Nisam imao gde da postavim...
Dragana Jovanovic, novi gradski sekretar za zdravstvo trazila je smene direktora pojedinih klinickih centara pod optuzbom da su proneverivali i nenamenski trosili sredstva fonda. U klinicke centre su usli policija i UBPOK i utvrdili da ne postoji osnov da se direktori uhapse i pokrene optuznica protiv njih. Zatim je formirana eticka komisija koja treba da utvrdi da li je bilo krsenja etike, buduci da niko od direktora nece odgovarati krivicno.
Sta Vi mislite o tome??
Smene direktora klinickih centara u Beogradu
- peniko
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Smene direktora klinickih centara u Beogradu
Cogito ergo doleo....
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Koliko sam shvatio, ona je na to mesto imenovana kao vanstranacki ekspert na predlog stranke koja je sad pokrenula inicijativu da se skupljaju potpisi gradjana za smenu tih direktora. (BTW, cini mi se da ona nije podnela ostavku na mesto direktora Instituta za TB i plucne bolesti kad je imenovana na mesto gradskog sekretara).
Ako policija nije nasla elemente koji bi isli u prilog podizanja optuznice (a zbilja nisam nasao u raznim vestima da je policija ista problematicno nasla - ispravite me ako je neko nasao), onda mi padaju na pamet sledece mogucnosti (nisam u mogucnosti da procenim verovatnocu svake od njih):
1. D.J. i stranka XXX (da ne pisem koja, posto ovde ne bi trebalo da se bavimo politikom, mada se politika itekako bavi nama) znaju da su dokazi postojali, ali su unisteni;
2. Dokaza nije ni bilo, jer je sve bilo ispravno po zakonu, ali su stranka XXX i D.J. moralno toliko ispravni da im smeta kad je nesto mozda nemoralno, mada zakonski ispravno;
3. treba postaviti "nase ljude" na odgovarajuca mesta;
4. treba skloniti one koji su nam se nekada nekako zamerili;
5. treba talasati oko dogadjaja A da se ne bi pricalo o dogadjaju B
6. vraca se kriterijum moralno-politicke podobnosti; ako nekome nemas sta da prisijes, kazes da je moralno-politicki nepodoban;
7. Revolucija ce trajati dok mi ne dodjemo na vlast i ne ucvrstimo je... Ovo nema veze sa temom, ali je otprilike tako rekao Trocki tokom formiranja sovjetske drzave.
Ako policija nije nasla elemente koji bi isli u prilog podizanja optuznice (a zbilja nisam nasao u raznim vestima da je policija ista problematicno nasla - ispravite me ako je neko nasao), onda mi padaju na pamet sledece mogucnosti (nisam u mogucnosti da procenim verovatnocu svake od njih):
1. D.J. i stranka XXX (da ne pisem koja, posto ovde ne bi trebalo da se bavimo politikom, mada se politika itekako bavi nama) znaju da su dokazi postojali, ali su unisteni;
2. Dokaza nije ni bilo, jer je sve bilo ispravno po zakonu, ali su stranka XXX i D.J. moralno toliko ispravni da im smeta kad je nesto mozda nemoralno, mada zakonski ispravno;
3. treba postaviti "nase ljude" na odgovarajuca mesta;
4. treba skloniti one koji su nam se nekada nekako zamerili;
5. treba talasati oko dogadjaja A da se ne bi pricalo o dogadjaju B
6. vraca se kriterijum moralno-politicke podobnosti; ako nekome nemas sta da prisijes, kazes da je moralno-politicki nepodoban;
7. Revolucija ce trajati dok mi ne dodjemo na vlast i ne ucvrstimo je... Ovo nema veze sa temom, ali je otprilike tako rekao Trocki tokom formiranja sovjetske drzave.
Sve ce se resiti kad se zdravstvo u Srbiji privatizuje, sistem budzetske potrosnje i javnih nabavki se stavi pod kontrolu centralizovane uprave, a obavezno zdravstveno osiguranje se UKINE.
To se verovatno nece nikada dogoditi, jer sistem javnih nabavki nije neophodan da postoji u privatnim zdravstvenim ustanovama, gazda ne mora da polaze racuna drzavi od koga ce kupovati opremu i namestaj. Ako ste mislili na sistem javnih nabavki dok se zdravstvo ne privatizuje to vec i sada postoji i prilicno je centralizovano kada su u pitanju ustanve kod kojih je osnivac republika a i kod onih kod kojih je osnivac grad. Sto se tice obaveznog zdravstvenog osiguranja ovo je dobar princip za nase ekonomske prilike jer sada zdravstveno osiguranje je dostupno svima i za nekih 1500 din mesecno minimalno to je oko 20eura moze cela porodica da se osigura znaci suprug supruga i dvoje dece, za samo 20 eura mesecno!!!A u tom slucaju dostupni su svi nivoi zdravstvene zastite od primarnog do tercijalnog ukljucujuci i sve dijagnosticke procedure i lekove koji se dobijaju na recept , pa mesecno samo lekovi za jednog srcanog bolesnika, coveka od 60 godina mogu kostati toliko cak i puno vise zavisno od patologije i od slucaja do slucaja.
Ja mislim da javno zdravstvo mora da postoji, samo je potrebno jasno definisati obim usluga koje su dostupne u paketu najnizeg zdravstvenog osiguranja u javnom sektoru, a ko zeli bolje osiguranje mora vise i da plati ali ono osnovno najnize zdravstveno osiguranje u javnom sektoru mora biti dostupno svim gradjanima ako hocemo da budemo ozbiljna drzava.
Sto se tice optuzenih direktora klinicko bolnickih centara u Beogradu licno mislim da je lansirana afera zarad pridobijanja politickih poena, a ako se tome doda da nadlezna inspekcija nije nista pronasla nezakonito ne vidim u cemu je problem , medjutim ono sto bih ja voleo da vidim na ovim nasim prostorima to je veca transparentnost u svim segmentima drustva tj javnog sektora i drzavnih institucija, internet je sada siroko dostupan i trebalo bi da bar u javnom sektoru sve da bude dostupno javnosti od javnih nabavki do plata direktora , clanov upravnih odbora, godisnjih izvestaja o poslovanju, sve na papir pa zakaciti na internet , ne samo u zdravstvu vec u svim segmentima javnog sektora.Transparentnost i dostupnost imformacija je glavni cilj za koji bi ovo nase drustvo trebalo da se izbori.
Oni koji su prekrsili zakon i pokrali drzavu ja ne bih slao u zatvor , samo bih im zaplenio svu imovinu koju su stekli nelegalno, automobile , stanove kuce, vikendice, jer najteza je ona srpska kletva ".......imao , pa nemao"... Lepo se uzme prosek plata u zadnjh 20 godina izracunaju se troskovi zivota i ono sto je bilo moguce ustedti pa se onda pita odakle ti ovo , odakle ti ono...i ako se utvrdi velika disproporcija uradi se komfiskacija imovine...Sve sto je steceno muljanjem da se oduzme i proda na javnim tenderima pa da vidimo da li bi neko kasnije muljao...
Zalosno je sto se mediji kod nas ne bave vise istrazivackim novinarstvom u svim segmentima drustva. Zaista mislim da nam je potrebno vise transparetnosti u svim javnim sluzbama. Poreski obveznici moraju da znaju gde se trosi njohov novac.Sve to vazi za zdravstvo , prosvetu , policiju, vojsku..i sve ostale budzetske korisnie. za svaku skolu ponaosob, za svaku bolnicu ponaosob, za svaku kasarnu...da se zna gde je sta potroseno i kako su pare poreskih obveznika rasporedjene.
Uh, odoh ja sada malo u politiku..izvinite ali nekako je sve to povezano
Pozdrav