Vadjenje zuba i antibiotici?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
malempic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 05, 2004 9:46 pm

Vadjenje zuba i antibiotici?

Post od malempic »

Posle 5-odnevnih bolova, zub je potpuno utrnuo i na najmanji dodir boleo nenormalno, stim sto je se bol preneo i na par zuba pored njega (medju kojim ima dva koja bi trebalo da se popravljaju), izvadio sam ga prekljuce. To je bilo poslednji zub (7 ili 8) desno u donjoj vilici. Pre vadjenja doneo sam snimak ORT.
Bol u donjoj vilici je ostao i danas (bol se premesta sa jednog na drugi zub), otok nije splasnuo, cak je i veci.
Mnogi prijatelji me savatuje da sam trebao da pijem antibiotik. Doktora sam pitao pre vadjenja da li cu trebati da pijem antibiotik, on je rekao ne.

Ne znam sta da radim, boli me, imam otok. Da li je ovo upala ili normalan proces posle vadjenja zuba. Da li piti mozda antibiotik, ako je upala.
sandrag
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sandrag »

Mislim da treba obavezno da odeš kod stomatologa da ti to pogleda. Moguće da ti je ostao gnojni čep, te te zbog toga boli i još postoji otok. U tom slučaju rana se mora čistiti. Ne treba se zezati sa tim. Ne bih da te plašim, ali znam momka kome se zbog lošeg stanja zuba desilo da se upala putem krvi prenijela do mozga. Zato, pravac kod zubara.
Pozdrav
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

naravno pregled i kontrola kod vaseg stomatologa su najbolji savjet. Mora s epregledati rana svakako i naravno pogledati susjedni zubi u donjoj i gornjoj vilici. Bol moze da iradira-seta, tako da moze da boli i neki drugi zub. Logicno je da je vas stom. izabrao najlosiji zub , koji je i izvadio i koji je upucivao da je uzrok bola i otoka, no i vi sami navodite da tu josh ima zuba koji su u loshem stanju, tako da jedino rjesenje je ponovni pregled.
dr stom.
djuka6
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 02, 2010 11:31 pm

Re: Vadjenje zuba i antibiotici?

Post od djuka6 »

Pozdrav. Imam slican problem pa molim ako moze pomoc. Prije 9 dana izvadio sam donju desnu osmicu. Jos osjecam bolove i neugodan miris iz rane koja je suplja kao tunel. Trenutno sam jako daleko i nisam u prolici da posjetim svog stomatologa. Po citanju ostalih tema mislim da je u pitanju alveolitis. U rupi se vidjelo nesto bijelo kao neka gnoj u tvrdom stanu. Rana se polako skuplja a bol nije toliko jaka. Pa me interesuje da li taj proces moze da prodje bez strucne intervencije i ako da za koliko vremenski i da li ce nestati taj neugodan miris ili je ipak neophodno ocistiti ranu. HVALA UNAPRIJED.
djuka6
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 02, 2010 11:31 pm

Re: Vadjenje zuba i antibiotici?

Post od djuka6 »

Pozdrav. Imam slican problem pa molim ako moze pomoc. Prije 9 dana izvadio sam donju desnu osmicu. Jos osjecam bolove i neugodan miris iz rane koja je suplja kao tunel. Trenutno sam jako daleko i nisam u prolici da posjetim svog stomatologa. Po citanju ostalih tema mislim da je u pitanju alveolitis. U rupi se vidjelo nesto bijelo kao neka gnoj u tvrdom stanu. Rana se polako skuplja a bol nije toliko jaka. Pa me interesuje da li taj proces moze da prodje bez strucne intervencije i ako da za koliko vremenski i da li ce nestati taj neugodan miris ili je ipak neophodno ocistiti ranu. HVALA UNAPRIJED.
Odgovori