pedijatrija-pesak u mokraci
pedijatrija-pesak u mokraci
Doktorka sam opste prakse kaja na selu radi sa decom i odraslima. Primetila sam kod dece cesto prisustvo vece ili manje kolicine Ca oxalata u sedimentu urina (urinse pregleda u sklopu dijagnostike drugih bolesti). Molila bih pedijatre da me savetuju da li da tu decu odmah saljem nefrologu ili da ih pratim neko vreme, pa ako se ponavalja, da posaljem onda? Hvala unapred
Hvala Darku
Darko, hvala Vam na odgovoru, pozdrav
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Savage_Rose
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 4:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
"Pesak u bubrezima" je nenormalan nalaz. Treba se svakako ispitati o čemu je reč, dok od istog ne nastane kalkuloza i ne stvori se veći problem. Unos tečnosti, nepravilna ishrana, endokrini poremećaji, recidivantne uroinfekcije...
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ja bih deci uradio ultrazvuk bubrega (abdomena), ili, ako ne radite licno ovakvu dijagnostiku, posaljite decu nekom kolegi koji radi UZ. Ako je u pitanju mikrokalkuloza, dolazi u obzire medikamentozno lecenjei nije - po mom misljenju - neophodna posebna konsultacija urologa. Ako je u pitanju pravi kamen, obavezno slati urologu.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dodatak:
Bilateralna "mikrolitijaza" zahteva IVU a u slučaju odsustva anomalija urotrakta - metaboličko ispitivanje, uključujući evaluaciju funkcije paratžlezda.
Bilateralna "mikrolitijaza" zahteva IVU a u slučaju odsustva anomalija urotrakta - metaboličko ispitivanje, uključujući evaluaciju funkcije paratžlezda.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Nemojte biti tako isključiviSavage_Rose napisao:Vragolasta Amfibija napisao:jedna ispravka,,,,decu treba slati UROLOGU a ne nefrologu![]()
![]()
![]()
![]()
Toliko !!

Prvo lekar opšte medicine, pa internista a on će već proceniti gde dalje.

Toliko.