pitanje za interniste...

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
diehexxxe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 10, 2006 9:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pitanje za interniste...

Post od diehexxxe »

Jedna moja koleginica pohadja visu medicinsku skolu i na ispitu je imala pitanje - Katepilski test. Tako nesto nije nasla u udzbeniku, nije u mogucnosti da ode na konsultacije kod profesora,sigurna je da nije pogresno procitala pitanje :D pa vas molim, da ako znate, napisete nesto o tom testu, ili mi date link (ili neke smernice) za vise informacija. Hvala :D
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

mozda Kaptoprilski test?

koristi se za otkrivanje odnosno "screening" stenoze renalne arterije kot hipertenzije.
diehexxxe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 10, 2006 9:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od diehexxxe »

Trazeci na internetu nesto o tome, nasla sam samo taj (kaptoprilski) test. pokusala sam da je ubedim da je pogresno zapamtila, ali ubedjuje me da je ipak Kaptopilski test. Pa sad...videcemo ...hvala u svakom slucaju :)
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

Test je dobio ime po leku. Kaptopril - antihipertenziv iz skupine ACE inhibitora. Zapravo je to prvi ACE inhibitor koji je u regularnoj upotrebi od kraja 80ih godina. Dejstvo mu je brzo ali traje kratko.

Danas se vise ne koristi osim kod hipertenzivne krize i testiranja.
nataly_lux
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 14, 2008 3:27 pm

Re: pitanje za interniste...

Post od nataly_lux »

katopil = kaptopril..tako da je verovatno na listicu pisalo katopilski(a ne katapilski) test....
Odgovori