Pitao bih nešto o praksi zubara u komunikaciji sa pacijentom.
Ima li zubar obavezu da pacijenta upozori na nešto na šta mu se pacijent nije žalio, a u pitanju je nešto što
bi trebalo da bude banalna, svakodnevna, i za svakog zubara lako uočljiva stvar ?
Moj slučaj zbog kojeg ovo pitam je sledeći.
Od 2005. idem kod iste zubarke uglavnom po potrebi, kada bi mi ispala neka plomba, a imam ih 4.
U pitanju je državna ordinacija pri domu zdravlja, u Beogradu.
Tek pre par meseci, kada sam doživeo da mi se pojavi povlačenje desni (opisao sam to u drugoj temi) ,
zubarka se uplašila da je u pitanju parodontoza , i tek tada u razgovoru o toj bolesti ona mi je rekla da
sam trebao da redovno radim uklanjanje kamenca.
Ja sam i ranije čuo mnogo toga o parodontozi, i o tome da je prevencija održavanjem higijene jedini pravi lek.
Ali sam bio u zabludi da ja nemam kamenac, jer jednostavno nema ničeg , za moje oko, uočljivog na mojim zubima.
Tek tada sam, detaljnije čitajući po internetu, shvatio da su naslage kamenca na zubima najčešće nevidljive
nestručnom oku, i da uklanjanje kamenca treba da je redovna navika u svakom uzrastu... a ja imam skoro pune 33 godine, sramota što to ne znam, priznajem.
Ne pitam ovo da bih sa svoje savesti skinuo krivicu, ali me ipak zanima koliko je dužnost lekara da pacijenta koji je
došao zbog jedne stvari , u mojem slučaju to je bilo zbog ispadanja plombi , upozori na očigledan nedostatak
nečega što spada u rutinsku zubarsku praksu - uklanjanje kamenca ?
Drugi slučaj, ista zubarka. Imao sam jedan dugo lečen i često plombiran zub koji sam konačno morao da izvadim
pre osam godina (gornja petica). U pomenutom domu zdravlja, ali u ordinaciji za protetiku, uradili su mi pre tri i po godine
nadogradnju te petice tako što su izbrusili šesticu i na nju prilepili krunicu koja ima izgled šestice i petice.
Ja sam tada doktorku koja mi je radila tu nadogradnju pitao trebam li da se na poseban način bavim higijenom tog
mesta, jer mi je logika govorila da se na tom mestu mogu taložiti naslage. Ona je rekla da ne treba, da nastavim normalno da perem zube.
U par navrata tokom sledećih godina, kada bih bio kod svoje zubarke, ja bih uvek pitao da li joj se higijena tog
mesta gde je nadogradnja čini dobrom ili lošom, i ona bi rekla da je sve u redu.
Sada mi se na toj šestici pojavio džep, iz kojeg je tekla krv, i iz kojeg se osećao odvratan smrad. (i ovo sam opisao u drugoj temi) A lekarka mi je sada dala uputstvo koje interdentalne četkice da koristim za čišćenje prostora između desni i te krunice, jer ("eto, dešava se") čišćenje tih prostora zubnim koncem nije bilo dovoljno.
upozoriti pacijenta na ono na šta se nije žalio
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Re: upozoriti pacijenta na ono na šta se nije žalio
Da duznost je apsolutno. Ali ipak zivimo u zemlji gde se "upozorenje" cesto shvata kao pokusaj stomatologa da izmisli jos nesto da bi uzeo pare. Ja sam za to da se na sve upozori pa neka misli ko sta hoce.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

Re: upozoriti pacijenta na ono na šta se nije žalio
ja sam isto prilicno kivna jer me niko nije upozorio na to da imam izvesne probleme...ajde jos bih i razumela da ja retko posecujem stomatologa ali sam i vise nego redovna...
tek skoro mi je receno da bih trebala da nosim protezu na donjoj vilici jer mi prednji donji zubi jako cesu gornje pa dolazi do gubitka gledji...a eto meni su zubi na donjoj vilici oduvek jako zgusnuti i u prednjem delu idu malo jedni preko drugih,ali kazem tako je oduvek i svi stomatolozi kod kojih sam isla su to videli,a redovno sam dobijala komplimente kako su mi svi zubi sanirani i kako mi je higijena izuzetna...a za sve ove godine se niko nije setio da mi skrene paznju na nesto sto bi moglo da mi napravi problem,tek sada kad sam se pozalila na osetljivost u jedinicama,odjednom "pa da ...jesu vama ovi donji zubi oduvek ovakvi???"...HELOUUUUU pa koliko godina mi vec radite zube i da nikada do sada niste to primetili a sad odjednom je jako hitno da sto pre stavim fiksnu...
i takodje imam povlacenje desni na dva zuba i to mi niko nije rekao dok sama nisam pitala sta je to...i tek onda dobijam objasnjenje "pa da videli smo mi to jos ranije,ali vidimo da vi jako dobro odrzavate higijenu i da nema problema"...alo bre kako nema problema,a da mi kazete mozda...ja sam ostala bez teksta i zato sam sad cak malo i bezobrazna,pitam sve,ali apsolutno sve,vise se kod mene nista ne podrazumeva...
tek skoro mi je receno da bih trebala da nosim protezu na donjoj vilici jer mi prednji donji zubi jako cesu gornje pa dolazi do gubitka gledji...a eto meni su zubi na donjoj vilici oduvek jako zgusnuti i u prednjem delu idu malo jedni preko drugih,ali kazem tako je oduvek i svi stomatolozi kod kojih sam isla su to videli,a redovno sam dobijala komplimente kako su mi svi zubi sanirani i kako mi je higijena izuzetna...a za sve ove godine se niko nije setio da mi skrene paznju na nesto sto bi moglo da mi napravi problem,tek sada kad sam se pozalila na osetljivost u jedinicama,odjednom "pa da ...jesu vama ovi donji zubi oduvek ovakvi???"...HELOUUUUU pa koliko godina mi vec radite zube i da nikada do sada niste to primetili a sad odjednom je jako hitno da sto pre stavim fiksnu...

i takodje imam povlacenje desni na dva zuba i to mi niko nije rekao dok sama nisam pitala sta je to...i tek onda dobijam objasnjenje "pa da videli smo mi to jos ranije,ali vidimo da vi jako dobro odrzavate higijenu i da nema problema"...alo bre kako nema problema,a da mi kazete mozda...ja sam ostala bez teksta i zato sam sad cak malo i bezobrazna,pitam sve,ali apsolutno sve,vise se kod mene nista ne podrazumeva...