beli mantil Vs. uniforma

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

beli mantil Vs. uniforma

Post od studentbgd »

E ovo do sad niko nije pitao :D
Sta vise volite beli mantil ili uniformu?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Tu bas i nije dilema "voleti" ili "ne voleti". Kao prvo, uniforma je zastitna odeca. Kao drugo, ukoliko se obuce samo mantil preko "civilne" garderobe, vece su sanse da se bolnicki prostor dodatno kontaminira bakterijama unetim spolja.
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

otkopcani mantil i ruke u đep :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Veljko Jovanovic napisao:Tu bas i nije dilema "voleti" ili "ne voleti". Kao prvo, uniforma je zastitna odeca. Kao drugo, ukoliko se obuce samo mantil preko "civilne" garderobe, vece su sanse da se bolnicki prostor dodatno kontaminira bakterijama unetim spolja.
Amin!

Nisam znala da danashnji studenti medicine imaju tako puno vremena da razmishljaju o ovakvim temama :)

Ja uvek glasam za kompletnu uniformu, teget pantalone, bele charape, ravne klompe, ne drvene, bela kratak rukav ruska kragna uniforma, vezana kosa, bez shminke i nakita, olovka u gornjem dzepu, maramica i parche papira u desni dzep i sat u levi, rukavice ako se radi o pacijentima sa zaraznim bolestima, maska na lice ako smo mi prehladzeni :)

Uniforma pre svega treba da shtiti pacijenta pa i nas, treba da nas obelezi i da je udobna kako bi omogucila da sve aktivnosti koje treba da obavimo sa pacijentom obavimo praktichno i svrsishodno.

Znam da je to u dr svetu i nebitno kao kod nas, nemate toliko direktan kontakt sa pacijentima, obichno se sve svede na razgovor u kancelariji, salim se, svi medicinski radnici bi trebali da shvataju kolika je bitnost uniforme na poslu a ne da to postane udeshavanje i ukrashavanje.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

ja imam malo drugacije misljenje o ovome.

dakle, ono sto sam ja imao prilike da vidim u tom inostranstvu (EU) je da su lekari sve vreme u "civilu" sa obaveznom identifikacijom. uniforma se oblaci kada se ide u salu za intervencije ili kada provodite duze vreme (dezurstvo) sa pacijentima, i to zbog komforta :)

nedavno je donet propis u UK u kome se zabranjuje ulazak u intenzivnu negu sa dugim rukavima, kravatom (za koju su ustanovili da je najprljavija i da se ustvari i najredje pere), a odavno su bili zabranjeni satovi i prstenje. o tome se moze procitati na sajtu bmj.

ja mislim da bakterija spolja doneta na mojoj civilnoj odeci nece da skoci sa mene na pacijenta ili opremu. kontakt je ono sto je najrizicnije i tu mi imamo najveci problem. mi nismo u stanju da naucimo osoblje ustanova i posetioce da redovno peru ruke pri ulasku na odeljenje, jer, boze moj, svi su prali ruke kad su krenuli od kuce, i svi zaboravljaju sta su sve dodirnuli usput. o muskarcima koji izlaze iz toaleta zakopcavajuci pantalone (kao znak da slavini nisu ni prisli) necu ni da govorim. iako mislim da je, uvidom u razlike u higijeni zenskih i muskih toaleta, situacija kod zena i gora (iako mi to nikad nije ulazilo u glavu).

drugi problem je pranje uniformi... ja sve svoje uniforme perem kod kuce, i vidim da su moje uniforme bele, za razliku od onih koje se peru u bolnickom veseraju. i to verovatno sa sve drugim carsafima, pelenama, krpama... jednostavno ne verujem da su te stvari oprane bolje i kvalitetnije od pranja u kucnim uslovima. zbog toga i ne verujem u pricu da je civilna odeca kontaminirana znacajnije od uniformi, i bas bih voleo da me neko uputi na neki tekst o tome.

o identifikaciji... ne moze beli mantil da nas "obelezi"! to je istorija. moramo biti obelezeni imenom i prezimenom i specijalnoscu kojom se bavimo. i to tako da bi svi u svakom trenutku znali o kome se radi.

a bas da mi neko propisuje sta cu u koji dzep, pa nemojte preterivati.

secam se samo kakva je jeres bilo nositi slusalice oko vrata za vreme studija (tek se pojavile prve doktorske serije...), morale se drzati bas u dzepu, a vidi ga sad...

lep pozdrav
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 7:18 pm

Post od Nikola M. »

Po meni, bolje su uniforme. Kao sto ste vec rekli mantil moze da doprinese kontaminaciji radnog prostora... Mantilom moze da se desi da slucajno nesto zakacite i oborite,kao sto se meni desavalo. A i u srednjoj su nas stalno terali da nosimo mantil. Bilo kako bilo, mantil ili uniforma sluze kako bi nas zastitili,ali sve jedno kad ih i onako dobijamo jednom u pet godina, pa sami moramo sebi da sijemo....
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
B.M.W.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 8:07 pm

Post od B.M.W. »

uniforma definitivno!
Jednog lepog dana veseraji u nasim KC ce prati, da belo bude zaista belo, da ce svi imati redovno ciste,ispeglane, jednake uniforme za sve zaposlene i svi ce imati kartice sa imenom, prezimenom, specijalnoscu, a ne da od cistacice mislim da je profesor (da ne kazem i obrnuto) :lol:
Ms Crohn
Odgovori