dr ivica napisao:
Sad odjednom obnavljaju Domove zdravlja, kao da je to ne znam kakva tekovina javnog zdravstva. A da podsetim, koncept Doma zdravlja prvi put je izmedju dva rata testiran u onoj cuvenoj Pekam opstini u Londonu (odakle su Del Boj i Rodni iz serije "Mucke" alias "Only fools and horses"). Posle samo godinu-dve, odustali su Englezi od toga i rekli: ovo je potpuno nefunkcionalno i ne valja! Ali, preuzeli su ga Sovjeti, pa eto, posle "oslobodjenja" 1945. godine i mi dobismo ovakav nakardni sistem, koji je porodicne lekare oterao sa scene. Tako danas i posle vise od pola veka od ove sramote nasi "strucnjaci" za javno zdravlje kreiraju politiku prema tom istom propalom modelu!
Istina.
Nego, pitanje za koleginice i kolege - da li ste ikada probali da odete u Dom zdravlja kao pacijent, ali da ne kazete da ste dr, da malo osetite na svojoj kozi kako je to biti pacijent u Srbiji?
Ja jesam, bilo je vise nego poucno. Svi ti uputi koji su potrebni, iako su neki dupli (specijalista me posalje na pregled, ali ja pored njegovog uputa moram da se vratim u Dom zdravlja, da bih uzela uput lekara opste prakse, koja mi kaze da ona ne moze da napise upit za subspecijalisticki pregled, da to moze samo specijalista, ja kazem da imam uput specijaliste, ali da mi traze i uput iz Doma zdravlja, zena pise uput i krsti se), sva ta cekanja, lekari pustaju preko reda one koji dolaze preko veze, iako nas nekoliko stoji u hodniku i uredno ceka svoje vreme, jer se insistira da se pregledi zakazu. Ah, da - i to zakazivanje - telefon zvoni mnogo puta pre nego sto neko podigne slusalicu, onda vam saopste da nema slobonih termina u naredne dve nedelje, onda zakazete kad vec i zaboravite zasto ste krenuli kod lekara, a onda u hodniku gledate kako pred vama uvode one koji nemaju zakazano, ali imaju vezu,....
Mozda sam malo oduzila, ali - nije svemu kriv sistem, ima nesto i u nama samima, u nasem pristupu, u nasem stavu.
Zavrsicu citirajuci Mahatmu Gandija:
Be the change you want to see in the world!