Pozdrav,
hteo bih da postavim pitanje u vezi uklanjanja umnjaka...
U mom slučaju radi se o jednom koji je problematičan-impaktiran (u suštini nije izrastao niti će izrasti po proceni mog doktora)...inače u ovom trenutku sa zubom nema nikakvih problema,bolova,smetnji niti bilo čega drugog...ali mi je preporučeno uklanjanje obzirom da ne postoji mogućnost da izraste jer je kod mene završen rast vilične kosti i sl.
a postoji mogućnost komplikacija u budućnosti...obzirom da je blizu nerva i sl...moguće je da se desi da u slučaju komplikacije ne mogu da otvorim usta(trizmus),infekcije i sl...
Ono što bih ja najradije uradio jeste uklanjanje istog za nekih godinu dana(pošto se po pravilu radi zimi)...moja situacija je međutim prilično specifična-pevam u jednom domaćem bendu i glas mi je potreban posebno u narednom periodu(teško je reći da mi u ovom trenutku odgovara operacija i oporavak od najmanje 7 dana...uz znak pitanja koliko će moj glas odnosno funkcionalnost biti ista kao pre i nakon tih 7 dana)
ipak ono što me plaši jeste ta potencijalna komplikacija i činjenica da ukoliko se to desi,onda umesto 7 dana(okvirno vreme oporavka nakon operacije) možda moram da provedem mnogo više jer je i intervencija komplikovanija ukoliko je već došlo do nekih problema.U tom smislu,da li postoji neka statistika odnosno da li mi se može desiti taj tzv. trizmus u sred koncerta,turneje i sl...koliko to treba da me plaši?da li je pametnije žrtvovati se sada ili čekati godinu dana uz stalnu potencijalnu opasnost?koliko je ta opasnost od komplikacije zaista realna?
kakve su mogućnosti da ukoliko se odlučim na operaciju počnem da koristim svoj glas nakon nekoliko dana...da li će mi to predstavljati smetnju u smislu pevanja?šta biste vi uradili na mom mestu?
Iskreno se zahvaljujem svim stručnim i dobronamernim savetima i iskustvima drugih ljudi u sličnoj situaciji!
Uklanjanje Umnjaka (specifično pitanje)
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 28, 2006 2:26 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
hm,pa ovako.tacno je da se uklanjanje impaktiranih zuba preporucuje jer mogu nastati raznorazne komplikacije toga,al naravno to nije pravilo.ali ko to zna sta ce se desiti,pa po sistemu bolje spreciti nego leciti savetuje se ukljanjanje impaktiranih zuba.
sto se tice same intervencije ona nije toliko komplikovana(zavisi u kom je polozaju zub i naravno koliko je vest hirurg) ali post-op mozes ocekivati da ce doci do pojave otoka a infekcija se moze prevenirati antibioticima(ikoliko iz nekog razloga spadas u rizicnu grupu za nastanak infekcije).
ako ti je sad trenutno bitna ta turneja i ako ti taj zub ne pravi nikakve smetnje mozes se odluciti i da sacekas neko vreme,al odluka je ipak na tebi.
)
sto se tice same intervencije ona nije toliko komplikovana(zavisi u kom je polozaju zub i naravno koliko je vest hirurg) ali post-op mozes ocekivati da ce doci do pojave otoka a infekcija se moze prevenirati antibioticima(ikoliko iz nekog razloga spadas u rizicnu grupu za nastanak infekcije).
ako ti je sad trenutno bitna ta turneja i ako ti taj zub ne pravi nikakve smetnje mozes se odluciti i da sacekas neko vreme,al odluka je ipak na tebi.

-
- Novi član
- Kontakt:
da,razumem to i vađenje je sigurno u planu...prosto me interesuje koja je verovatnoća da ukoliko odlučim da to uradim za godinu dana dođe do najgoreg u međuvremenu...
sam zub je u pravilnom položaju,međutim prekriven je desnima i neće izrasti,a donji deo je blizu nerva...
u ovom trenutku što se mog pevanja tiče još uvek sam u studiju,ali to po pravilu zahteva 2 termina nedeljno i angažovanje kod kuće...u tom smislu ne znam da li bih mogao da funkcionišem tako normalno u smislu korišćenja glasa nakon operacije?
sam zub je u pravilnom položaju,međutim prekriven je desnima i neće izrasti,a donji deo je blizu nerva...
u ovom trenutku što se mog pevanja tiče još uvek sam u studiju,ali to po pravilu zahteva 2 termina nedeljno i angažovanje kod kuće...u tom smislu ne znam da li bih mogao da funkcionišem tako normalno u smislu korišćenja glasa nakon operacije?
-
- Novi član
- Kontakt:
-
- Novi član
- Kontakt:
-
- Novi član
- Kontakt:
Moj utisak je fantastično dobar...očekivao sam bolove u toku i nakon operacije...ništa od toga,doktor je perfektno odradio svoj posao!!!
Dobio sam pre operacije 2 anestezije(u gornji deo desni kod umnjaka i jednu u deo mesa iznad jezika)...sama operacija je bila bezbolna...ništa se praktično ne oseća...jedino je osećaj zvuka dok se sve to radi bio malo zastrašujuć ali sve u svemu ne oseća se nikakav bol...na kraju sam dobio injekciju u desnu ruku...
veče nakon operacije već sam mogao normalno da govorim,pio sam hladne stvare i stavljao hladne obloge...nikakav bol uopšte nije postojao u toku večeri,ali sam za svaki slučaj uzeo 2 tablete paracetamola.Evo i danas se odlično osećam,nikakvih problema nema...za nedelju dana idem na skidanje konca...a onda treba da uklonim i preostale umnjake
Obzirom na ovo iskustvo,mislim da mi ni te naredne operacije neće teško pasti.

Dobio sam pre operacije 2 anestezije(u gornji deo desni kod umnjaka i jednu u deo mesa iznad jezika)...sama operacija je bila bezbolna...ništa se praktično ne oseća...jedino je osećaj zvuka dok se sve to radi bio malo zastrašujuć ali sve u svemu ne oseća se nikakav bol...na kraju sam dobio injekciju u desnu ruku...
veče nakon operacije već sam mogao normalno da govorim,pio sam hladne stvare i stavljao hladne obloge...nikakav bol uopšte nije postojao u toku večeri,ali sam za svaki slučaj uzeo 2 tablete paracetamola.Evo i danas se odlično osećam,nikakvih problema nema...za nedelju dana idem na skidanje konca...a onda treba da uklonim i preostale umnjake

Obzirom na ovo iskustvo,mislim da mi ni te naredne operacije neće teško pasti.
-
- Novi član
- Kontakt: