ZBUNJENA!!!! STA JE RAZLOG?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Tuzna...
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 12, 2006 11:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ZBUNJENA!!!! STA JE RAZLOG?

Post od Tuzna... »

Imam 26 godina, kako sam izvadila mlecne petice jos davno , nikada mi nisu izrasle ni gornje ni donje trajne, a umnjaci mi nisu uopste izrasli, da li ce ikad izrasti?
Neki ljudi mi se smeju, inace, plasim se zubara, ali osmeh mi je bio uvek lep, i vodila sam racuna o higijeni uvek , naravno to radim i sada, ali s vremenom, posto te petice nemam, pored gornje leve jedinice pocela je da mi se pojavljuje "rupa", u smislu dvojka ode u tu stranu gde ima prostora od petica i strahujem da ce mi se zubi prorediti napred. Estetski lose izgleda, e sada ja sam totalno zbunjena, imala sam nekoliko losih iskustava sa zubarima, recimo"losijih", tako da ne znam kome da se obratim za pomoc?
Zasto te petice nikada nisu narasle?
Zasto mi umnjaci ni gornji ni donji nisu narasli? I da li ce ikad?
Sta da radim sa ovim zubicem koji se povlaci i pravi"razmak" koji postaje sve uocljiviji?
Pisite nesto, valjda ce neko znati da mi objasni!
POMOZITE
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Ako covek neke zube nema u ustima, moze da znaci da nisu nikli, ali i da ih nema uopste, ni u zametku, sto se RTG snimkom vrlo lepo da ustanoviti.
Ako je u pitanju bas anodoncija, dakle - nepostojanje zuba, ona pogadja uvek distalne u grupi zuba: dakle, od sekutica dvojke, od pretkutnjaka petice, od kutnjaka - umnjake. 'Ocu reci, sasvim je realno za pretpostaviti da vi te zube nemate uopste, jednostavno - nema sta ni da nikne. Cisto iskustveno gledano, mislim da ce kod vas najpre biti varijanta da petice nemate, a da umnjaci nisu nikli, ali da se mogu videti na snimku, no - to je online tesko videti :).

Iskreno, ne secam se da sam nekad kod relativno mladjeg sveta videla da se prednji zubi "razilaze" zbog nemanja nekog bocnog zuba - ako neki zub nedostaje, ostali imaju generalnu tendenciju ka sleganju prema srednjoj liniji lica. Dakle, ako vi nemate petice, pre bi bilo za ocekivati da se sestica naginje ka cetvorci (ili da cak potpuno zatvori prostor), nego da se jedinice razmicu. Imate li mozda dece i koliko, i kolika su?

Ukratko, napravite jedan OPT snimak; to je veliki snimak obe vilice, mozete i sami usetati u neki od privatnih rentgen kabineta i traziti sami; posle toga bi trebalo da se obratite ortodontu, eventualno parodontologu. Ako imate mogucnosti, mozete ovde postaviti snimak, pa da i mi vidimo sta je i kako je, bas bi me zanimalo :).

Ako sam sta iskomplikovala, kazite :). Prijatno vece.
Odgovori