Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.
Godinama smo slusali bajke o magicnom Lipitoru koji skida holesterol i time smanjuje rizik od kariovaskularnih oboljenja. Cak je objavljena studija u renomiranom New England Journal of Medicine gde su istrazivaci uradili meta-analizu studija efikasnosti i zakljucili da holesterol nema bezbednu granicu, t.j. da je i 0 bolja od jedan. Nekoliko lekara prijatelja su poceli sami sebi da prepisuju Lipitor da smanje vrednosti vec niskog holesterola.
Pri tom, pre par dana je taj isti New England Journal of Medicine objavio studiju koja pokazuje da, u stvari, nivo holesterola (i LDL i HDL) nije problematican osim ako pacijent VEC IMA "preexhisting" kardiovaskularan problem. Znaci - ako nema drugih faktora rizika (stil zivota, nasledni faktori, godine) visok holesterol sam po sebi ne treba leciti. Po toj studiji, koriscenje statina da se holesterol smanji (a u tome su ovi lekovi nesumnjivo efikasni) smanjuje verovatnocu kardiovaskularnih problema kod pacijenata koji nemaju druge tegobe samo 0.03% a sansa tezih nuspojava je 15%, te prema tome zvanicna preporuka je da se statini daju ne osobama sa visokim holesterolom, nego onoj podrupi tih osoba koja takodje ima i kardiovaskularne tegobe ili druge faktore rizika.
Evo primera koji me je naveo da o ovome razmisljam:
Moj muz je dugo godina kuburio sa visokim holesterolom. Przeno ne jedemo, zumance nije pojeo godinama , oboje idemo u teretanu minimum 4 puta nedeljno, on ima skolski pritisak 120/80 i odlicnu tezinu 185cm, 80kg. Niko u porodici mu nije imao probleme sa srcem.
Medjutim, pre par meseci mu je dijagnostikovana hipotireoza. Endokrinolog kod koga smo otisli je uradila uz na kome nema nikakvih promena i vec mesec dana pije Synthroid 75mcg dnevno. Sledece nedleje ide na kontrolni pregled. Lekar mu je rekao da ce onda da odredi da li je statin potreban. Njenu je inace ukupni holesterol 220 (gornja granica je 130) i jako je visok los.
Mene interesuje - ozbirom na ovo novo istrazivanje, da li je potrebno da pije statine? Nema nijedan od faktora rizika i kada sredi nivo tirodinih hormona holesterol ce mozda da se spusti (ali verovatno i dalje iznad gornje granice). Kako bi ste postpuili da je on Vas pacijent?
Zaista postoji struja u medicini koja tvrdi da izolovana hiperholesterolemija, bez ostalih poremecaja u sklobu metabolickog sindroma, i bez drigih rizikofaktora, ne zahteva lecenje.
Da se preslisamo:
1) osoba ne pusi
2) nema povisen pritisak
3) nije gojazna
4) nema poremecaj secera
5) nema genetsku predispoziciju odn. porodicnu istoriju bolesti
Ne bih davao nikakvu medikamentoznu terapiju ovakvoj osobi, samo bihsavetovao dijetu u smislu promene vrste hrane - smanjen unos hrane bogate mastima i ugljenim hidratima, vise belancevina, vise povrca i svezeg voca.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Zaista postoji struja u medicini koja tvrdi da izolovana hiperholesterolemija, bez ostalih poremecaja u sklobu metabolickog sindroma, i bez drigih rizikofaktora, ne zahteva lecenje.
Da se preslisamo:
1) osoba ne pusi
2) nema povisen pritisak
3) nije gojazna
4) nema poremecaj secera
5) nema genetsku predispoziciju odn. porodicnu istoriju bolesti
Ne bih davao nikakvu medikamentoznu terapiju ovakvoj osobi, samo bihsavetovao dijetu u smislu promene vrste hrane - smanjen unos hrane bogate mastima i ugljenim hidratima, vise belancevina, vise povrca i svezeg voca.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
odlicna tema!
prekjuce sam napisao u "kardiologiji" clanici Jasni koja je postavila slicno pitanje...
na osnovu procitane literature i rada sa pacijentima misljenja sam da u pomenutoj situaciji ne treba davati medikamentoznu terapiju. ishranu svakako treba korigovati.
Hvala na odgovorima. Zaista su te dve struje zbunjujuce. Ja sam zaplasena "baukom" holesterola jer su u mojoj porodici dosta kuburili sa tim (mada je kod mene sve u redu, verovatno dok ne dodje Njeno Velicanstvo Menopauza ) ali sam bila misljenja, dok nisam procitala ovu najnoviju studiju, da svakako treba insistirati na statinu da se smanji holesterol, koliko god da ga smanji regulacija tiroide. Ali sve mi se visi cini da je steta veca nego korist a i sama sam naklonjena tome da telo ipak u najvise slucajeva moze samo da se izbori i ne treba narusavati ravnotezu ako je ikako moguce...
Ne kubure ljudi sa holesterolom nego sa prasetinom, i jagnjetinom, svinjskim vratom, krmenadlama....pa ko jos moze da odoli svinjskom vratu sa rostilja, pa jos onim slatkim divnim masnim delovima oko kosti koju ostave sa kraj da oglodju mmmmmmmmm Ah da sve se to zaliva vocnim sokicima i kokakolicama , i naravno alkoholom......da li sam zaboravio mastan burek....aj me majko...
studentbgd napisao:Ne kubure ljudi sa holesterolom nego sa prasetinom, i jagnjetinom, svinjskim vratom, krmenadlama....pa ko jos moze da odoli svinjskom vratu sa rostilja, pa jos onim slatkim divnim masnim delovima oko kosti koju ostave sa kraj da oglodju mmmmmmmmm Ah da sve se to zaliva vocnim sokicima i kokakolicama , i naravno alkoholom......da li sam zaboravio mastan burek....aj me majko...
u ovome je najveca istina. cim vam farmaceutska industrija ponudi magicnu pilulu koja ce vas "izleciti", bez menjanja vasih navika... tu nesto smrdi.
Hm.... jako zanimljiva diskusija, ja imam malo drugacije stavove kada je u pitanju holesterol od vecine kolega, evo recicu vam moje misljenje.
@Majmunche
Ako je trenutna vrednost ukupnog holesterola kod vaseg supruga 220mg/dL to nije visoka vrednost ukupnog holesterola vec na granici normalne vrednosti tkz borderline vrednost, to je 5.68 mmol/L sto i nije tako lose IAKO su najnovije preporuke da holesterol treba da bude ispod 5.00mmol/L ili 195mg/dL a to se malo redje srece u klinickoj praksi, do skora, pre par godina referentna vrednost je bila 5.5mmol/L , 5.2mmol/l zavisno od laboratorije. Ne znam odakle vam vrednost od 130 mg/dL kao gornja granica za ukupni holesterol!!? To je ispod 4.00mmol/L . Gde su vam radjene analize u kojoj drzavi,gradu? Imformativno me zanima.
Posto vas suprug i vi vodite jedan zdrav zivot potrebno je da pored svega navedenog sto ste opisali i sto je preporucio dr Ivica pokusate jos da kontrolisete i stres posto i on moze biti okidac za skok holesterola a i za druge disbalanse u organizmu, verovatno razumete o cemu govorim. Takodje to mogu biti i neki lekovi koji mogu tranzitorno dovesti do skoka holesterola....Vasem muzu je holesterol normalan, preciznije, na granici normalnog i povisenog i ne zahteva nikakvo medikamentozno lecenje po mom misljenju.
Ne mogu a da ne pomenem da je holesterol i te kako neophodan za neke zivotne funkcije, on ucestvuje u sintezi celiskih membrana i sintezi steroidnih hormona i radi joj sto sta, tako da previse nizak holesterol takodje nije dobar, cak i kada se radi o niskom nivou LDL-a koji se smatra glavnim aterogenim faktorom u nastanku kardiovaskularnih bolesti. Da ovo od 130mg/dl nije donja granica za ukupni holesterol ili gornja granica za LDL holesterol?
Evo ja cu vam reci svoje misljenje kada je u pitanju primena statina na vasem primeru konkretno.
Ako bi doslo do daljeg skoka ukupnog holesterola preko 240mg/dl onda bi moglo da se prica o hiperholesteremiji sekundarnog tipa kod vaseg supruga a u tom slucaju bi bilo potrebno prvo resiti problem hipotireoze, a zatim ako ne dodje do korekcije holesterola ukljuciti neki od statina jer bi se u tom slucaju najverovatnije radilo o udruzenom obliku hiperholesteremije a ne o sekundarnom obliku. Stim u vezi vas doktor vam je dao odlican savet, kao sto i sami rekoste da se tek kasnije ako bude potrebno ukljuci neki statin, tj ako se potvrdi da postoji udruzeni oblik i to ako vrednost holesterola predje granicu od 240mg/dL. Bar bi tako trebalo da vam objasi....osim ako ... Za sada nemate potrebe da budete zabrinuti bar kada je holesterol u pitanju. Ja licno u ovom slucaju ne bih ukljucivao statine, bez obzira sto to prema ciframa jeste povisen holesterol, mislim da nije neophodno tretirati ga medikamentima. Aliiii...ko zna..mozda vas doktor Biii, sada je postalo pomodarstvo imati holesterol ispod 5.00 ili manje od 200mg/dL govorim o ukupnom holesterolu.
Visok holesterol je onaj koji ide preko 7.0 mmola/L veoma visok onaj koji ide preko 8,0mmol/L i to retko mogu biti sekundarni oblici sa tolikim vrednostima te zahtevaju tretiranje medikamentima...Medjutim to ne znaci da ce statini biti automatski ukljuceni vec se daje jedan period od deset meseci gde se savetima i dijetom regulise holesterol, menjajuci zivotne navike pacijenta, kontrola stresa itd.. Tek ako u periodu od deset meseci dijete promene nacina zivota i eliminacije faktora rizika ne dodje do normalizacije pocinje se sa statinima i to sa manjim dozama, koje se kasnije povecavaju, znaci statini se ne ukljucuju odmah ni kod holesterola od 8mmol/L a da ne pricamo o holesterolu na granici normalnih vrednosti. Po ovom istrazivanju kako sam ja razumeo statine ne bismo ukljucivali ni kada holesterol predje visoke vrednosti ako pacijent nema neke od faktora rizika ili neku kardiovaskularnu bolest. Nije mi jasno zasto je neophodno da se pojavi simptomatologija ako se zna da je ateroskleroza godinama asimptomatska i da se razvija gotovo od rodjenja a da kada se pojave simptomi ona predstavlja tek samo manifestaciju vec ireverzibilnog procesa. Zar nije efikasnije napraviti prevenciju i usporiti proces atroskleroze snizavanjem LDL-a puno pre sto krvni sudovi doju u stadijum ireverzibilnog procesa sa simptomatskom manifestacijom. Ako znamo da je holesterol jedan od glavnih faktora koji pored ostalih ne manje bitnih dovodi do ateroskleroze, srcanog i mozdanog udara zasto je potrebno cekati i ne preduzeti nista, naravno govorim o visokom i veoma visokom holesterolu koji tesko moze biti sekundarni. Ispada da statini nemaju nekog velikog uticaja u usporavanju ovog procesa ali meni to zaista deluje apsurdno. U principu generalno mislim da je previse panici i u svetu i kod nas kada je u pitanju visina holesterola, on moze dovesti do ateroskleroze ali se moze uspesno i kontrolisati i drzati najednom prihvatljivom nivou, a to nemora bas da budu striktno referentne verednosti koje je propisala laboratorija
Moja mama ima velikih problema sa holesterolom (7,2) i trigliceridima (2). Uvek je bila mrsava, ali sada to postaje veoma zabrinjavajuce, jer nikada nije bila mrsavija. Ima ceste aritmije, gusenje, pritisak stalno varira. Pre par dana bila je kod interniste, uradjen je UZ i rekli su joj da je trbusna arterija veoma masna i da sluzokoza zeludca nije u redu. Cula sam za Statin, pa me interesuje da li da joj kupima da pije!!! Unapred hvala
Evo odgovoricu vam, iako ovo nije mesto za takvu vrstu pitanja. Ovo je podforum ospste strucne diskusije, namenjen je za razmenu strucnih iskustava i nije namenjen za pitanja pacijenata, osim kada se pacijent lazno predstavi kao lekar koji prati poslednja naucna istrazivanja iz oblasti medicine.
Za vasu mamu potreban je pregled i uvid u medicinsku dokumentaciju, trebalo bi da se posavetujete sa vasim lekarom, postoji puno pitanja na koja treba dati odgovor. Npr..Da li je vasa mama dijabeticar? Koliko godina ima vasa mama, da li je vasa mama u menopauzi, koji tip aritmija ima, sta znaci to da sluzokoza zeluca nije uredu, jel ima gastritis ili je nesto drugo u pitanju, koje su analize radjene, kojim pregledom je utvrdjeno da postoji problem sa zelucem?Da li je radjen eho srca, test oprerecenja,holter. Od kojih bolesti boluje, koje lekove uzima, je li asmaticar ili ne? Koji je dijametar abdominalne aorte, ima li drugih promena na aorti?Da li je pacijentkinja pokretna ili je lezeci pacijent?Kakva je funkcija stitne zlezde,TSH, T3, T4? Da li uzima neke analgetike, brufen , diklofen i sl. Ima li otoka na nogama, kog tipa si otoci, kakva je prebojenost koze i vidljivih sluzokoza, da li ima bolove u stomaku, koliko su cesti, gde su lokalizovani, kakva je zucna kesa, jetra pankreas, ima li ksantoma jel mokri normalno, opsti pregled mokrace, Kakva je stolica, opste stanje pacijenta,, krvna slika i biohemiske analize, za koje vreme i koliko je pacijent izgubio na tezini, kolika je trenutna tezina i visina i jos niz podataka koji se dobijaju samim pregledom i jos puno pitanja na koja je potrebno odgovoriti a to je nemoguce bez fizickog prisustva pacijenta.Zato je moj savet da se o eventualnoj primeni statina dogovorite sa vasim ordinirajucim lekarom koji ima potpun uvid u njenu patologiju.
Povisen Holesterol nije povezan samo sa unosom hrane , najvecim delom on se sintetise u jeti a jednim manjim delom se unosi u organizam hranom, ne znaci da ce visok holesterol imati samo oni koji dobro krkaju i koji su debeli, on se javlja i kod mrsavih, a nije nemoguce da onaj ko ima 120 kg ima normalan holesterol. Povisen holesterol predstavlja poremecaj metabolizma masti moze biti kao hiperholesterolemija porodicnog tipa usled nedostatka nekih enzima ili nekih celiskih receptora(da ne ulazimo dublje u problematiku) ili kako sekundarni oblik usled nekih bolesti kao sto su dijabetes, hipotireoza, opstruktivna zutica, nefrotski sindrom, uremija itd, moze biti povezan i sa unosom nekih lekova, glukokortikoidi, beta blokatori, diuretici..
Znaci nemoze se na forumu dati odgovor i napraviti procena da li vasa mama TREBA da pije statine i KADA treba da pocne da uzima statine vec je procenu neophodno da uradi ordinirajuci lekar. Procena se ne donosi samo na osnovu visine holesterola vec i na osnovu kompletne klinicke slike pacijenta takodje izbor leka treba da napravi vas lekar, da uz minimalnu dozu postignete najbolji moguci efekat.
Molim vas da VASA pitanja postavljate u okviru foruma koji je za to predvidjen. Jer ako ovako pocnemo ovaj forum ce u potpunosti da izgubi svoj smisao.
Puno pozdrava