o teskobi

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
elena1988
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 2:03 pm

o teskobi

Post od elena1988 »

moze li mi neko reci nesto o teskobi. kad god odem kod stomatologa kaze mi da imam teskobu. da li je to opasno?
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Ima vise vrsta tjeskobe: primarna, sekundarna , tercijarna.
SVe zavisi koja je i u kom stepenu izrazena.
To znaci da su vam zubi zgusnuti ili idu jedan preko drugoga, tj. nemaju dovoljno prostora da se svi fino poslazu.
Puno toga niste rekli da bi se moglo nesto vishe reci.
Uglavnom, ne znam koliko god imate, ali ako su vam svi zubi nikli a tjeskoba izrazena, postoji varijanta vadjenja drugih zuba i noshenja fiksnog aparata da se stanje koriguje.
Ako nisu nikli zubi, a vi ste mladjeg uzrasta onda bolje, ima sanse prije uticati na to vashe stanje.
Da li je opasno, po zivot ne , ali po zagriz da, najcesce.
Ako ta vasha tjeskoba dovodi do nekog nepravilnog zagrizaja, to opet nije dobro. Kod tako postavljenih zuba vishe zaostaje hrane, jer su nepodlozna ciscenju, pa onda s emora posvetiti velika paznja ciscenju svih prosora izmedju zuba, znaci cetkanje+konac obavezno.
Danas sutra-ako se odluciti za neki protetski rad, tesko je napraviti plan terapije, ako zubi nisu u povoljnom polozaju.
Znaci, ima tu dosta stavri i uglova posamtranja. Savjetujem vamm da odete na pregled kod spec. ortopedije vilica, tj. ortodonta, koji ce vam reci poblize, koji tip tjeskobe iamte, d ali treba pokusati terapiju ili nista ne dirati.
Nekim ljudima slatko i stoje "namreskani" zubik,ako ne smeta.. :)
dr stom.
elena1988
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 2:03 pm

Post od elena1988 »

hvala na odgovoru. imam 19 godina i donji zubi su mi dosta zgusnuti...
nisam bas finansijski spremna za privatnog lekara, a kod drzavnog je to toliko komplikovano da mi se smuci cim pomislim na sve peripetije koje me cekaju oko jedne proteze.
Odgovori