Zasto?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Lanselot
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 10:23 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Zasto?

Post od Lanselot »

Volela bih da znam zasto se javlja bol na zubu posle vitalne ekstirpacije tj. posle dejstva anestezije?Ja sam trenutno na stazu i na bolestima zuba i mentorka mi probi glavu sa tim!Dala sam joj par dobrih objasnjenja ,ali ona je stara skola i prosto joj se ne dopada ni jedno moje objasnjenje!Sta vi kolege mislite zasto se javlja taj bol?Unapred zahvalna iscrpljena stazerka!
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Ja bih to rekla u par rijeci.
Ekstirpacijom, prekidamo pulpu u regiji apeksa, samim tim u apikalnom dijelu nastaje rana, znaci nastaje prekid kontinuiteta tkiva, organizam se "brani" time se izaziva lokalni odgovor peripapikalnog tkiva ,u smislu da dolazi do privlacenja celija odbrane, kao neka prolazna inflamacijska reakcija. U sklopu toga, znate da se oslobadjaju prostaglandini, bradikinini i svi oni medijatori, a ovi su opravo oni koji izazivaju nadrazaj receptora za bol. Sve to traje dok orgazniam potpuno ne lokalizuje i ne dovede do "zarascivanja" rane u regiji apeksa i fiksacije prekinutog kontinuiteta krvog, limfnog ,nervnog tkiva ,veziva..., koji svi ulaze u sastav pulpe.
Ja imam takvo vidjenje vitalne ekstirpacije. :wink:
dr stom.
dentaoris
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 12:34 am

Post od dentaoris »

Vitalna ekstirpacija je zahvat u toku kojeg se pulpa prekida u nivou fizioloskog foramena i taj prekid je po tipu razderotine. Kao i svaka povreda i ova "povreda" je pracena bolom (podseti se fiziologije bola i sl.). Ako je prekid pulpe korektno sproveden bolovi su zaista minimalni i lako podnosljivi. Ali ako su bolovi posle vitalne ekstirpacije slicni ili identicni pulpiticnim bolovima oni jedino i samo jedino mogu nastati ako je prekid pulpe izveden nekorektno tj. znatno ispod fizioloskog foramena sto se u klinickoj praksi zove RESTPULPITIS. Zato draga koleginice ako pacijenti tvoje mentorke posle svake vitalne ekstirpacije imaju bolove neka se vrati u skolu i nauci da radi VE.
Lanselot
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 10:23 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Lanselot »

Hvala vam na odgovorima,mada sam to sve i ja rekla mentorki i na isti nacin objasnila.............Zena nije zadovoljna i to ti je.......Kaze:" Jeste .ali ima tu jos nesto"!Ne znam mozda njoj nije jasno:)Ama komplikuju stvari nevidjeno!Znate ono kao na stazu smo i mi nemamo pojma,nasi profesori,njeni drugari i ta prica.........Ja i dalje stojim iza toga da smo odlicno potkovani znanjem i kad izadjemo sa faksa,a i praksom u smislu da nam nista nije bas potpuno nepoznato.Snalazimo se mi bolje nego sto oni misle.Hvala jos jednom i naravno javljam se sa jos nekim pitanjcem cim iskrsne iz glave starije koleginice!Pozdrav!
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Moji prof. to objasnjavaju zaostatkom vitalne pulpe u bocnim kanalicima, ili je nadrazen periapeks.
Odgovori