Transplantacija desni
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm
Transplantacija desni
Zanima me da sto vise saznam o transplantaciji desni, metode, iskustva, saveti, da li boli, koliko traje oporavak, kakva je uspesnost, uopste, sve....Hvala unapred!
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
možda niko ne odgovara jer smo mi (stomatolozi) navikli na naziv SMAT 
lm, ova intervencija se radi tako što se transplantat skine sa nepca (negde u predelu gornje šestice), jako tanak sloj. ta ranica može da zarasta sekundarno, tj. da se ne ušiva, a može se staviti i par šavova. obično ne krvari mnogo (u zavisnosti ko radi
)
zatim se preparira tkivo gde će doći transplantat, i onda se ušije transplantat na željeno mesto.
malko je neprijatan osećaj dok ne zaraste, ali nije ništa strašno. za sedam dana zarasta bez problema

lm, ova intervencija se radi tako što se transplantat skine sa nepca (negde u predelu gornje šestice), jako tanak sloj. ta ranica može da zarasta sekundarno, tj. da se ne ušiva, a može se staviti i par šavova. obično ne krvari mnogo (u zavisnosti ko radi

zatim se preparira tkivo gde će doći transplantat, i onda se ušije transplantat na željeno mesto.
malko je neprijatan osećaj dok ne zaraste, ali nije ništa strašno. za sedam dana zarasta bez problema

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 8:56 pm
-
- Novi član
ako postoji indikacija, naravno da ima smisla raditi.
to se radi ukoliko postoji povlačenje desni kod odredjenih zuba, i procedura je veoma uspešna (naravno, ukoliko je dobro uradjena, a to zavisi od samog hirurga).
tkivo jako lepo zarasta i povlačenje se zaustavlja, jer se na tom mestu, gde je povlačenje nastalo, formira fiksirana gingiva, koja nije postojala (ili je postojao 1-2mm).
to se radi ukoliko postoji povlačenje desni kod odredjenih zuba, i procedura je veoma uspešna (naravno, ukoliko je dobro uradjena, a to zavisi od samog hirurga).
tkivo jako lepo zarasta i povlačenje se zaustavlja, jer se na tom mestu, gde je povlačenje nastalo, formira fiksirana gingiva, koja nije postojala (ili je postojao 1-2mm).
-
- Aktivan član
Hvala!
Od kojih reci je SMAT skracenica?
Znaci , smatrate da postupak treba da bude uspesan iz prvog puta? Kakvi su estetski rezultati, da li se taj deo transplantirane gingive na desni ne razlikuje od ostalih zuba ili se ipak vidi da je to transplantat? Ako imate neku sliku ili neki sajt gde bih to mogla pogledati? I kako se krecu cene te intervencije?
Od kojih reci je SMAT skracenica?
Znaci , smatrate da postupak treba da bude uspesan iz prvog puta? Kakvi su estetski rezultati, da li se taj deo transplantirane gingive na desni ne razlikuje od ostalih zuba ili se ipak vidi da je to transplantat? Ako imate neku sliku ili neki sajt gde bih to mogla pogledati? I kako se krecu cene te intervencije?
-
- Novi član
SMAT - slobodni mukogingivni autotransplantatDragana Petrovic napisao: Od kojih reci je SMAT skracenica?

transplantat se uglavnom uvek vidi, ali je on lociran na desnima, ispod krunice, pa je teško da ga biloko vidi sem stomatologa u ordinaciji (jedino ako ne planirate da pokazujete svoje desni prijateljima, onda će ga i oni videti

mada, postoje i transplantati koji uključuju i vezivno tkivo (za razliku od SMATa, koji uključuje samo epitel). oni su deblji i može da se desi da intervencija bude neuspešna.
cene, kao i za sve ostalo, zavise od ordinacije do ordinacije... mada mislim da ga niko ne radi ispod 40 eura.
nisam uspela na netu da nadjem slike, potražiću kasnije još, pošto sada žurim.

-
- Aktivan član
Hvala, divni ste! Koju medotu od ove dve Vi preferirate? Cena je po zubu odnosno po transplantantu, zar ne?
Nema veze sto niste pronasli slike i ovo je dovoljno,ali bih volela da mi preporucite neku literaturu odnosno nesto gde bi mogla da procitam po nesto o toj tematici.
Hvala, i ako imate jos nesto o toj intervenciji , molim vas mi napisite.
Nema veze sto niste pronasli slike i ovo je dovoljno,ali bih volela da mi preporucite neku literaturu odnosno nesto gde bi mogla da procitam po nesto o toj tematici.
Hvala, i ako imate jos nesto o toj intervenciji , molim vas mi napisite.