Ja sam silom prilika naučio dosta o implantima (i ugradio dva) tokom poslednjih godinu dana, tako da evo šta je moguće od komplikacija (srećom, ja nisam imao problema):
- Ako je vilična kost previše tanka implant možda neće čvrsto ležati u vilici i neće biti dugotrajan;
- Ako organizam (kost) nije dobro prihvatio implant može doći do gubitka dela mase vilične kosti posle ugradnje. U tom slučaju ugradnja implanta je na neki način više šteta nego korist;
- Treća mogućnost je razvijanje bolesti koja se zove peri-implantitis, kada dolazi od upale i povlačenja desni oko implanta. Ovo je moguće lečiti ali samo u smislu ograničavanja posledica.
- I naravno tu su manje neugodnosti odmah posle ugradnje - otoci, bol, manje oštećenje okolnih zuba itd. Sve ovo može da se desi ali i ne mora.
Moj vam je savet da uvek kada ste u nedoumici čitate tekstove u stručnim časopisima i sajtovima za zubare kao npr. u ovom slučaju
http://bit.ly/2emIySP
Čak i ako ne znate engleski koristite Google translate. Samo su ovi tekstovi realni, dok na sajtovima zubara nikada nema negativnih strana priča, a na opštim forumima ljudi jesu dobronamerni ali su im znanja ograničena.
E sad, kako izbeći ove komplikacije? Ako ste bacili oko na tekst iz linka vidite da se svi ovi problemi mogu izbeći ili se šansa od pojave može smanjiti za 80% ako se koriste adekvatne procedure, kao i korišćenjem kvalitetne opreme i implanata. Trik je u tome da nađete zubara koji daje garanciju na svoj rad, tj. koji će sve probleme da otklanja besplatno i ako treba opet besplatno da ugradi implant. Znam da nije neka radost to što ćete morati nešto dva puta da prođete, ali nije u tome štos već u tome da oni zubari koji daju garanciju imaju tako veliki procenat uspešnih ugradnji (oni kažu 95%) da nikada ne moraju nešto dva puta da rade - tj. to su zubari kojima se gafovi ne dešavaju. Ja sam lično išao kod jednog koji kaže da u poslednjih 10 godina ima 97% procenat uspšenosti i izuzetno sam zadovoljan. Neću da ostavljam linkove po forumu ali dovoljno je da izguglujete "zubar, autokomanda" i kliknete na prvi link.
Puno sreće i ne bojte se.