zubici kod beba - molim nekog strucnog

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kikid
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 18, 2007 4:10 pm

zubici kod beba - molim nekog strucnog

Post od kikid »

Bebi od 11 meseci su pocele da se pojavljuju crne flekice po zubicima. Nesto se moze obrisati, ali ima nesto sto i ne moze. O cemu se radi i kako mozemo resiti problem?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Re: zubici kod beba - molim nekog strucnog

Post od miminamama »

kikid napisao:Bebi od 11 meseci su pocele da se pojavljuju crne flekice po zubicima. Nesto se moze obrisati, ali ima nesto sto i ne moze. O cemu se radi i kako mozemo resiti problem?
E, sad, ja bas nemam neko iskustvo sa bebecim zubicima, pa da vam kazem makar orijentaciono nesto :).
Kod jako malene dece je relativno cest tzv. cirkularni karijes - karijes na (najcesce) prednjim mlecni zubicima, koji je obicno posledica davanja neceg slatkog na flasicu (caja sa secerom, mleka sa secerom, sokova), a ovaj karijes posebno "voli" uspavljivanje sa flasicom u ustima. Nije u pitanju samo slatko, nego i "kiselinski" efekat soka i mleka.
Osim ovoga, postoji i mogucnost da je gledj nekih mlecnih zuba "lose stvorena", da nije dobro kalcifikovana; to nije retka pojava, uzrok je obicno neko oboljenje ili stanje majke u trudnoci, u periodu stvaranja kruna tih zuba. U tim okolnostima se obicno vide crne tackice koje se ne mogu skinuti, pocetni kvarovi, koji mogu dovesti - vremenom - do potpunog "osipanja" tih zuba, da ostane samo korencic do detetove seste godine, kada krece nicanje stalnih zuba.
Na zalost, osim ukidanja losih navika i dobre higijene, ja ne znam da vam kazem sta dalje; najbolje da posetite decijeg zubara, pa ce vam on dalje reci o cemu je sve konkretno rec, i dati odgovarajucu terapiju.

Sve najbolje vama i machetu :).
Odgovori