilo se da ima 10 miliona eserihiju coli Dok nije utvrdjeno koja bakterija je u pitanju primala je ceftriakson, amikacin i meronem. kasnije je nastavljeno samo sa amikacinom. Sada\ nas ocekuje kontrastno snimanje besike kako bi se utvrdilo da li su mokracni kanali postavljeni kako treba ili pod uglo. Da li mozete da mi kazete sta znaci dijagnoza iz naslova i sta mogu da ocekujem dalje? Hvala
Prva dva jos i tako-tako ali treci se kao nefrotoksican daje u slucajevima infektivnih glomerulonefritisa i pijelonefritisa iskljucivo onda kada je uzrocnik rezistentan na sve druge antibiotike tj kada ne postoji drugi izlaz.
To kontrastno snimanje je radi iskljucivanja stenoze ili vezikoureteralnog refluksa i ne treba ga raditi sve dok upala ne bude potpuno izlecena, kako ne bi doslo do retrogradnog sirenja infekcije a onda Jovo-nanovo!
Pozdrav!
Nista zato uvazeni kolega,inace vreme za davanje aminoglikozida jeste ograniceno i apsolotno se slazem sa vama u vezi svega sto ste naveli.Ajde da su ih uveli samo sa ceftriaksonom (zbog sinergizma),i meropenem koji je rezervni antibiotik za G-bakterije??Za ovo kao ex iuvantibus koktel se slazem(jer ko zna sta je uzrocnik P.aeruginosa,S.marcenses,M.morgagni,C.diversus,Acinetobacter spp.).Mogli su samo nastaviti sa meropenemom ili cephtriaxonom(ako je uz UK radjen antibiogram pa znaju na koji antibiotik je E.colli senzitivna).
Kolega, konstantno se javlja gomila ABI zbog aminoglikozidne terapije AGN i APY!!! Jos na tu lepotu dodaju i NSAIL zbog bolova i naprave rsum!!! Iako non-stop ponavljamo koji lekovi spadaju u grupu NEFROTOKSICNIH i da se isti ne smeju davati kod oboljenja bubrega, dzabe!!!
Sto je najgore, ne rade to samo pacijenti na svoju ruku, vec ih tako cak i lekari lece???
Sta reci?
Sto je najgore, ne rade to samo pacijenti na svoju ruku, vec ih tako cak i lekari lece???
Sta reci?

Pa znate zasto daju gentamicin za bronhitise ,angine i ostale bakterijske i respiratorne infekcije?Pa zato kazu da ce pacijenti dobiti alergiju na penicilin i upasti u anafilakticki sok
.Znaci nesto sto bi sredili Ampicilin,Amoxicilin,Cephalexin(u slucaju streptokoka cak i obicni penicilini),se resava gentamicinom:Nefrotoksicnim ,hidrsolubilnim sa slabom penetreantnoscu u supurirana tkiva,i nadasve bez veceg dejstva na G+ floru zbog nemogucnosti prodiranja kroz peptidoglikanske celijske zidove.

Pogledajte detaljno sledece:
http://www.yumama.com/zdravlje/infektiv ... jagnostika - 32k -
i ovo
http://www.poliklinika-helena.hr/hrv/ak ... reflux.asp - 33k -
obzirom da je dugacka i komplikovana prica, ovde vam je dato sve detaljno o VUR-u i o vrstama i nacinima lecenja a za sve sto vam nakon toga ne bude jasno, pitajte.
http://www.yumama.com/zdravlje/infektiv ... jagnostika - 32k -
i ovo
http://www.poliklinika-helena.hr/hrv/ak ... reflux.asp - 33k -
obzirom da je dugacka i komplikovana prica, ovde vam je dato sve detaljno o VUR-u i o vrstama i nacinima lecenja a za sve sto vam nakon toga ne bude jasno, pitajte.
Mnogo ste mi pomogli! Nisam napomenula da je tokom hospitalizacije beba vec vodjena u Gradsku bolnicu na kontrastno snimanje bubrega i da je tom prilikom na nalazu pisalo da su oba bubrega funkcionalna, normalnog oblika i velicine. Tom prilikom pak boja nije ubrizgavana kroz kateter, nego venski. Ukoliko sam dobro razumela kontrastno snimanje kod tako male dece je stetno i preporucuje se ultrazvucni pregled na kome je ona takodje bila. Da li mi preporucujete da insistiram na ultrazvucnom ispitivanju?
Kroz kateter postoji opasnost od retrogradne infekcije.
Intravenozno - svi kontrastni preparati su nefrotoksicni i takva snimanja se vrse iskljucivo kada je bubrezna funkcija potpuno uredna i u odsustvu bubrezne infekcije.
Takvi se pregledi rade u slucajevima kada druge vrste dijagnostickih procedura nisu u stanju da razluce dijagnozu.
Inace, u medicini je krunsko pravilo "primum non nocere"/prevashodno ne naskoditi/.
Intravenozno - svi kontrastni preparati su nefrotoksicni i takva snimanja se vrse iskljucivo kada je bubrezna funkcija potpuno uredna i u odsustvu bubrezne infekcije.
Takvi se pregledi rade u slucajevima kada druge vrste dijagnostickih procedura nisu u stanju da razluce dijagnozu.
Inace, u medicini je krunsko pravilo "primum non nocere"/prevashodno ne naskoditi/.