pedijatrija-pesak u mokraci

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
anelej
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 11, 2005 4:11 pm

pedijatrija-pesak u mokraci

Post od anelej »

Doktorka sam opste prakse kaja na selu radi sa decom i odraslima. Primetila sam kod dece cesto prisustvo vece ili manje kolicine Ca oxalata u sedimentu urina (urinse pregleda u sklopu dijagnostike drugih bolesti). Molila bih pedijatre da me savetuju da li da tu decu odmah saljem nefrologu ili da ih pratim neko vreme, pa ako se ponavalja, da posaljem onda? Hvala unapred
drarko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jul 07, 2005 12:15 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drarko »

Cao koleginice. :lol:
I ja sam na slicnom radnom mestu i ja ne saljem decu jer zivim u reonu tzv. moravskog sliva i voda je ovde puna kalcijuma te je i taj nalaz u urinu "normalan". A ako ima i pratecih simptoma onda reagujem.
Pozzzz
anelej
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 11, 2005 4:11 pm

Hvala Darku

Post od anelej »

Darko, hvala Vam na odgovoru, pozdrav
radasin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 10, 2006 8:49 pm

Post od radasin »

istog sam misljenja kao kolega.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm

Post od Vragolasta Amfibija »

jedna ispravka,,,,decu treba slati UROLOGU a ne nefrologu
Korisnikov avatar
Savage_Rose
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 08, 2008 4:17 pm
Kontakt:

Post od Savage_Rose »

Vragolasta Amfibija napisao:jedna ispravka,,,,decu treba slati UROLOGU a ne nefrologu
:D :D :D :D
Toliko !!
U dobru se ne povisi! U zlu ne ponizi ...

Slika
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

"Pesak u bubrezima" je nenormalan nalaz. Treba se svakako ispitati o čemu je reč, dok od istog ne nastane kalkuloza i ne stvori se veći problem. Unos tečnosti, nepravilna ishrana, endokrini poremećaji, recidivantne uroinfekcije...
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja bih deci uradio ultrazvuk bubrega (abdomena), ili, ako ne radite licno ovakvu dijagnostiku, posaljite decu nekom kolegi koji radi UZ. Ako je u pitanju mikrokalkuloza, dolazi u obzire medikamentozno lecenjei nije - po mom misljenju - neophodna posebna konsultacija urologa. Ako je u pitanju pravi kamen, obavezno slati urologu.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Dodatak:
Bilateralna "mikrolitijaza" zahteva IVU a u slučaju odsustva anomalija urotrakta - metaboličko ispitivanje, uključujući evaluaciju funkcije paratžlezda.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Savage_Rose napisao:
Vragolasta Amfibija napisao:jedna ispravka,,,,decu treba slati UROLOGU a ne nefrologu
:D :D :D :D
Toliko !!
Nemojte biti tako isključivi :cry: , recimo u VMA se kompletnim metaboličkim ispitivanjem kalkuloze i Ekstrakorporalnom litotripsijom bave nefrolozi :roll: a nefrolitotomije i URS litotripsije litoklastom sprovode urolozi :roll: . U ostalom, nije ni bitno, bitno je da se pacijent pošalje u ustanovu tercijarne z. zaštite a lako će se tamo isti proslediti gde treba.
Prvo lekar opšte medicine, pa internista a on će već proceniti gde dalje. :wink:
Toliko.
Odgovori