A sta sa ovim zubom??!!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

A sta sa ovim zubom??!!

Post od majja »

Pre desetak godina sam na donjoj sestici izvadila zivce, napunjeni su kanali i zub je zatvoren.

U par navrata sam za svo ovo vreme osetila povremeno da me zaboli (to je trajalo po par sekundi), i to me zaboli onako "zivcano", pulsirajuce.

U medjuvremenu je jedan zubar hteo da mi zameni tu plombu i krenuo je da skida (onom busilicom sa vodom) plombu, medjutim, mene je to tako zabolelo (isto onako zivcano) da sam rekla da mi ga ne dira. Bol se umirio, i proslo je mnogo godina, zub je mirovao, nikakve bolove nisam uopste imala.

Povremeno mi se odmah ispod vilicne kosti, ispod tog zuba i sedmice pojavi bolna kuglica, ali sam primetila da je to gotovo uvek kada me boli uvo sa te strane, te kad dva dana stavljam Otol-h kapi za usi, prestane da me boli uvo i ta kuglica se povuce.

Jel moguce da je ta kuglica tu od bola u uvetu??!!

Druga stvar, skoro mi se odllomio deo plombe sa tog zuba, tacnije, ulegao je unutra, znaci nista nije otpalo. Zub me ne boli uopste. Znam da me sada ceka poseta zubaru, ali se plasim da li ce se opet javiti taj pulsirajuci "zivcani" bol kada pocne da ga radi, i zanima me da li se i tom slucaju vadi zub??!! :o

Hvala na odgovoru, majja :wink:
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Da bih nesto vishe rekla, neophodan je snimak i da bi uslijedila eventualna revizija lijecenja. Ima dosta pitanja tu, da li je uradjeno lijecenje korektno, da li su obuhvaceni svi kanali, da li postoji mozda sekundarni karijes,da li ga ima, kakav je i u kom obimu proces na vrhu itd. itd.

A sto se tice povezanosti upale uha , pa moguca je varijanta je a padom imuniteta i upalnom reakciju u organizmu (uhu) aktivirate eventualno prisutni upali proces (granulom?) na vrhu korijena, koji daje senzacije a koji se siri i stavra tu 'kuglicu na vrhu" . Neku drugu direktnu povezanost ne vidim.
Kazem sve je ovo ovako na nevidjeno.
Dakle : pregled, test vitaliteta, snimak, eventualna revizija punjenja, a ako to ne , tek onda ex tj. vadjenje.
sve najbolje majja! :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Imam snimak ali kod zubara :lol: , a ono sto znam je, da sigurno postoji sekundarni karijes, jer dugo je trajalo to tako malo "otvoreno" od busilice, te mislim da je hrana radila svoje, lecenje je uradjeno korektno, "lepo" su popunjeni svi kanali, nije bilo bifurkacija da bi ostao koji kanalic nedoradjen, a na vrhu korenja (mislim na sva tri) nema procesa. Imam proces na petici do tog zuba, i iskreno, peticu bih pre vadila nego prezivela jos jednu resekciju u zivotu :oops: :cry: .

Mene samo brine da zub opet ne "pozivcani" na pritisak turbine, jer taj bol bije direktno u mozak, kljuca i pulsira cela glava od njega!! :oops: :lol:
A ovako, kada nije pod tako jakim pritiskom, ne boli uopste, ni na zagrizaj (mada ja sada ni ne zvacem sa te strane, da mi ne ode cela plomba :cry: .

Hvala na odgovoru,

pozdrav, majja :wink:
Odgovori