Unutrasnja Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Unutrasnja Fiksna proteza

Post od cicamaca »

Da li ste culi za unutrasnju fiksnu protezu, koja se stavlja sa unutrasnje strane.

Navodno je koriste vec kod nas.

Zna li iko nesto od tome????
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drecun »

Prvo, opet mešamo babe i žabe. Ovu temu je započeo neko kome je izvršena nadoknada izgubljenih zuba fiksnim protetskim radom-mostom, a sada pričamo o pomeranju zuba fiksnim ortodontskim aparatom(u narodu pogrešno nazivanim fiksna proteza). To su POTPUNO RAZLIČITI POSTUPCI, sa potpuno različitim ciljevima. Reč proteza (grč. prosthesis-dodatak, od prosthitemi-dodam, produžim, prislonim), označava nadoknadu izgubljenog dela tela (noge, ruke, oka, nosa, zuba...) veštačkom napravom. Ovako shvaćeni, zubni mostovi i krunice jesu proteze u širem smislu. U užem smislu, u stomatologiji se pod protezom podrazumeva mobilna protetska nadoknada koju pacijent sam može lako izvaditi iz usta i tamo je lako vratiti. Fiksni ortodontski aparati nemaju za cilj da nadoknade izgubljene delove tela, već da prisutne zube dovedu u odgovarajući međusobni odnos, te se ne mogu nazivati protezama. Neko je ovo već objašnjavao ovde i nadam se da se niko neće naljutiti zbog mog ponavljanja, ali mislim da je jako važno nazivati stvari pravim imenom, da bismo izbegli moguće nesporazume.
Lingvalni ortodontski aparati nisu toliko novi i kod nas ima dosta ortodonata koji umeju da ih postave. Međutim, oni imaju manju efikasnost od "klasičnih", koji se postavljaju na vestibularnu ("spoljašnju") stranu zuba, jer su sile koje oni (lingvalni) razvijaju manje i manje povoljno usmerene. Ne mogu se primeniti u svakom slučaju i potrbna je duža terapija. Pored toga, mnogo je češće "odlepljivanje" bravica sa zuba kod lingvalnih aparata pilikom normalnih funkcija usta (žvakanje, govor), zbog njihovog položaja, što stvara potrebu za češćim kontrolama i izvesnu neudobnost za pacijenta, a može i produžiti terapiju, i ponekad dovesti do potrebe za njenom modifikacijom. Higijena zuba je kod lingvalnih aparata, u principu više kompromitovana nego kod vestibularnih, naročito u bočnom donjem segmentu, što je vezano, bar teorijski, za povećan rizik za razvoj karijesa i parodontopatije. I poseldnje, ali ne i nebitno, lingvalni aparati su znatno skuplji od vestibularnih. Većina ortodonata koje poznajem, prednost daje kalsičnim, vestibularnim aparatima, a ukoliko je estetski aspekt presudan, odlučuju se radije za keramičke ili akrilatne bravice, koje su znatno manje upadljive od metalnih. Sigurno da i u Novom Sadu ima ortodonata koji rade lingvanlne aparate. Raspitaj se malo okolo.
Želim ti brzu i uspešnu (i trajnu) korekciju međuzubnih odnosa :wink: !
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Ja cu da skratim: svaka ortodontska tehnika, kao i svaka druga stomatoloska intervencija, ima jasne indikacije: gde se konkretno promenjuje, i gde daje najbolje ili jedine rezultate. To vazi i za lingvalni luk, invisalign, i sve druge "pomodnosti". Kod nas se radi godinama, koliko ja znam, ali treba ortodontu da prepustite izbor. Sve najbolje :).
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Kako se krecu cene unutrasnjih aparata i da li se on moze staviti na stomatoloskom fakultetu u Beogradu?
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Linvalni aparat se može postaviti na Stomatološkom fakultetu, a za cene je najbolje raspitati se direktno na Klinici za ortopediju vilica.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Hvala.Pretpostavljam da je i Vas savet da to radim na Stomatoloskom fakultetu, ili...? Recite mi samo red velicine cene tog aparata??!!! :lol: :lol: :lol:
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Znacilo bi mi da neko uporedi cene ortodonskog aparata i linvalnog aparata, i da preporuci i provatnu i drzavnu ustanovu, u kojoj bi eventualno to radila??? Hvala!!! :lol:
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Znaci,da pocnemo od pocetka
nema neke bitne razlike u trajanju terapije kao i cescem ili redjem odlepljivanju bravica,kao i sama efikasnost, ukoliko se porede lingvalna i labijalna tehnika fiksne terapije .Sile su iste,zato sto se potpuno razlikuje dizajn same bravice kao i zapis koji je u nju unet,a razlikuju se i lukovi koji se koriste u te dve razlicite tehnike,i sve je to prilagodjeno obliku zubnog luka u datoj tehnici.Ono sto je najbitnije ,za lingvalnu tehniku postoje specijalne indikacije, kada se ta tehnika radi,pogotovu direktnom metodom.
Ali,kako rece italijan koji nam je vodio kurs,nakon postavke lingvalnog aparata , iskljucite mobilni telefon u prve 3-4 nedelje terapije ,za pacijenta kome ste postavili aparat !!!Zasto - lingvalna tehnika je izuzetno neugodna za jezik kao i pricu ,i pacijenti u tom periodu pokusavaju da vas ubede da mu to uklonite iz usta .Naravno ,sve je to individualno,svako razlicito reaguje i na labijanu (vestibularnu) tehniku pa je slucaj i sa ovom isti,ali sobzirom da je covek sa zapada to specijalno naglasio treba to imati na umu :roll:
Najbolje je da odete do fakulteta,Klinika za ortopediju vilica,ul. Gastona Gravijea ,ali ja iskreno neznam koja je cena ni standardnog fiksnog aparata na fakultetu.Ono sto je verovatno je da je lingvalna tehnika sigurno za bar 30% skuplja od klasicne (ako ne i vise).POZDRAV
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član

Znaci Vi preporucujete ortodontski aparat? :lol: Puno hvala na prethodnom odgovoru
pocetnik007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 24, 2009 12:47 am

Re: Unutrasnja Fiksna proteza

Post od pocetnik007 »

Jel moze neko da mi preporuci nekog stomatologa koji postavlja proteze sa unutrasnje strane zuba ?
Unapred zahvalan
Big
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 03, 2002 2:00 am

Re: Unutrasnja Fiksna proteza

Post od Big »

Da ne bi otvarao novu temu istog sadrzaja, vidim da je tema zamrla pa me interesuje da li je neko u medjuvremenu stavljao ovu vrstu proteze, gde je radio i kolika je cena ovako necega?
Odgovori