problem sa gadjenjem

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
velvins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 26, 2009 12:02 am

problem sa gadjenjem

Post od velvins »

pozdrav svima,

imam problem a to je da zaista moram da popravim jedan zub ali ne znam kako kada imam uzasan problem sa gadjenjem, stalno mi se grca, neki rutinski pregled i mogu da podnesem ali cim dolazi do busenja i svega ostalog nema sanse jer odmah pocnem da grcam. ima li jos nekog sa ovakvim problemom i kako ovo reshiti? da napomenem da nisam oduvek imala ovaj problem, tako da ne mogu da shvatim kako mi se odjenom to pojavilo.
hvala svima unapred.
lady croissant
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 25, 2009 9:48 pm

Post od lady croissant »

Ne znam koliko ce ti ovo pomoci, ali ja imam/imala sam slican problem i jedino sto mogu da ti kazem je da obavezno dises na nos. Ja se nekad zaboravim, pa pocnem da disem na usta i automatski pocnem da se davim. Jbg, mislim da tu ne postoji neko carobno resenje :(
velvins
Novi član
Novi član

Post od velvins »

uh, mene najvise brine ko ce uopste to da mi radi, trebace mi neko sa ogromnim strpljenjem :(
negde sam citala da kada se da anestezija da se onda nista ne oseti, da li je to tacno?
lady croissant
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 25, 2009 9:48 pm

Post od lady croissant »

Ti neces nista osetiti u smislu bola od popravljanja zuba, ali taj problem sa gadjenjem ne verujem da ce ti anestezija resiti , jer ti u svakom slucaju nece cela usta utrnuti. Meni je najveci problem jezik, a iz mog iskustva jezik ce ti malo samo utrnuti, ne dovoljno da spreci gadjenje :(
Samo disi na nos i trebalo bi da sve prodje OK, a zubari su valjda navikli da im se s' vremena na vreme pojavi neki "slucaj" kao sto smo mi :lol:
Dr.Jekyll
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 20, 2009 3:02 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr.Jekyll »

Трне само врх језика...и то код мандибуларне анестезије само. Тако да то нема везе са некаквом ''превенцијом'' гађења. Најбољи савет је већ дат. Дакле дисање на нос,мало концентрације од стране пацијента и сталоженији рад од стране терапеута.
velvins
Novi član
Novi član

Post od velvins »

uh. ne znam sta da kazem. hvala vam na odgovorima. najgore mi je kad mi stave sve one aparate u usta, dodje mi da sve ispljujem. ne znam zaista gde me snadje ovaj problem, ranije je sve bilo ok no odjednom postadoh strasno gadljiva i na sam "miris" zubarske ordinacije
velvins
Novi član
Novi član

Re: problem sa gadjenjem

Post od velvins »

moram da podignem ovu temu, sa pitanjem da li bi mozda pomogao neki sprej za utrnuce grla pre samog tretmana? postoji li nesto sto bi sam zubar mogao da mi da? ima li neko iskustva s ovim?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Nisam dobro razumela na čega ste preciznije gadljivi, ali možda nešto uspem da vam pomognem, imala sam baš JAKO gadljive pacijente u životu :).

Kako kolega gore reče, DISANJE.
Dođete gladni, zauzmete položaj koji vam odgovara (obično je to vrlo uspravno sedenje, sa glavom lagano nagnutom ka grudima), prekrstite ruke u predelu dijafragme, i skoncentrišete se na disanje na nos.
Uopšte nije loše da pre posete zubaru popijete neki anksiolitik (Bromazepam 1.5 ili 3 mg jedan sat pre posete), jako dobro dođe kod psihogenih gadljivosti (moguće je da je kod vas to u pitanju, ako ranije niste imali taj problem).
Dalje, ako ste gadljivi na dodir u ma kom delu usne duplje, to može da se reši anestezijom, i to vrlo efikasno, pa i sprejom (mada kratkotrajno deluje).
JAKO je bitno strpljenje i korektan rad stomatologa, tu nema Boga, ali neke stvari je vrlo teško izvesti ako je pacijent gadljiv na sisaljku, recimo, tako da bi i to vaš stomatolog trebao da vam objasni - šta može, a šta ne, u konkretnom stomatološškom smislu. Nama je teško ako pacijent ne oslanja glavu, ako ne možemo da obezbedimo suvo radno polje, ako ovo ili ono, ali to ne treba mnogo da vas brine, iskusan stomatolog bi trebalo da može da se snađe.

Mnogo sreće :).
velvins
Novi član
Novi član

Post od velvins »

jel mozete da mi kazete sta je zapravo anksiolitik i psihogena gadljivost?
kod mene to dolazi iz dela gde se guta, a grcanje dolazi cim malo "jace" zinem.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Anksiolitici su lekovi koji se koristeza ublazavanje neuroza, napetosti, stresa i slicno. Mogu biti benzodijazepini (bromazepam, dijazepam, lorazepam i dr), azaspirodekandioni (buspiron) i karbamati koji se u principu ne koriste. Kako sto sama rec kaze vas problem je psihogene prirode sto znaci da imate izrazen faringealni refleks na psihickoj bazi i treba da se posavetujete sa stomatologom sta da uzmete pre intervencije kako bi se vas problem mogao otkloniti bez problema. Pozdrav.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
velvins
Novi član
Novi član

Post od velvins »

ta tehnika disanja kroz nos mi ne pomaze nesto preterano a primetila sam da mi je refkleks veci ujutru kad ustanem, i pogotovo na prazan stomak. da li stomatolozi predlazu jos nesto osim disanja kroz nos?
Odgovori