Sta raditi sa "dzepom"
Sta raditi sa "dzepom"
Zubar mi je popravio gornju peticu kod koje je ispala plomba. Izmedju 5ice i 6ice je vec postojao dzep u koji je zapadala hrana, pomalo krvario i odvratno "mirisao". Receno mi je da dodjem sa 7 dana da bi ocistili taj dzep. Dal to treba necim ispirati, dal treba piti neke antibiotike? Inace ne pijem antibiotike kod prehlada i sl.
Antibiotik ti ne treba za dzep a pogotovo ne za prehlade.Sto se dzepa tice mozes ispirati rastvorima za usta ali jedino sto ima efekta su redovni odlasci zubaru posto sam nema sanse da pridjes pojedinim mestima kao sto to moze zubar svojim instrumentima.Dakle mora zubar "sadrzaj" dzepa fizicki da pocisti.Sto se tice tebe,savetujem ti da pogotovo na mestu gde je dzep koristis zubni konac sto vise moze- redovno posle svakog jela.Sa dzepom se ne moze bog-zna-koliko uraditi posto su tu u sustini osteceni marginalni pripoji gingive za zub pa zato zapada hrana sto moze jako i da boli i na kraju rezultira povlacenjem desni na tom mestu.Mozes uraditi i jednu stvar u kucnoj reziji.Slusaj pazljivo:u apoteci kupi mali spric i iglu kojoj OBAVEZNO polomi vrh da se ne bi ubo.Ispiraj dzep pomocu sprica 3% rastvorom hidrogena kad god osetis da ti je zapala hrana i da ti smeta.Samo pazljivo da se ne ubodes.Najbolje da ovo radis ispred ogledala.Hidrogen ce dezinfikovati dzep a posto peni malo ce ti i mahanicki pocistiti naslage.U svakom slucaju redovno kod zubara na kontrole.
Za antibiotike sam rekao da ne pijem bezveze, da ne pomislite da je neki manijak sto pije antibiotike ko bombonice, cak ih nisam pio ni kod upale sinusa. Dzep se izgleda zatvorio. Cuti i ne javlja se. Nit se vidi da je nateklo, nit se oseca, nit hrana zapada u taj deo. Trudio sam se da jedem na drugu stranu. Ta akcija sa hidrogenom ce za sad da ceka, dok je stanje ovako. U svakom slucaju hvala na savetu