Šta raditi?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mirjanavt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 04, 2009 12:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Šta raditi?

Post od mirjanavt »

Ne znam odakle da počnem. Pre šest meseci osetila sam da mi je sedmica u gornjoj vilici desna strana dobila pukotinu, tačnije parče plombe je ispalo. Odlazim kod zubara i krećemo sa lečenjem ali kako se zub zatvori on boli, užas! To traje skoro dva meseca i na kraju vadim taj zub, pri korenu sa vađenjem je zubar video gnoj, itd...Rana zarasta i tada radim most gore. Ali pod mostom počinje da me boli šestica! Moj zubar preporučuje snimak oktopan i vidi se gore neki proces, odlazim kod profesora koji je zadužen za operaciju i on kaže da se operiše. Skidamo most, moj zubar radi čišćenje kanala i pripremamo se za operaciju. Mene zanima sledeće: ko mi garantuje da će taj zub biti dobar nosač za most? Šta ako posle toga opet stavim most i krene mi bol? Šta raditi? Operisati ili vaditi zub, pa most vezati na peticu?

Pozdrav!
vlada014
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 12:30 am

Post od vlada014 »

malo je podataka da bi bilo lako odgovoriti preko neta, ali da pokusam. treba da znate da je vadjenje zuba krajnja mera, kao amputacija, ako iznad sestice postoji proces, koliko sam razumeo, uradice apikotomiju, i lecenje kanala, tako da vas posle toga zub nece boleti-devitalizovan. njegova bioloska vrednost je svakako manja nego vitalnog zuba, ali radi se o vaznom zubu zvacnog centra, pa jos i nosaca mosta, tako da ga treba sacuvati ukoliko je to stvarno moguce. kaze se ortopan :wink: ako nije moguce, izvadi ti ga ali ako nemate osmicu, most vam je do petice, nemate vise ni jedam molar na koga bi zvakali
vlada014
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 12:30 am

Post od vlada014 »

malo je podataka da bi bilo lako odgovoriti preko neta, ali da pokusam. treba da znate da je vadjenje zuba krajnja mera, kao amputacija, ako iznad sestice postoji proces, koliko sam razumeo, uradice apikotomiju, i lecenje kanala, tako da vas posle toga zub nece boleti-devitalizovan. njegova bioloska vrednost je svakako manja nego vitalnog zuba, ali radi se o vaznom zubu zvacnog centra, pa jos i nosaca mosta, tako da ga treba sacuvati ukoliko je to stvarno moguce. kaze se ortopan :wink: ako nije moguce, izvadi ti ga ali ako nemate osmicu, most vam je do petice, nemate vise ni jedam molar na koga bi zvakali
Odgovori