Skoro mi je radjen pregled i UZ stitne zlezde, i doktorka mi je rekla da postoje neke zlezde(nevezane sa stitnom zlezdom), zbog kojih verovatono imam problem sa zubima. Inace i imam jako lose desni, a i sam kvalitet zuba. Sa 30 god. nemam polovinu zuba a i ovo sto imam nije reprezentativno...
Zanima me da li mi neko moze reci nesto dodatno o ovim zlezdama mozda.( velike su od 5 mm-8mm)
Zlezde
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ono što se vidi na UZ vrata su najverovatnije limfni čvorovi. Oni nisu uzrok, nego posledica lošeg stanja u Vašim ustima. Objasniću pojednostavljano. Zbog stalno prisutne infekcije u usnoj duplji, organizam je izložen pojačanoj potrebi za mobilizacijom odbrambenih snaga i zbog toga se uvećavaju regionalni limfni čvorovi. Kada regulišete stanje u ustima, limfni čvorovi na vratu će se vratiti na svoju normalnu veličinu.
Žlezde koje mogu da posredno uzrokuju povećan broj karijesa su pljuvačne žlezde, kada je iz nekog razloga smanjena njihova aktivnost, pa tako izostane regulatorna i odbrambena uloga pljuvačke. Ali to sigurno nije ono što se može videti na UZ vrata.
Žlezde koje mogu da posredno uzrokuju povećan broj karijesa su pljuvačne žlezde, kada je iz nekog razloga smanjena njihova aktivnost, pa tako izostane regulatorna i odbrambena uloga pljuvačke. Ali to sigurno nije ono što se može videti na UZ vrata.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Doktore,
Koji je onda Vas savet za moje ''lose stanje u ustima''. Higijenu odrzavam redovno, skidam kamenac, ali je stanje sve losije i losije. Desni su mi se toliko povukle da su mi zubi upola manji( mislim tako izgledaju) nego pre 5 god. Moze li pharingitis (citiram"visak zeludacne kiseline nagriza zdrelo" uticati i na usnu duplju ili ..?
Koji je onda Vas savet za moje ''lose stanje u ustima''. Higijenu odrzavam redovno, skidam kamenac, ali je stanje sve losije i losije. Desni su mi se toliko povukle da su mi zubi upola manji( mislim tako izgledaju) nego pre 5 god. Moze li pharingitis (citiram"visak zeludacne kiseline nagriza zdrelo" uticati i na usnu duplju ili ..?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Teško da mogu da dam ikakav konkretan savet. Po onome što ste mi napisali, kod Vas je evidentiran gastroezofagealni refluks. Deo jako kiselog sadržaja iz želuca, koji se vraća nazad u jednjak i više, svakako utiče na smanjenje pH u Vašim ustima i svakako je jedan od krivaca za stanje vaših usta. To je prvo što kod Vas treba rešiti u cilju sanacije usne duplje. Paralelno sa ovim, treba delovati i lokalno, uvesti eventualne dodatne higijensko-dijetetske mere, zbrinuti karijese i započeti lečenje parodontopatije, i na kraju izvesti i protetsku rehabilitaciju usta. Sigurno je da postoji rešenje, ako se ovom problemu pristupi studiozno i timski.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.