Pre neki dan odem do lokalnog doma zdravlja da obidjem kolege, kad mi koleginica (inace spec. opste medicine kao i ja) u razgovoru ladno saopsti: "Ja ne lecim bolesti stitne zlezde, ja pacijenta pripremim, a on (endokrinolog), neka radi svoje, bas me briga, zasta je subspecijalizirao endokrinu, to je njegov posao!". Malo se iznenadih, prosto mi je bilo zao sto cujem to, ocekivao sam da cemo da imamo iste stavove, da ce i ona da se zali sto nema klinicku autonomiju i sto je sistem svakog dana sve gori i gori, samo nas gusi i pojedinim "svetim karavama" prinosi "darove", a nas specijaliste opste medicine tretira kao da ne postojimo. Eto, kad smo vec kod endokrinologije, pa otkad je normalno da ako ja napisem uput (ovo je bilo dok sam radio u drzavnoj primarnoj zdravstvenoj zastiti kao izabrani lekar) pacijent PLACA za tireohormone, a ako mu uput izda (ili u izvestaju predlozi) endokrinolog, onda se NE PLACA NISTA?! Znaci li to da samo endokrinolog zna kad je potrebno uraditi TSH, T3 i T4? Obratite paznju - placa se i ako iste analize trazi "obican" internista, kolega bez subspecijalizacije...?!!! Znaci, SVI SMO BLESAVI, NEMAMO POJMA, samo je on, sa godinu dana koliko mu traje ta subspecijalizacija, naucio sve sto treba, a mi smo dzaba isli na studije, na specijalizacije i na ko zna kakva usavrsavanja...
Srbija je stvarno zemlja cuda. Nasa medicina, lekari i narod - sve je to naviklo da se odmah trazi "majstor za pokvaren deo" - ako je besika ili prostata - urolog, ako je bureg - nefrolog, ako je zeludac ili crevce - gastroenterolog, limfni cvor - hematolog, hromoni - endokrinolog, srce - kardiolog, mozak - neurolog, koza - dermatolog... I za sve to ove "glavne dase" su jedini koji ISTA ZNAJU, nemoj neko da bi probao makar i one najcesce bolesti sam da leci, ne pipajte nista, samo pisite upute i recepte, uzmite vasih 500-600 evra mescno i cutite! Prehlada - otorinolaringologu! Svrab - koznom! Bilo kakva temeratura - infektologu! Pritisak - internisti. Svakom svoje! A ako ne znate kome - onda uput SVIMA! Ne daj Boze da zenu bole trbuh i ledja, ima da se proseta od ginekologa do hirurga, od gastroenterologa do nefrologa, od fizijatra do reumatologa... I na kraju (moram da kazem ovo, jace je od mene, oprosticete)

Mladim kolegama koji su se vec unesrecili, pa zavrsili medicinu, skrecem paznju na jednu lepu i razumnu podelu medicinskih grana, koju bi neki da ukinu i da nam uzurpiraju svako pravo na rad:
Medicina se deli na INTERNISTICKE i HIRURSKE grane. U ove druge spadaju HIRURGIJA, PLASTICNA HIRURGIJA, KARDIOHIRURGIJA, GRUDNA HIRURGIJA, NEUROHIRURGIJA, ORTOPEDIJA, UROLOGIJA, OFTALMOLOGIJA, ORL i MAKSILOFACIJALNA HIRURGIJA.
Ne saljite pacijente specijalistima ovih specijalnosti, osim ako ima jasnih indikacija za operaciju - i ako pacijenti zaista zele da se operisu. Nemojte da vam od ovih HIRURGA dolaze izvestaji sa predlozenom medikamentoznom terapijom - to ste mogli da ordinirate i sami. Jednom i zauvek: UROLOG OPERISE, ima za njega posla koliko hocete - a cistitise i uretritise i benignu hiperplaziju prostate lecicete sami! Isto vazi i za druge "operatore" - ortoped, na primer, leci prelome, stavlja gipsove, menja kukove... Ortoped NE LECI ISHIJAS ni humeroskaplarni periartrit, to je najgora glupost koju vidjamo svakodnevno u Srbiji! Za sve hirurske grane ima itekako dovoljno patologije koja zahteva operativno lecenje - neka se lekari tih specijalnosti bave time! Slicno - za sve subspecijaliste ima itekako dovoljno retkih bolesti kojima ce se baviti, nije pritisak za kardiologa (nije ni za internistu!), nije obican dijabetes za endokrinologa, nije bronhitis za pulmologa. (Nije ni za PNEUMOFTIZIOLOGA, tek tu je ceo apsurd ovdasnjeg zdravstva upecatljiv, u gradu u kome zivim i radim pneumoftiziolog pregleda svakog pacijenta za koga se trazi RTG pluca, kao da niko drugi ne znam da pogledam PA snimak, kao da mi lekari opste medicine i specijalisti opste medicine ne znamo da lecimo bronhitise i pneumonije???!)
Ministar je svojevremeno (u nizu guposti koje je ucinio) ukinuo/zabranio volonterske specijalizacije i subspecijalizacije. Pritom, neometano je nastavljen upis studenata na studije medicine i sada imamo GOMILU lekara koji, navodno, nisu kompetentni maltene ni za sta, vec mogu samo da pisu upute "kolegama" koje su se prethodno domogle "isplativijih" pozicija. Takodje, imamo i hiljade nezaposlenih lekara, koji i da hoce NE MOGU da se dalje usavrsavaju, cak ni o svom trosku, jer je zabranjeno. A zasto??? Da ne bi doslo do pobune. Jer, lako je smiriti i ucutkati 100 lekara koji su tek diplomirali, bez njih se moze, nije steta. Ali sta ako nam se dvojica gastroentrologa u celom jednom regionu pobune, "ode mast u propast!", ako sad odjednom kazemo da moze svaki internista i svaki specijalista opste medicine da ide o svom trosku na subspecijalizaciju gastroenterologije, ova ce dvojica nevidjeno da se nasekiraju, ima da prestanu da rade, i onda sledecih godinu-dve nece imati ko da napravi ni jednu gastroskopiju, ni jednu kolonoskopiju, bice HAOS! Eeee, to ministar ne zeli, pa nam ne dozvoljava da se usavrsavamo. Dovoljno ih je (na kraju krajeva, i on je jedan od njih!), ne treba vise...
Zbog svega ovoga, zbog BEZORAZLUKA kojim manipulisu sa nama, preko "Lekarse komore", preko KME, preko raznih kolektivnih ugovora, uredbi, dopuna, odluka i sl... - NE DAJTE DA VAS IKO VISE DEGRADIRA!
Budite ono za sta ste se i skolovali, KOMPETENTNI LEKARI, doktori medicine, ljudi koji bolesnima i napacenima RESAVAJU PROBLEME. Nemojte, kao koleginica sa pocetka ovog teksta, da se sklanjate u stranu i da trazite izgovore. NE DAJTE SE! Radite ono sto znate i ne dajte drugima da vam uzimaju posao.
Pozdrav!