Zub izvadjen, ali izgleda sa parcetom kosti

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
aco85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 12:28 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Zub izvadjen, ali izgleda sa parcetom kosti

Post od aco85 »

Ivadio sam zub (6 kutnjak, gore levo) danas i zamolio zubara da mi ga ostavi, sto inace praktikujem kod vadjenja. Kada sam dosao kuci i pogledao kakav je izvadjn zub primetio sam da u korenu, odnosno gde se racvaju dva kraka korena nalazi parce kosti. Zubar je specijalizovan za vadjenje zuba ali vadjenje je trajalo 2-3 minuta, i pored onoga sto mi je dao(izvadjn zub) video sam da je neke parcice bacio. Sta da radim ako je sa kutnjakom odlomljen i deo kosti? O tuzbi ne razmisljam uopste jer ne bih nista dobio, a otisao sam kod stomatologa a ne na operaciju uklanjanja dela gornje vilicne kosti. Sve sto sam uradio posle svega toga je da sam popio antibiotik.
dr cat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm

Post od dr cat »

To što se desilo je prilično uobičajena stvar pri vadjenju kutnjaka.
Izmedju korenova zuba se nalazi (najčešće) tanka lamela kosti. Ako se takva kost ostavi u rani, može da napravi puno problema pri zarastanju. Da takva, tanka lamela, nije izašla sa zubom, stomatolog bi morao da je dodatno polomi i izvadi.
Ono što mene zanima je da li vam je stomatolog ordinirao antibiotik ili ste ga sami sebi ordinirali?
aco85
Novi član
Novi član

Post od aco85 »

Aha pa ja sam video da je prakticno zub nasadjen na tu kost, ali nije se samo to slomilo, nego je sa tom koscicom otisla i jedna ljuspica sirine korena. E sad osecam da mi je sa spoljne strane zid desni malo ispupcen, da li od klimanja kako bi zubar izvadio zub izvadio ili je to jos neka koscica to mi nije jasno. Sam sam uzeo antibiotik, jer sam znam da kada je kost otvorena da moze doci do infekcija, a uzeo sam i lek protiv bola. Zubar je tu samo da vadi zube a posle kako bude bice, a i nisam napomenuo da sam dosad zube vadio bez prethodno uradjenog snimka, od sada samo sa snimkom, ma koliko pojedini uvelicavali stetnost zracenja pri snimanju.
aco85
Novi član
Novi član

Post od aco85 »

Evo slike izvadjenog zuba, napomena za slabe stomake: stisniste backspace ili kliknite na back!

Slika

Slika

Da napomenem leva strana zuba je "vrh" odnosno ono sto je ostalo od vrha, a desna strana koren. I da, duzina ovog primerka je 2-3 cm, zavisno od dela merenja.
Odgovori