Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.
U prvom trimestru trudnoce je kontraindikovano svako izlaganje rendgenskim zracima.
U svakom slucaju nije pozeljno i treba ga izbjegavati. Stomatoloska prva pomoc se moze pruziti i bez snimka.
Istina je da je doza zracenja mala, kao i vrijeme ekspozicije, no previse je mnogo stetnih uticaja generalno , koji mogu biti predispozicija odredjenih malformacija proda, a rdg zraci su jedna od njih.
Snimanje zuba u trudnoci je apsolutno moguce i dozvoljeno; gledajte RTG kabinet u kojem daju zastitu, i problema nece biti.
Za Med_girl: ja sam u trudnoci pocela da oticem od potpuno impaktiranog, mezijalno nagnutog umnjaka (samo sto sam cula da sam u drugom stanju, dakle trudnoca od nekoliko nedelja). Napravili su OPT (sa olovnom keceljom), i operativno ga izvadili, a imam zdrav, prav, pametan i lep dokaz od 1.72 da detetu nece nista biti.
Draga Majja,
ako je ovo pitanje u vezi vas licno, ja vam od srca zelim svako dobro, i ne brinite nista.
miminamama napisao:
Draga Majja,
ako je ovo pitanje u vezi vas licno, ja vam od srca zelim svako dobro, i ne brinite nista.
Hvala, bilo je licno (ali ne zbog trudnoce), jer sam jednom prilikom vracena sa snimanja, kada sam na postavljeno pitanje (da li sam trudna?) odgovorila da ne bi trebalo da jesam, ali nije iskljuceno, a citala sam na forumu da je dozvoljeno, a ja sam (kao sto rekoh) ostala "ne snimljena"!!
Tako da ne brinem, ali u svakom slucaju, hvala na lepim zeljama!!