treba mi hitan odgovor u vezi gangrene zuba!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
marushwaba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 18, 2006 4:40 pm

treba mi hitan odgovor u vezi gangrene zuba!

Post od marushwaba »

Moj muz leci poodmaklu gangrenu zuba. Radi se o gornjoj sestici. Pije dva dana vec Hemomycin jer mu se, izgleda prosirila i na uvo. Skoro da ne cuje i boli ga. Sada ide kod zubara dva puta dnevno na ciscenje kanala ali mu je stanje sve gore!
Problem je u tome sto treba da putujemo za dva dana u inostranstvo.
Pitanja:
Da li pije odgovarajuci antibiotik?
Da li postoji opasnost po njega ukoliko se zaputimo na put, u smislu dalje infekcije ili sepse?
Zahvalna sam na svako odgovoru koji dobijem!
Marija
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Vas suprug pije odgovarajuci antibiotik.
Dok je na Hemomicinu, ne postoji neka posebna mogucnost od otoka, sepse i slicnog. Hemomycin ima delovanje jos 72 sata po prestanku uzimanja, pa je i za to vreme "pokriven". To je antibiotik izuzetno energicnog delovanja, i sa uobicajenom dozom (1x2 kaps dnevno) ne bi trebalo da ima nevolja.

Problem je sto bi njemu za dva dana MORALO da bude bolje, sa korektnom dijagnozom i lecenjem. Problemi u njegovom konkretnom slucaju mogu imati dva osnovna uzroka: ili zub nije lecen na odgovarajuci nacin, ili je u pitanju kombinacija sa upalom uha (nista retko ni ekskluzivno, na zalost), gde mu se bol superponira, te siroma' vise i ne zna gde ga boli.

Moj savet bi vam bio da potrazite ORL specijalistu, i da se obavezno konsultujete sa specijalistom endodoncije; lako je moguca i pogresna dijagnoza - veoma je fina granica izmedju gangrene i sirenja procesa (sta je "poodmakla gangrena"?!), te da zub u stvari treba da stoji otvoren, da je pre vremena isforsirano njegovo zatvaranje. Moguca je naravno i pogresna tehnika lecenja, cak i sa ispravnom dijagnozom (prvi put u zivotu cujem za sirenje kanala dvaput dnevno - i sirenje kanala itekako, "cimanjem" zuba i iritacijom periodoncijuma hoce da uzrokuje bolove).

Nadam se da sam bar od neke koristi; zao mi je sto vam se ovako sta dogadja u "cajtnotu", i da cete imati jos toliko vremena da stvari definisete pre odlaska.

Svako dobro.
Imzadi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 10:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Imzadi »

U vezi sa Hemomicinom... Zanima me, da li moze da se kupi bez recepta i kako deluje na već postojeći otok, tj. da li se otok smanjuje njegovom upotrebom? Ili je možda bolje piti Ampicilin ili Pentraxil u takvim slučajevima...
Thanks in advance ;)
Rome wasn't build in a day.
Odgovori