obracam se onima kojima mozda treba radnik- stomatolog. uskoro zavrsavam sa stazom, vredna sam , savesna, marljivo sa radila i na fakultetu i tokom staza. nemam u porodici ni rodbini nekog ko je u ovom poslu , sto mi jako otezava da nastavim sa radom . svesna sam da je ovo posao koji se nalazi preko preporuke . kucala sam na razna vrata, ali nisam naisla na pozitivan odgovor i ja to razumem, primiti nekog u ordinaciju je kao pustiti ga u svoju kucu.
ali, svako zasluzuje sansu!
hvala u napred!
posao za stomatologa
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Na zalost treba ti debela preporuka, pogotovu kad si tako mlada. Tvoja dobra volja i predanost su vrlo lepa stvar, ali na zalost u privatnoj praksi se traze rezultati. Pogotovu sada kada dolazi vreme da privatnu ordinaciju mogu da tuze za sve i svasta, da provlace doktore po novinama , da im kaze etikete, malo ko ce da se usudi da rizikuje i da pacijenta pocetniku. Jos jedan razlog je znanje. Ono znanje koje sam ja video (govorim o stomatoloskom znanju) kod nekih studenata starijih godina stomatoloskog fakulteta je sramota i porazavajuce. Znam privatne stomatologe koji su pokusali da zaposle svrsene studente ali su se opekli.
Na zalost dolazi vreme tuzbi, vucaranja po novinama, lepljenja etiketa doktorima, vlasnicima ordinacija a tako nesto vlasnici ordinacija ne zele da rizikuju.
Moj savet je da gledas da ostanes u tom domu zdravlja ili gde si vec na stazu, jedno 2-3 godine. Da citas sto vise strane literature za stomatologe. Takva literatura jeste skupa ali moze da se skine i sa interneta besplatno pa da citas na monitoru. Da se i u domu zdravlja ponasas kao u privatnoj praksi. Da shvatis da nije svaki zub koji bi ti izvadila za vadjenje da neki mogu i da se spasu. A to ces upravovo da naucis iz strane literature. Posecuj seminare. Ako mozes da priustis idi na doobuke u inostranstvo, kurseve itd itd itd.
Na zalost dolazi vreme tuzbi, vucaranja po novinama, lepljenja etiketa doktorima, vlasnicima ordinacija a tako nesto vlasnici ordinacija ne zele da rizikuju.
Moj savet je da gledas da ostanes u tom domu zdravlja ili gde si vec na stazu, jedno 2-3 godine. Da citas sto vise strane literature za stomatologe. Takva literatura jeste skupa ali moze da se skine i sa interneta besplatno pa da citas na monitoru. Da se i u domu zdravlja ponasas kao u privatnoj praksi. Da shvatis da nije svaki zub koji bi ti izvadila za vadjenje da neki mogu i da se spasu. A to ces upravovo da naucis iz strane literature. Posecuj seminare. Ako mozes da priustis idi na doobuke u inostranstvo, kurseve itd itd itd.

sto se tice dodatne obuke, trudim se koliko je moguce da izfinansiram.
inace, staz je jedna velika skola, rupe iz studentskih dana su ogromne i tek tu se mogu popuniti
-
- Aktivan član
Veruj mi da se filozofija rada u drzavnoj i privatnoj stomatoloskoj praksi u mnogo stvari razlikuju. Ono sto bi ti izvadila mrtva ladna u drzavnom domu zdravlja u mnogo slucajeva od tebe se ocekuje da spases u privatnoj praksi ili u najmanju ruku da das sve od sebe da izlecis taj zub. Zato ljudi i idu kod privatnika i placaju debele pare. Ako hoces u privatnike zaboravi filozofiju iz drzavne sluzbe, ne pije vodu. Ovo sve govorim iz prve ruke posto ima kontakta sa privatnom praksom.mia_82 napisao:na zalost, ostanak u domu zdravlja je ne moguc jer je i on u tranziciji tj stomatologija je u fazi cekanja privatizacije. poslednji stomatolog koji je primljen, primljen je davnih dana, a najmladji ima sada 47 god. ne zele podmladak!
![]()
sto se tice dodatne obuke, trudim se koliko je moguce da izfinansiram.
inace, staz je jedna velika skola, rupe iz studentskih dana su ogromne i tek tu se mogu popuniti
Ono sto cu ti reci a sto je vrlo bitno, privatnici ne vole mlade svrsene doktore koji sve znaju, a realno nemaju pojma. Ako te prime ocekuju da budes njihov ucenik i da ih slusas, tj. da radis po njihovom. Ako pokazes da ti je jasno da nisi savrsena, ako pokazes da zelis da ucis, da si svesna svojih rupa u znanju mnogo ces bolje proci nego neko ko dodje pun sebe. I slobodno uvek pitaj ako nesto nije jasno , svaki normalan stariji i iskusniji kolega ce da ti pomogne. Ako nesto ne znas da uradis trazi pomoc, pa nek uradi umesto tebe da ti vidis kako za sledeci put.
Mogo je bolje da se postavis ko mlada doktorka koja bi sada da uci zanat od starijeg kolege i koja je svesna koliko rupa ima ali je voljna i zeljna da ih popuni. Pazi garantujem da ces mnogo lakse naci posao.
-
- Aktivan član
....
Jos jedan stvar, sto se privatne prakse tice AKO OCES DA USPES MORAS DA PROPISAS KRV. Sto ce reci da mnogi mladi stomatolozi pocinju da glume doktorcine pa onda kao njihovo radno vreme ono ono. Na to zaboravi. Mozes ti da imas ograniceno radno vreme na 8 sati. Ali ima da primis sve hitne slucajeve, ima da delis svoj mobilni pacijentima, ima da se stvoris u 2 ujutru u ordinaciji ako negoga boli zub. Ako si recimo stavila cink oksid a zub proradi ima da dolazis u sred vikenda da ga otvaras. Ovo ti mrtav ozbiljan pricam. Veruj mi da sam totalno upucen u privatnu preksu i kljuc uspeha ti je pored toga da si dobar strucnjak i to da si na raspolagajnu pacijentima kad god im zatrebas.