RZZO ponovo jase

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

RZZO ponovo jase

Post od dr ivica »

Divnog li pisma danas na stolu kod svakog lekara u Srbiji! Kolegijalni i politicki marketing Republickog zavoda za zdravstvno osiguranje (jel se to neki izbori spremaju???), srocen u hvalospevno pismo o tome kako je sa 500 lekova sa prve "pozitivne liste" iz 2004. godine taj broj narastao na 1780 (A jel to za pohvalu ili za istragu?!), ali AVAJ, neki lekari to zloupotrbljavaju, pa pisu te proklete analoge insulina, pisu, pisu, ma ne haju za Nacionalne vodice (srpske, engleske i ine), ode ni manje ni vise nego 400 miliona dinara godisnje na te insuline. (Ajde!!!? Eto, lepo kaze RZZO, "ta sredstva mogla bi biti upotrebljena na mnogo bolji i racionalniji nacin, za nove lekove, poboljsanje uslova rada ili plata zaposlenih." Evo, ja da sam znao da bi mi plata bila veca, ne bih nikom ni Palitrex napisao, a kamoli neki insuulin tamo nekome razmazenom dijabeticaru. Sva sreca u nesreci i nesreca u sreci, pa te analoge i tako ne mozemo da pisemo i da hocemo, pa nije jasno otkud uopste ovo pismo kod nas, kako im samo pade na pamet da se nama obracaju, lekar PZZ ne sme odavno u ovoj zemlji vise ni pritisak da izmeri bez nacionalnog vodica i odgovarajuceg protokola, sifre, podsifre i dopunskih kriterijuma!...

I tih 400 miliona dinara godisnje, cekajte, to izgleda strasno puno, ali opet, imam i ja neke male podatke, na primer, kako se trosi budzet Srbije:

1) Pomoc verskim i drugim posebnim zajednicama 844.886.324 (jeste, OSAMSTO miliona i jos preko toga)

2) Ministarstvo vera 1.181.063.824 (Jeste, tako je, preko MILIJARDU dinara)

3) Narodna skupstina Srbije - Nagrade zaposlenima i ostali posebni rashodi (pazi sad!): 1.534.488.900 (MILIJARDA IPO!)

Nemoj neko da bi vise pisao na recepte te analoge, inace, nema BRE od cega da se nagrade oni u Skupstini, a i verske zajednice ce da ostanu bez pomoci, pa kud cemo i sta cemo onda!

Na kraju drugarske kritike, RZZO nam saopstava da je ovo sto pojedini rade sa tim analozima prekrsaj za koji mogu da te rebnu i do milionceta dinara kazne, pa sad neka se neko igra ako sme. U zakljucku pisamceta:

"Medjutim, svrha ove informacije nije da gradimo medjusobne odnose na sistemu kaznjavanja, vec na sistemu medjusobnog razumevanja i saradnje".

Eeeeee, bas steta. A ja bih bas da gradimo odnose na sistemu kaznjavanja, ali i da MI malo kaznjavamo NJIH, da ta batina ima dva kraja, a ne samo jedan. Da bar jednom vidim ko mi ne daje nikakvu nagradu ako lecim savesno i ako ne radim samo kao "skretnicar", da vidim ko to zmuri godinama i decenijama na tudji nerad, i uostalom, da li nam je bas potreban taj RZZO i pola onih budzetskih stavki nad kojima covek moze samo da place.

Tema za razmisljanje:

Budzet prikazuje da stavka "Unaporedjenje uslova za lecenje" (jedna od mnogih u sklopu predvidjenih troskova Ministarstva zdravlja) sadrzi i postavku: "Podrska nevladinim organizacijama", na koju se planira da se iz takozvanih "dodatnih prihoda organa" (citaj: zarade ministartsva!) potrosi tacno 417.225.010. Zivele nevladine organizacije, ua analogni insulini, dole pokvareni lekari i raspikuce!

Uzgred: prema zvanicnoj listi, jedna kutija Lantusa na veliko kosta oko 4.000 dinara. Tu ima 5 penkala. Znaci, ispada da je u Srbiji potroseno 100.000 ovih kutija. Koliko dijabeticara ima u Srbiji na insulinu?

Kuku nama i lele!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Postovani kolega,
ja uopste ne vidim tu nikakvu temu za razmisljanje.
Sve sto se dogadja i sto moze u (ovakvoj) buducnosti da se dogodi mi je sasvim jasno, a toliko sam ogorcena i besna zbog svega sto se dogadja da sam dugo mislila da li da vam uopste napisem neku rec ovde.
Ja se u vas posao ne razumem, ali nek' je pola kao u mojoj struci, naopako je da ne moze biti gore, a vise ne znam sta je gore: da li neznanje, nebriga, lopovluk, nemoral, potezi drzave, pojedinaca ili struke.

U mom poslu je savrseno jasno kuda drzava, i nauka treba da idu: u pravcu prevencije.
Potpuno je suludo ukinuti vrlo dobar i uspesan preventivni program -
jer se nema para, i to odavno, da bi se potom kontrolisalo pomno i to malo sredstava sto ide za kurativu i rehabilitaciju, i - kako vi kazete - kaznjavao zestoko onaj ko pokusa da znanjem parira.

Iskreno, da sam ja - ne dao Bog - ministar zdravlja, ne bih znala odakle da pocnem.
Nedavno sam cula (od mog nekadasnjeg asistenta, sada profesora) da na mom fakultetu postoji legalno registrovana agencija za kupovinu ispita - tzv. konsultantska, jel'da.... Osnivac je vrlo ugledan profesor jos iz "mog doba", posao ide kao po loju. Ja sam jos pre 10 godina pocela da govorim kako za par decenija doktora nece biti, i to i ide ka tome: imamo svega - kursiste, nadrilekare, nadrizubare, secikese svake vrste, sa konacnim ishodom: kupovina ocene, a za znanje cemo kasnije. Ili NIKAD, kako deluje.

To sto drzava radi je blago receno skandalozno, a to sto radi tzv. Komora jos skandaloznije, da zanemarim za trenutak SLD. Opsti haos u kojem pokusavaju na vrat i na nos da se provuku neverovatne mere, koje su sve cisto formalnog karaktera, vodi samo pogorsanju narodnog zdravlja, i srozavanju ove nase profesije ma gde da jesmo.
Posto sam ja iz privatne prakse, da kazem koju rec o tome, posto se tu bolje snalazim...
Ako mene zakon prisili da sklopim ugovor sa "odgovarajucom institucijom" o obezbedjenom sanitetskom prevozu, pa ja odem u Dom zdravlja, onda komunikacija izgleda ovako:
- Dobar dan, ja sam dosla zbog ugovora o sanitetskom prevozu.
- eee, dobar daaan, evo ovde imate papire da popunite, dajte kopiju resenja...
- koliko ce to da kosta?
- eee, oko 1.000 dinara mesecno, dok ne vidimo malko kako ce da ide...
- dakle, ako mom pacijentu pozli, pa ja zovem urgentnu - a nemam ugovor, oni nece izaci na teren?
- paaa, 'oce, znate.
- i naplatice - sta?
- paaa, izlazak 3.000 plus uslugu na licu mesta prema cenovniku urgentne. Ali, znate, to placa pacijent (!).
- to znaci da se pacijentu, ako mu pozli u mojoj ordinaciji, vise isplati da ga iznesem na ulicu pa da zovem urgentnu, nego da ostane kod mene?
- paaa.... tako nekako. Potpisite ovde....
(Cifre i razgovor nisu novijeg datuma...).

Ili: sklapanje ugovora sa Domom zdravlja o uklanjanju medicinskog otpada: odem, potpisem, dobijem jednu plasticnu kantu, jednu kartonsku kutiju velicine za cipele, nekoliko najlon kesa NA REVERS, a nadalje ja to kupujem, i ja donosim djubre i placam spaljivanje 1 eur/kg, i sve je to sjajno zamisljeno...
Samo jedna stvar nedostaje: incinerator.
Dom zdravlja ga nema, te i oni sami svoje djubre zafrljace u kontejnere, a dobismo zute kese valjda da se lakse vide ako sta kome treba odatle... O tome koliko ce OVO da kosta, jos nismo dobili nista...
O tome kako 15-tak godina placam Cistoci uklanjanje medicinskog otpada po posebnom ugovoru i tarifi, u kojem pise da "uklone otpad iz mog poslovnog prostora" u koji nisu krocili, bolje ne bih. Direktor sektora za malu privredu mi je proletos rekao da on tu ne moze nista, pa evo mi vizitka da eventualnu sanitarnu ili ekolosku, zdravstvenu i slicnu inspekciju uputim na njega, ako opet hoce da me kazne...

'Ocemo malo o strucnom nadzoru: o tome kako dolaze dve koleginice, jedna epidemiolog, i druga stomatolog.... Nudim ih kafom, i ljubazno kazem da se posle kafe razilazimo. Na njihov beo pogled, obracam se koleginici stomatologu, i kazem da u vazecem zakonu pise da u strucni nadzor moze da ide samo neko ko je bar istog ranga, te prema tome, ona - sa 4 godine staza, ne moze "nadzirati" dvoje "matorih" specijalista, neka posalju nekog "starijeg".

'Ocemo o Komori...?
Volela bih da mi kolege napisu cemu ta pojava sluzi u ovoj zemlji, jer ja to, sa svojom skromnom pamecu, dosad nisam, eto, uvidela....

'Ocemo o fiskalizaciji?
Malo li papira premecemo preko ruku, malo li administracije koja zavrsava u podrumima kojegde, racunamo na tri mesta i izdajemo racune za svaku paru koja prodje, za cega moram jos i fiskalnu kasu da imam? Mislim, sasvim je jasno zasto....

Ili je mozda bolje bilo da cutim....

Postovani kolega,
ne zamerite na izlivu pisanja koji - mozda, naoko, i nema direktne veze sa vasim tekstom. Ovo je samo premestanje mog tereta naglas s jednog mesta na drugo, a vi znate i bez toga da vas ja postujem i podrzavam.
Srdacan pozdrav.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Bravo za tekst! Nije uopste lose sve ovo napisati, najmanje iz dva razloga: da rasteretimo sebi dusu i da se ipak vidi da nisu svi zdravstveni radnici i ovojz zemlji mutavi, slepi i gluvi, da smo kao ovce poterane na klanje.

Zalosno je sto ostali cute. I sto se cuti tamo gde treba da se nesto kaze jos glasnijei jos razgovetnije.

Ovo za inspekciju odn. strucnio nadzor Vam je posebno sjajno. U istom kontekstu: koje kvalifikacije ima mladjani "ortoped" koji je polozio specijalisticki ispit sedeci u Skupstini i izigravajuci nekog predsednika, da odjednom postane ministar zastite zivotne sredine? Kakve veze imaju ortopedija (specijalizirana navrat-nanos) i zastita zivotne sredine??? Mozda bi on mogao da objasni sta se desava sa svim kontejnerima u Srbiji koji stoje pored drzavnih zdravstvenih ustanova i redovno se pune krvavim iglama, krvavom i gnojavom gazom i zavojima i svim ostalim sto se baca...

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Hvala vam na razumevanju, Ivice :). Ja sam letos slucajno porazgovarala 10-tak minuta sa kolegom kojeg znam samo iz vidjenja (cerka je moja pacijentkinja, a covek je neurohirurg), i cim sam pocela da govorim ovako kao ovde, samo daleko vise "izdaleka" i diplomatski, on je odmah poceo da se smeje i rekao - koleginice, nemojte uvijati, samo slobodno, mi partibrejkeri bar mozemo slobodno da razgovaramo :).

Dakle, stadosmo kod strucnog nadzora... Kod mene u poslu je to sasvim jasno politicka linija, jer posle mlade koleginice je dosla koleginica koja je nacelnik zubne sluzbe Doma zdravlja u gradu, cisto politicki lik koji pacijenta nije video Bog blagi zna koliko, o toj komunikaciji ne zelite da znate, kao ni o dnevnici doticne dame. Kako rekoh, sve je jasno...:(

Bez ikakve uvrede i omalovazavanja, privatna praksa u mom poslu ima verovatno deset puta vise specijalista i doktora nauka svake specijalnosti, zasto MI NJIMA ne bi isli u strucni nadzor, kad smo vec kod toga? Mislim, zar nismo pred zakonom ravnopravni? Ja bih i za dzabe... Da vidim kako njihova spremacica jednu krpu koristi i za WC, i za masinu, i sa silamat, i za lavabo...

O "ortopedu u pokusaju", kako ga zovu ovdasnje kolege, ne znam sta da vam kazem. Ne znam koliko godina i koliko puta smo na razne nacine pokusali da izrazgovaramo bilo sta, cak i da nas nekoliko koji smo u blizini kupimo jedan kontejner za medicinski otpad, onako kako Bog zapoveda, sa sigurnosnom bravom i sve, i - samo sleganje ramenima.... "Nemamo vozila, gde cemo ga spaliti, sta ce biti nasim radnicima (!), ovo, ono...". A ja sam izracunala da sam dosad samo cistoci dala preko 2.000 eur za "uslugu uklanjanja medicinskog otpada". Zbog cijeg odsustva su me kaznili N puta....
Ne znam sta da mislim, mozda i ne zelim da znam sta se, konkretno, desava u kontejneru, u prevozu i na deponiji sa mojim djubretom.... Da ne govorim o nekim vecim "trovacima".

No, da se manem toga; ovo sto sam ja pisala su "samo" neke "moje", "male" nevolje.
DALEKO vece nevolje su ove o kojima vi pisete, koje mene, verujte, prestravljuju do u srz, jer iako se trudim da izgledam kao trezven covek, verujte da na momente dobijam paranoicnu pomisao da "neko" hoce da nas istrebi kao narod, ili valjda da nekako..."eugenicki" deluje na "prociscenje Nebeskog Naroda", jer ove i ovakve mere o kojima ste pisali ne znam, zaista, kako drugacije mogu da se tumace.
Posto partibrejkera ima vrlo malo, bar u mom poslu, verujte da na momente posumnjam u sopstvenu zdravu pamet, i mnogo mi znaci kad vidim jos nekog partibrejkera :), tj. drago mi je da vas vidim.
Gledam malko gore onu diskusiju o (tj. protiv) vakcinacije, i verujte da se ledim, gledam jos mnoge druge stvari, i nadam se i zelim od srca da nisam u pravu....
Pozdrav i prijatno vece, kolega.
Odgovori