IM lokalizacija i prognoza

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

IM lokalizacija i prognoza

Post od dalton »

drage kolege,

danas igrom slucaja cuh nesto sto me je dovelo u nedoumicu. diskutujuci o jednom bolesniku kolega eminentni kardiolog mi rece da je IM prednjeg zida tezi i prognosticki losiji od IM dijafragmalnog zida. da ne duzim, meni je u glavi sa fakulteta ostalo da su IM dijafragmalnog zida oni koji su tezi i sa losijom prognozom. kako mi ovaj deo kardiologije nije blizak, niti se sa tim srecem u radu molim vas da potrosite malo vremena i napisete par reci o dif dg problemima ova dva stanja.

hvala.

lep pozdrav
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mislimsvojimmozgom »

I meni, veruj mi Dalton.:))) R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

da.
nekada, dok je reperfuziona terapija bila skuplja nego danas, ta lokalizacija (uz godine strosti, itd) je isla u prilog da se ne radi koronarografija, i ne daje streptokinaza.
medjutim, ovo treba vrlo uslovno shvatiti, danas naravno svi idu na koronarografiju, i svi dobijaju stentove.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Vidim niko nije nista pisao, a intresantna je tema... Pa ajde malo da je obnovimo :)
Da, danas je AIM prednjeg zida zaista veliki problem, gotovo veci od zadnjeg, a razlozi su sto rece drbgd u tromboliticima i jos ponecem :)
Naime bolja organizacija sluzbe i trombolitici su visestruko poboljsali prognozu dijafragmalnog i inf zadnjeg zida - simptomatologija je burnija, brze se na to posumnja, obucili su se ljudi raditi i 15 odvodni EKG, pacijent se brze transportuje, dobija trombolitike...
Prednji je problem iz bar cetiri razloga: simptomatologija je tisa, cesto vata desnu komoru, koja se bas i ne vidi najbolje na standardnom EKG-u, a ne sete se ljudi bas standardno uraditi desne prekordijalne odvode (postoji i problem u tumacenju nalaza) niti ima svaka ustanova mogucnost da uradi enzime u svako vreme, cesce daje i to u principu ozbiljnije poremcaje ritma i cesce daje kasne komplikacije...
Sve to zajedno cini da je on danas preuzeo primat goreg (iako daleko od toga da je dijafragmalni naivna stvar).
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Re: IM lokalizacija i prognoza

Post od dalton »

hvala drbgd i sasasa

lep pozdrav
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am