Vec nako vreme pratimo teme iz muskog steriliteta na raznim sajtovima, ali sad, posle procitanih iskustava Zabrinute 75, zaista osecam poterbu da se ukljucim u ovu temu.zabrinuta75 napisao:Volela bih da na ovom mestu podelimo iskustva (i dobra i loša) o privatnim klinikama za lečenje neplodnosti.
Mi smo isli kod Dr. Argirovica u Cvijicevu. To je uroloska klinika, nije usko specijalizvana za neplodnost, ali Dr. nam je pomogao sto je daleko najvaznije.
Evo kako su se kretali rezultati spermograma mog supruga, navescu samo broj, da ne prepisujem sve, a napominjem da su sa povecanjem broja i drugi parametri postali bolji.
maj 2005. - 2,0 X 10 na 9/L
avgust 2005. - 5,0 X 10 na 9/L
novembar 2005. - 90,0 X 10 na 9/L
kraj decembra 2005. - 90,0 X 10 na 9/L
Poslednji je iz aprila 2006., pa ga prepisujem u celosti :
volumen : 2,8
izgled : belicast
ph : 7,6
broj spermatozoida u L 115,0
pokretnih posle 30 min. 0, 65
slabo pokretnih : 0,20
nepokretnih : 0, 15
normalni oblici : 0,85
patoloski oblici : 0, 15
eritrociti, epitele celije, fruktoza, aglutinacija (sve O.K.)
Dakle od 2 miliona do 115 miliona i od dijagnoze :
Sterilitas. Olygoasthenoteratzoospermia gravis

Citajuci razna iskustva parova na forumima videli smo da se spermogrami sporo popravljaju i da su pomaci mali, a kod nas hvala Bogu, ogroman napredak za vrlo kratko vreme. Malo je reci da smo se obradovali

Od terapije suprug je uzimao Andriol (hormon testosteron), koji mu je doktor dao posle ispitivanja hormonskog statusa, sad mu je i njega ukinuo i ostao je samo na vitaminima, mineralima i oligoelementima :
vit C 2x2 tbl 0d 500 mg
vit E 3 X 1 drag od 150 mg
beviplex 3 X 1 drag
Zink 1 tbl od 100 mg
Oligogal Se 1 kaps
Na svoju ruku, nekoliko meseci je uzimao i seme piskavice, samelje se u mlinu za kafu i uzima po jedna kasicia ujutro i uvece. To smo videli da mnogi uzimaju, pa smo i mi probali. Dr. je rekao da nema naucnih dokaza da piskavica pomaze, ali u svakom slucaju nije ni naskodila.
Spermogram se radi u samoj ordinaciji , a radi ga laborantkinja iz Visegradske, koja ima veliko iskusvo, svakodnevno radi veliki broj spermograma. Doktor je sasvim O.K. pred penzijom je ( ili mozda vec u penziji), pristupacan je mozete da mu postavite pitanja.
Spermogram zajedno sa razgovorom kosta oko 1500 din.
cedo napisao:Nemam problem o kojem govorite (i nadam se da necu), ali poznajem ljude koji su ga imali i cini mi se da su prosli kroz granje i trnje potucajuci se po raznoraznim klinikama i davajuci novac (sto zvanicno, sto ispod ruke) raznoraznim kulovima koji se predstavljaju kao doktori i specijalisti.
Medjutim, samo zelim da kazem da je njihovim mukama konacno dosao kraj kada ih je pocela voditi Dr Vinka Vukotic koju ste pomenuli. Pokazala se kao izuzetan dijagnosticar, sto je mozda najvaznije u takvom slucaju. Da ne duzim, posto nemam iskustva u vezi teme, samo sam zeleo da vam kazem iskustva drugih....
Srecno.....
Sto se tice Dr. Vukotic suprug je isao i kod nje, pre nego kod Argirovica, jer smo i mi culi da je dobra. Obratio joj se u "Dragisi Misovicu" i odneo spermogram koji je uradio ginekoloskoj ordinaciji u koju sam ja tada isla. Sad mi je zao sto smo sve to bacili, pa ne mogu da prepisem sta je pisalo, pitala sam muza da li se seca necega iz telefonskog razgovora sa tom Dr. (ginekologom) koja mu je telefonom saopstila rezultate, to otprilike izgleda ovako :
"Strasno su losi, male su sanse da se uradi bilo sta, u uzorku ima nekoliko spermatozoida, nepokterni su, retki."
Znam da zvuci konfuzno, ali to je sve cega se setio, ne treba smetnuti s uma da je bio u soku kad je saznao za rezultate i to saopstene na ovaj nacin, dobro da mu je nesto ostalo u glavi.
Dr. Vukotic mu je u "D. Misovicu" uradila preglede : eho, poslala ga na biohemijske analize, dala da izvadi briseve i na osnovu rezultata kao terapiju predlozila Klomifen, bez vitamina i minerala. U njenu stucnost ne mogu da ulazim, kao i da odgovaram na pitanje : Sta bi bilo, da je bilo ?, odn. da je suprug prihvatio njenu terapiju.
Ono sto mogu da zamerim je to da je dijagnozu postavila na osnovu spermograma radjenog u privatnoj ginekoloskoj klinici i nije ponovila isti. Ako se sve vrti oko tog spermograma, meni izgleda savrseno logicno da se prvo uradi jos jedan da se uveri da onaj prvi mozda nije los zbog greske laboranta, ili nekog drugog razloga, a ne da se stvari uzimaju "zdravo za gotovo".
Postavljam jos jedno pitanje, da je suprug bio pacijent TTC da li bi mu bio uradjen spermogram ? Verovatno bi. Sve ovo ukazuje na razlicite arsine lecenja pacijeta u drzavnim i privatnim ustavnovama.
Nakon svega ovoga cujemo za Dr. Argirovica i odlazimo i tamo, njegov komentar u vezi sa spermogramima je : "Jedan k'o ni jedan.", odmah se radi drugi spermogram koji pokazuje 2 miliona spermatozoida, daleko od dobrog, ali daleko i od onog prvog na osnovu koga Dr. Vukotic daje terapiju. Po meni ovo jeste profesionalni propust.
I nas su ispitivali o imovinskom stanu i to u ginekoloskoj klinici..
Kada se suprugu broj spermatozoida ustalio na 90 miliona, odlucili smo da ja odem kod ginekologa na razgovor. Ordinaciju smo izabrali bez konsultacija sa nekim ili raspitivanja i otisli kod Dr. Ljiljane Milasinovic u Knjegine Zorke.zabrinuta75 napisao:
E, taj veliki čovek je kao na buvljoj pijaci, formirao cenu tek kad je ispipao gde radimo. Pošto je čuo da su preduzeće u kojem radimo kupili stranci, sigurno je pomislio da imamo dobre plate i da i dalje može da nas muze. Kamo sreće da je imao pravo (mislim ovo za velike plate).

Draga Zbrinuta,
mogu da pretpostvim kako se osecate, dali ste silne pare, potrosili vreme, a situacija gora nego na pocetku. Sto je najgore izgubili ste poverenje u lekare, a i kompas, kod koga da idete, kuda dalje ?
Napisala sam ovo da bi ohrabrla tebe, supruga, a i sve druge u slicnoj situaciji. Ima i dobrih i pozitivnih iskustava kao sto je nase. Ne gubite nadu. Ako je 75 u tvom nicku godina tvog rodjenja, ima vremena.
Srecno i javite se sa boljim i lepsim vestima.