ja imam malo drugacije misljenje o ovome.
dakle, ono sto sam ja imao prilike da vidim u tom inostranstvu (EU) je da su lekari sve vreme u "civilu" sa obaveznom identifikacijom. uniforma se oblaci kada se ide u salu za intervencije ili kada provodite duze vreme (dezurstvo) sa pacijentima, i to zbog komforta
nedavno je donet propis u UK u kome se zabranjuje ulazak u intenzivnu negu sa dugim rukavima, kravatom (za koju su ustanovili da je najprljavija i da se ustvari i najredje pere), a odavno su bili zabranjeni satovi i prstenje. o tome se moze procitati na sajtu bmj.
ja mislim da bakterija spolja doneta na mojoj civilnoj odeci nece da skoci sa mene na pacijenta ili opremu. kontakt je ono sto je najrizicnije i tu mi imamo najveci problem. mi nismo u stanju da naucimo osoblje ustanova i posetioce da redovno peru ruke pri ulasku na odeljenje, jer, boze moj, svi su prali ruke kad su krenuli od kuce, i svi zaboravljaju sta su sve dodirnuli usput. o muskarcima koji izlaze iz toaleta zakopcavajuci pantalone (kao znak da slavini nisu ni prisli) necu ni da govorim. iako mislim da je, uvidom u razlike u higijeni zenskih i muskih toaleta, situacija kod zena i gora (iako mi to nikad nije ulazilo u glavu).
drugi problem je pranje uniformi... ja sve svoje uniforme perem kod kuce, i vidim da su moje uniforme bele, za razliku od onih koje se peru u bolnickom veseraju. i to verovatno sa sve drugim carsafima, pelenama, krpama... jednostavno ne verujem da su te stvari oprane bolje i kvalitetnije od pranja u kucnim uslovima. zbog toga i ne verujem u pricu da je civilna odeca kontaminirana znacajnije od uniformi, i bas bih voleo da me neko uputi na neki tekst o tome.
o identifikaciji... ne moze beli mantil da nas "obelezi"! to je istorija. moramo biti obelezeni imenom i prezimenom i specijalnoscu kojom se bavimo. i to tako da bi svi u svakom trenutku znali o kome se radi.
a bas da mi neko propisuje sta cu u koji dzep, pa nemojte preterivati.
secam se samo kakva je jeres bilo nositi slusalice oko vrata za vreme studija (tek se pojavile prve doktorske serije...), morale se drzati bas u dzepu, a vidi ga sad...
lep pozdrav