Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.
Poshto je forum neuropsihijatrija zakljuchan do daljnjeg, zanima me STRUCHNO mishljenje o imusic-i.
Kratka digtresija:
Imusica (inteligentna muzika), muzika -> muzika chija su pesme modifikovane IMAGINACE tehnologijom. To je ustvari uglavnom muzika zanra fank ili klasike, ali je sushtina shto je modifikovana, ubrizgani su posebni zvukovi u pesme tako da "budi" mozak. U zavisnosti shta se zeli postici budi odredjene regije mozga. Postoje paketi za kreativnost, povecanje iq, fitnes... hiperlink http://www.imusicseries.com/research/
Ako nije problem odgovorite i na email [email protected]
Da ja sam citao o tome isto,i takva muzika se moze naci na YouTube,mada nije nista posebno.Iskreno mislimm da su Polonske igre od Ivana Borodina,ruskog kompozitora,mnogo bolje.
Ne znam da li je ovde bas to u pitanju--ali danas se za preoperativno umirivanje pacijenata vec koristi tzv Binaural Beat koji se prethodno pokazao superiornijim u odnosu na placebo u kontrolisanim istrazivanjima.
Binaural Beat funkcionise na relativno jednostavnom ali veoma interesantnom principu. Kada dodje do fizickog kontakta dva tona slicnih ali ne istih frekvencija stvara se 'beat' (pulsiranje) i to u frekvenciji koja odgovara frekventnoj razlici izmedju te dve frekvencije. To je nesto sto se lako da demonstrirati kada se ugadja muzicki instrument. Drugim recima, ako je prvi ton recimo 400Hz, a drugi 410Hz, oni ce se "potuci" stvarajuci 'beat' od 15Hz.
E, sad--kod terapijske primene Binaural Beat-a ova dva tona se emituju u svako uvo ponaosob putem stereo slusalica. Iako medju njima nema fizickog kontakta--mozak sam stvara pulsacije u frekvenciji koja odgovara njihovoj frekventnoj razlici. Taj fenomen se zove Binaural Beat i ima sposobnost 'entraining'-a tj., savijanja frekvencije mozdanih talasa prema frekvenciji 'beat'-a. (Tu sposobnost, doduse slabije, imaju i obicne nebinauralne nize frekvencije koje su se od davnina koristile u ritualima uvodjenja u trans uz pratnju raznih ritmova itd. Primer iz svakodnevnog zivota je na radnom mestu gde se pazi da vibracija i buka ne izazovu nezeljeno smanjenje frekvencije mozdanih talasa radnika)
Prilikom terapijske primene Binaural Beat-a najcesce se koriste specijalni programi koji krecu od recimo 20Hz i postepeno se spustaju do recimo 7, pa i nize. Beat na tom svom putu "pokupi" mozdane talase putem 'entraining'-a i dolazi do smanjenja njihove frekvencije paralelno sa smanjenjem frekvencije Binaural Beat-a. Pazljivo odabrana frekventna podrucja mogu imati umirujuci efekat sto se vec koristi u svetu za nemedikamentno preoperativno umirivanje pacijenata.
Nazalost, Binaural Beat se danas koristi i na svakojake naucno nepotkrepljene nacine (programi za izlazenje iz tela, povecavanje inteligencije i slicno) no to ne osporava cinjenicu da je njegovo koriscenje u preoperativne sedativne svrhe sasvim legitimno potkrepljeno rezultatima kontrolisanih istrazivanja.
Tigervegan napisao:Potkrala mi se matematicka greska (prava doktorska ) beat izmedju 400 i 410Hz ce biti 10, a ne 15HzHz.
Uzeo sam jedan software koji koristi binauralne bitove i time, namenski, omogucuje promenu psihichke slike u zeljeno stanje, "Brainwave generator". Normalno, ne koristim ga jer imam epilepsiju ali s obzirom na opasnosti ni neznam, generalno gledano, da li je to program koji se koristi samo preventivno ili pomaze usavrshavanju, zato shto ga prezentiraju, komercijalno.
Tigervegan napisao:Potkrala mi se matematicka greska (prava doktorska ) beat izmedju 400 i 410Hz ce biti 10, a ne 15HzHz.
Uzeo sam jedan software koji koristi binauralne bitove i time, namenski, omogucuje promenu psihichke slike u zeljeno stanje, "Brainwave generator". Normalno, ne koristim ga jer imam epilepsiju ali s obzirom na opasnosti ni neznam, generalno gledano, da li je to program koji se koristi samo preventivno ili pomaze usavrshavanju, zato shto ga prezentiraju, komercijalno.
zlett napisao:Da ja sam citao o tome isto,i takva muzika se moze naci na YouTube,mada nije nista posebno.Iskreno mislimm da su Polonske igre od Ivana Borodina,ruskog kompozitora,mnogo bolje.
upravo to sad slusham
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ruku na srce, jedino što sam od iMusica isprobala je CD koji ima ulogu "kofeinske bombe"... I moram da priznam da sam posle 3-4 minuta primetila da ne mogu da sedim "s mirom", već da moram da ustanem i radim nešto... Moguće da je autosugestija.
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night.
zlett napisao:Da ja sam citao o tome isto,i takva muzika se moze naci na YouTube,mada nije nista posebno.Iskreno mislimm da su Polonske igre od Ivana Borodina,ruskog kompozitora,mnogo bolje.