vadjene zivca
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 10:57 pm
vadjene zivca
Da li neko strucan moze da napise kako se vadi, umrtvljuje (ili kako se vec kaze) zivac iz zuba? I da li je to bolno?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja sam zadnji zivac vadila pre mnogo godina, i tada je bolelo, a postupak je da se prvo stavi sredstvo da se umrtvi zivac kako ne bi bolelo (tada su stavljali arsen), pa te on par dana zezucka i ziga, onda ti cacka iglicom i t boli do bestraga. E sad, neki stomatolozi (a danas uglavnom svi) daju anesteziju. Neki objasnjavaju da ne treba dati anesteziju, jer onda ne znaju da li su sve dobro uradili, jer pacijent ne oseca bol od nje, pa se ne zna da li je dobro ociscen kanal...........Ja sam sve vadila bez, a i sada kada bih neki morala da vadim, opet bih bez, jer se plasim anestezije.......
Najvaznije je samo nakon svakog postupka i narocito na kraju, kada se kanali napune, uraditi snimak da se vidi da li je sve dobro uradjeno.
Danas ti svi privatni stomatolozi daju anesteziju za svaku intervenciju, cak i za malu plombu, ako trazis!!
P.S. I mislim da se vise arsen ne koristi u svrhu umrtljavanja zivca!!
Ali, najbolje bi bilo da ti odgovor da neko strucno lice........ovo je samo iz ugla pacijenta, a ko zna sta se nama na stolici sve u glavi pobrka od onih silnih instrumenata i "alatki i zujalica"??!!

Najvaznije je samo nakon svakog postupka i narocito na kraju, kada se kanali napune, uraditi snimak da se vidi da li je sve dobro uradjeno.
Danas ti svi privatni stomatolozi daju anesteziju za svaku intervenciju, cak i za malu plombu, ako trazis!!

P.S. I mislim da se vise arsen ne koristi u svrhu umrtljavanja zivca!!

Ali, najbolje bi bilo da ti odgovor da neko strucno lice........ovo je samo iz ugla pacijenta, a ko zna sta se nama na stolici sve u glavi pobrka od onih silnih instrumenata i "alatki i zujalica"??!!

-
- Novi član
Ok, hvala na odgovoru. Samo sam pitala onako iz radoznalosti, a i u slucaju da mi nekada zatreba, obzirom da je najveci zahvat koji sam imala kod zubara, bilo obicno plombiranje. A to vadjenje zivca mi odavno odzvanja u glavi iz price jedne moje drugarice (koja inace ima obicaj da sve preuvelica), o nekoj dzinovskoj igli koju ti zavuku u zub, a koliku velicinu igle mi je ona pokazala, ne znam stvarno gde tolika igla moze da stane u zub pre svega, izasla bih negde kroz bradu ili obraz
) Inace nemam neki preteran strah od zubara, ali kada prethodno tacno znam sta ce i kako da radi, da li i koliko boli, itd. Ali ova njena prica malo mi je napravila frku.

-
- Novi član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Prvo za drugaricu..........uopste nije preterala, radi se tu sa iglicama koje i jesu dzinovseke, jer se sa njima mora doci do samog vrha korena (ne radi se sa tim samo u krunici zuba, nego mnogo dublje), a moras da racunas i na to da tu iglicu i stomatolog mora da drzi medu prstima!!
Zivac se vadi kada imas upalni proces na/u korenu zuba, kada se stvori gnojna kesica i kada sve to treba da se izdrenira, ocisti i napune kanali......
Nekada to nije dovoljno, pa se mora raditi i resekcija!!
Nadam se da ti je malo jasnije, iako ti ovo pise totalni laik (pacijent)!!
Pisano je ovde na tu temu malo vise, prelistaj i naci ces sigurno i strucniji odgovor!!
Pozdrav, Majja

Zivac se vadi kada imas upalni proces na/u korenu zuba, kada se stvori gnojna kesica i kada sve to treba da se izdrenira, ocisti i napune kanali......

Nadam se da ti je malo jasnije, iako ti ovo pise totalni laik (pacijent)!!
Pisano je ovde na tu temu malo vise, prelistaj i naci ces sigurno i strucniji odgovor!!
Pozdrav, Majja
Vadjenje zivca-tzv. ekstirpacija pulpe se radi kada je doslo do nepovratnih procesa koji su ostetili pulpu zuba, i nema mogucnosti da se sacuvaja njena struktura. I tada je neophodno da se odstrani pulpa, kanali zuba isciste, ispreparisu, izlijeci eventualna infekcija i zub korektno zatvori odredjenim sredstvima koji sluze za trajno zatvaranje kanala.
Uzroci propadanja pulpe su mnogobrojni, broj jedan je karijes.
Sto se tice zahvata, postaje vitalni i mortalni, da prevedem na srpski..
Mortalni zahvat je vadjenje pulpe koja je vec mrtva (zahvaljujuci dejstvu supstanci koji vrse njenu mortalizaciju), i onda je izvadimo vec mrtvu. To nista ne boli, tj. moze minimalan bol da se javi , prilikom vadjenja i prolaska instrumenata kroz kanale zuba.
A vitalna je na "zivo" tj. da se anestezija, a potom ulazi se u kanale instrumentima i vadi se kompletna pulpu, uz tepraijski protokol.
Svaka od ovih varijanti ima svoje indikacije, a to je vec sira prica.
Uzroci propadanja pulpe su mnogobrojni, broj jedan je karijes.
Sto se tice zahvata, postaje vitalni i mortalni, da prevedem na srpski..
Mortalni zahvat je vadjenje pulpe koja je vec mrtva (zahvaljujuci dejstvu supstanci koji vrse njenu mortalizaciju), i onda je izvadimo vec mrtvu. To nista ne boli, tj. moze minimalan bol da se javi , prilikom vadjenja i prolaska instrumenata kroz kanale zuba.
A vitalna je na "zivo" tj. da se anestezija, a potom ulazi se u kanale instrumentima i vadi se kompletna pulpu, uz tepraijski protokol.
Svaka od ovih varijanti ima svoje indikacije, a to je vec sira prica.