Rendgen

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Rendgen

Post od studentbgd »

Da li imate i da li koristite rendgen u vasim ordinacijama?
wendy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 4:45 pm

Post od wendy »

da ,ali ga skoro nikako ne koristim.uzimala sam one samorazvijajuće filmove nisu tako dobri kao oni klasični centriranje zrake čak i uz pomoć držača filma nije idealno a i nalazi se u prostoriji u kojoj radim tako da me frka akumuliranog zračenja .Mislim nabaviti rvg.Kakva su vaša iskustva?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

wendy napisao:da ,ali ga skoro nikako ne koristim.uzimala sam one samorazvijajuće filmove nisu tako dobri kao oni klasični centriranje zrake čak i uz pomoć držača filma nije idealno a i nalazi se u prostoriji u kojoj radim tako da me frka akumuliranog zračenja .Mislim nabaviti rvg.Kakva su vaša iskustva?
RVG je fenomenalna stvar.
Unazad smo godinama koristili klasican rendgen film bez problema.
Po meni bez rendgen snimka nema endodoncije a ni mnogih drugih stvari.
wendy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 4:45 pm

Post od wendy »

Slažem se da je rtg potreban ali ima ljudi koji to profesionalno rade a ovo po ordinacijama mislimn da treba samo za hitne slučajeve ,zlu ne trebalo.
Da li u vašoj ordinaciji koristite strojno širenje kanala ili klasično ručno? Sada se pojavio na tržištu novi aparat sa endometrom i kolenjakom sa torkom sve u jednom?ima li ga ko i da li se isplati?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

wendy napisao:Slažem se da je rtg potreban ali ima ljudi koji to profesionalno rade a ovo po ordinacijama mislimn da treba samo za hitne slučajeve ,zlu ne trebalo.
Da li u vašoj ordinaciji koristite strojno širenje kanala ili klasično ručno? Sada se pojavio na tržištu novi aparat sa endometrom i kolenjakom sa torkom sve u jednom?ima li ga ko i da li se isplati?
Necu se sloziti. Mi imamo masu pacijenata koji su pobegli iz drugih ordinacija zbog loseg rada koji je posledica ne postojanja rendgena. Kratka punjenja, procesi zbog kratih punjenja. Mi svaku endodoncju kontrolisemo rendgenom. Da li smo dosli do apeksa iglom (snimak sa iglicama) i na kraju da li je punjenje dobro.

Sirimo i rucno i masinski. Ne znam za taj aparat mi koristimo endometar i super je i masincki prosirivac i isto je super. Ali endometar po nekad zna da prevari rendgen je glavna stvar sto se tice potvrde da se doslo do apeksa.
Odgovori